Δημιούργησαν το δικό τους εργαστήριο παρασκευής με στόχο την κοινωνικοποίηση και την επαγγελματική αποκατάσταση
Τρία μέλη απασχολούνται μέχρι στιγμής και άλλα τρία εκπαιδεύονται
Να συμμετάσχουν στη διαδικασία παρασκευής μαρμελάδων, ζυμαρικών, αλλά και γλυκών του κουταλιού, έχουν την ευκαιρία τα μέλη του Συλλόγου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», στο χώρο του εργαστηρίου της αξΙΖΩ ΙΚΕ, της εταιρίας αρωγού στο έργο του Συλλόγου.
Ήδη τρία άτομα απασχολούνται στο χώρο, πάντα υπό την κατάλληλη επίβλεψη, ενώ ακόμα τρία εκπαιδεύονται ώστε να συμμετέχουν στη διαδικασία παραγωγής, αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη, ξεκινώντας από τη δυνατότητα της οικονομικής ανεξαρτησίας, αφού η εργασία θα τους αποφέρει ένα σταθερό μηνιαίο εισόδημα.
Με τον τρόπο αυτό αίρονται τα στερεότυπα και οι προκαταλήψεις σχετικά με την εργασία των Ατόμων με Αναπηρία και επιτυγχάνεται η ομαλή ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Παράλληλα ενισχύεται η κοινωνικοποίησή τους, γιατί στον εργασιακό χώρο έρχονται σε επαφή με άτομα τυπικής ανάπτυξης αλλά και με άλλα Άτομα με Αναπηρία. Έτσι η διαδικασία της εργασίας θα συμβάλει τα μέγιστα στην ψυχολογική ευεξία τους.
Οι συμμετέχοντες του εγχειρήματος ήδη ξεκίνησαν την παραγωγή ζυμαρικών εξ ολοκλήρου στο χώρο, από τραχανά διάφορων ποικιλιών, μέχρι χυλοπίτες, βίδες και κριθαράκι, κανονικά και ολικής. Και δεν σταματούν εδώ, καθώς ανάλογα με την εποχή θα παράγουν μαρμελάδες από φρούτα εποχής και κυρίως από τοπικούς παραγωγούς, με τα βαζάκια τους να έχουν σύκο, ροδάκινο αχλάδι, βερίκοκο κ.α., καθώς και γλυκά του κουταλιού, όπως κολοκύθι, αχλάδι και κεράσι.
Επίσκεψη από τους αστυνομικούς της Ροδόπης
Τα προϊόντα τους διατίθεται τόσο σε καταστήματα της περιοχής, όσο και από τον χώρο του εργαστηρίου τους, στον δρόμο προς Καρυδιά λίγο πριν την διασταύρωση προς Κάλχα.
Εκεί βρέθηκαν το Σάββατο μέλη της Τοπικής Διοίκησης Ροδόπης της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA), που γνώρισαν τόσο τα παιδιά που ήδη απασχολούνται στο χώρο, τον Πέτρο, τον Ζήση και τον Μιχάλη, όσο και τα μέλη του Συλλόγου, που τους μίλησαν για τις προσπάθειες που γίνονται για την κοινωνικοποίηση και την οικονομική ανεξαρτησία των παιδιών.
Μάλιστα τα μέλη της Ένωσης γνώρισαν και τις χειροποίητες δημιουργίες όπως κεριά, σαπούνια και άλλα, που εδώ και χρόνια δημιουργούνται στο εργαστήρια απασχόλησης και ενισχύουν το Σύλλογο, και τα οποία επίσης εκτίθενται στο χώρο.
Φαίνεται δε να εξέφρασαν την πρόθεση να χρησιμοποιήσουν, όσο είναι δυνατόν, προϊόντα από το εργαστήριο σε δραστηριότητες και εκδηλώσεις που θα κάνουν στο μέλλον.
Επαγγελματική αποκατάσταση για τα άτομα με νοητική Υστέρηση
Η ιδέα της δημιουργίας του εργαστηρίου παρασκευής προϊόντων, σημείωσε ο κ. Ηλίας Ποιμενίδης, διοικητικός διευθυντής των δομών του Συλλόγου Ατόμων με Νοητική Υστέρηση Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», ήρθε ως συνέχεια του Κέντρου Διημέρευσης, που ικανοποιεί τον στόχο της εκπαίδευσης των ωφελουμένων, και των Στεγών Ανεξάρτητης Διαβίωσης που ικανοποιεί τον στόχο της αποκατάστασης και διαμονής.
Αυτό που απέμενε, ήταν το κομμάτι της επαγγελματικής αποκατάστασης, κάτι για το οποίο η ΕΕ θέλει να δώσει έμφαση. Για αυτό αποφάσισαν να προσπαθήσουν, μέσα από τη δημιουργία του συγκεκριμένου εργαστηρίου, την ένταξη των ατόμων με νοητική αναπηρία στο εργασιακό κομμάτι.
Έτσι οι συμμετέχοντες έρχονται στο εργαστήριο, απασχολούνται περίπου τέσσερις ώρες την ημέρα, βοηθώντας στο κομμάτι της συσκευασίας του προϊόντος και της αποθήκευσής του. «Είναι κατενθουσιασμένοι, γιατί βλέπουν ότι κάνουν κάτι καινούριο που δεν είχαν φανταστεί, είναι ενθουσιασμένοι γιατί προσφέρουν» ανέφερε ο κ. Ποιμενίδης εκμυστηρευόμενος πως θέλουν μάλιστα, να μπουν και τα ίδια τα παιδιά στη διαδικασία της προώθησης, να έρθουν σε επαφή με τους επαγγελματίες και τα καταστήματα έξω, και να προωθήσουν το ίδιο προϊόν στο οποίο συνέβαλαν για να φτιαχτεί.
Ελπίδα να δημιουργήσουν διαφορετικά προϊόντα
Παρόλο που η προσπάθεια τώρα ξεκινά, το ενδιαφέρον για τα προϊόντα, είναι ήδη ζωηρό.
Ήδη δύο μεγάλες εταιρείας διανομής, έχουν ζητήσει προϊόντα, τα οποία θα πηγαίνουν σε τοπικά καταστήματα, ενώ μπορούν και άλλοι ενδιαφερόμενοι να έρθουν σε επαφή με αυτούς, ώστε να μεταφέρουν τα προϊόντα στο κατάστημά τους.
Τέλος, όποιος το επιθυμεί μπορεί να μεταβεί στο εργαστήριο, που έχει ένα μικρό εκθεσιακό χώρο, όπου βρίσκονται τα προϊόντα και να τα προμηθευτεί.
«Στόχος μας είναι να βγούμε στην αγορά της Κομοτηνής, όχι ανταγωνιστικά, με προϊόντα που δεν υπάρχουν σε αυτή, και να μπορέσουμε να πετύχουμε στην προώθηση τους.
Ο κ. Ποιμενίδης τόνισε πως πέρα από τα τρία άτομα που ήδη απασχολούνται, ακόμα τρία βρίσκονται στη διαδικασία της εκπαίδευσης, ενώ στη συνέχεια, ανάλογα με την παραγωγή, θα έχουν και τις ανάλογες μέρες που θα έρχονται στο χώρο.
Πηγή: paratiritis-news
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου