Αφήνοντας πίσω τους τη φετινή δύσκολη σχολική χρονιά και ολοκληρώνοντας την τελευταία τάξη του Λυκείου, οι υποψήφιοι μετρούν αντίστροφα για την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία μέρα μετά για τους απόφοιτους των ΕΠΑΛ. Οι εξετάσεις θα γίνουν με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάθεση αρνητικού αποτελέσματος εβδομαδιαίου self- test, αλλά και αλλαγές στη διαδικασία, με κυριότερες την υιοθέτηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής και το διπλό μηχανογραφικό δελτίο. Η αγωνία και η κούραση των υποψηφίων κορυφώνεται αυτές τις ημέρες, με τους ίδιους να αναμετρώνται μέχρι την τελευταία στιγμή με τις δυνάμεις τους προκειμένου να δικαιώσουν τους κόπους τους και να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους που πραγματοποιήθηκε όλους αυτούς τους μήνες κάτω από πρωτόγνωρες συνθήκες. Όπως λένε στη «ΜτΚ» επιτυχόντες της περσινής χρονιάς που εισήχθησαν στη Σχολή της επιλογής τους με σημαντικό βαθμό κατάταξης, απαιτείται συγκέντρωση και ξεκούραση τις τελευταίες ημέρες διαβάσματος. Οι ίδιοι, δίνουν τις δικές τους συμβουλές προς τους υποψηφίους, ενώ εκπαιδευτικός, με ειδίκευση στην προετοιμασία μαθητών για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, εστιάζει στα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι μαθητές λίγο πριν τη μεγάλη μέρα, αλλά και την ώρα των εξετάσεων.
Οι λεπτομέρειες, οι απορίες και η ξεκούραση
Ο Ηλίας Γουγούσης που εισήχθη στις περσινές Πανελλαδικές εξετάσεις στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, μιλάει για τη σημασία του τελευταίου διημέρου του υποψηφίου, επισημαίνοντας τη σημασία που έχει το περιεχόμενο των συζητήσεων με τους γονείς και τους συμμαθητές στην ψυχολογία του διαγωνιζόμενου. «Το δεκαήμερο πριν την έναρξη των Πανελλαδικών εξετάσεων ήταν κομβικής σημασίας στο δρόμο προς την επιτυχία. Εστίασα στις λεπτομέρειες και σε απορίες ανά μάθημα. Το τελευταίο διήμερο πριν την εξέταση διάβαζα μόνο το μάθημα στο οποίο διαγωνιζόμουν, για να μην αποπροσανατολίζομαι από πληροφορίες άσχετες με το αντικείμενο. Τρεφόμουν υγιεινά, κοιμόμουν νωρίς και δεν διάβαζα εντατικά. Τη μέρα της εξέτασης πήρα πρωινό και ξεκίνησα για το σχολείο με χαμόγελο, ευχάριστες σκέψεις και με πίστη στην ποιότητα της προετοιμασίας μου. Βγαίνοντας από το εξεταστικό κέντρο εξαφανιζόμουν. Δε συζητούσα με κανέναν τα θέματα, ούτε διάβαζα ενδεικτικές απαντήσεις. Στους γονείς μου έλεγα ότι με περιμένει το επόμενο μάθημα. Η πιο αγχωτική στιγμή για μένα ήταν το χρονικό διάστημα που περίμενα τα θέματα. Όμως, το αφόρητο άγχος της αναμονής έφευγε με το που ξεκινούσα το γράψιμο. Θα συμβούλευα στους υποψηφίους να παραμείνουν ψύχραιμοι και συγκεντρωμένοι, μέχρι την τελευταία στιγμή του τελευταίου μαθήματος».
Οι τελευταίες ημέρες πριν τις εξετάσεις
Ο Κυριάκος Κατσιμάνης που πέρασε στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ την περσινή δύσκολη χρονιά, δίνει τις δικές του συμβουλές προς τους φετινούς υποψηφίους και εστιάζει στη σημασία της τελευταίας επανάληψης, αλλά και στο πρωινό της κρίσιμης ημέρας. «Τις τελευταίες ημέρες πριν τις εξετάσεις έκανα μια οργανωμένη επανάληψη, με έμφαση είτε στα απαιτητικά σημεία της ύλης, είτε σε αυτά που μου προκαλούσαν περισσότερη ανασφάλεια. Την παραμονή των εξετάσεων σταματούσα το διάβασμα γύρω στις 7 με 8 το βράδυ. Στη συνέχεια είτε έβγαινα μια μικρή βόλτα για να χαλαρώσω, είτε μιλούσα με φίλους για θέματα που δεν σχετίζονται με τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Το βράδυ ξάπλωνα ακούγοντας μουσική, για να χαλαρώσω καθώς ήταν εξαιρετικά σημαντικό να αφήσω τις ανησυχίες και το άγχος στην άκρη και να καταφέρω να κοιμηθώ. Το πρωί ξυπνούσα νωρίς, γύρω στις 6, για να είμαι σίγουρη ότι ο εγκέφαλός μου θα ξυπνήσει κι αυτός. Έπαιρνα πρωινό, για να του δώσω τροφή, αλλά χωρίς υπερβολές. Στο εξεταστικό κέντρο, όταν πλησίαζα στο προαύλιο, έκλεινα τα αυτιά μου σε όλες τις συζητήσεις σχετικές με το τι θα πέσει ή το τι διάβασαν περισσότερο οι συμμαθητές μου. Τη μέρα της εξέτασης μέχρι να έρθουν τα θέματα προσπαθούσα να σκέφτομαι οτιδήποτε άσχετο με τις εξετάσεις και την ύλη, για να μην αγχωθώ περισσότερο. Μόλις έπαιρνα τα θέματα, τα διάβαζα προσεκτικά όλα. Έλεγχα πολλές φορές αν απάντησα σε όλα τα ερωτήματα. Ολοκληρώνοντας τις εξετάσεις του μαθήματος, έβγαινα από την αίθουσα εστιάζοντας στο επόμενο μάθημα και τίποτε άλλο. Πρόκειται για μια περίοδο της ζωής σου με μεγάλη κούραση και αυτό που θα έλεγα στους υποψηφίους είναι να προσπαθούν να ξεκουράζονται και να αποφεύγουν τις αρνητικές σκέψεις».
Πριν, στη διάρκεια και μετά τις Πανελλαδικές
Ο Θανάσης Καραμήτρος, φιλόλογος και υπεύθυνος Ανθρωπιστικών Σπουδών στα φροντιστήρια «Μπαχαράκη», εστιάζει στη ξεκούραση των υποψηφίων και στην αποφυγή συζητήσεων με τους συμμαθητές τους γύρω από τα θέματα των εξετάσεων. Όπως συμβουλεύει ο ίδιος, απαιτείται επανάληψη, αλλά κυρίως καλή ψυχολογία. « Τις τελευταίες δυο ημέρες πριν την εξέταση ο υποψήφιος πρέπει να διαβάζει μόνο το μάθημα στο οποίο διαγωνίζεται, για να μην αποπροσανατολίζεται από πληροφορίες άσχετες με το αντικείμενο της εξέτασης. Μια γρήγορη επανάληψη, έμφαση στα απαιτητικά σημεία της ύλης μέχρι το απόγευμα της προηγούμενης ημέρας των εξετάσεων, είναι η καλύτερη στρατηγική. Απαιτείται ύπνος νωρίς και την άλλη μέρα αρκετά πρωινό ξύπνημα και ελαφριά διατροφή. Εστιάζοντας στην καλή ψυχολογία που θα πρέπει να έχει ο υποψήφιος, θα πρέπει να αποφεύγει συζητήσεις που επιδρούν αρνητικά στη διάθεσή του. Το περιβάλλον του, οικογενειακό και φιλικό, θα πρέπει να μην πιέζει τον υποψήφιο και να μην συζητά τα θέματα των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά να τον εμψυχώνει για το επόμενο μάθημα και τη μέγιστη προσπάθειά του. Την ημέρα των εξετάσεων, ο υποψήφιος όταν πάρει στα χέρια του τα θέματα θα πρέπει να τα διαβάσει όλα προσεκτικά, να εντοπίσει πιθανές δυσκολίες ή ασάφειες και αν δεν γνωρίζει ορισμένα σημεία, να μην αγχωθεί, να εστιάσει σε εκείνα που ξέρει καλύτερα και στο τέλος να ασχοληθεί με το θέμα που τον δυσκολεύει περισσότερο. Τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχάσει να ελέγξει πολλές φορές το γραπτό του και αν απάντησε σε όλα τα ερωτήματα». Ο κ. Καραμήτρος, εύχεται καλή επιτυχία στους υποψηφίους και τους συμβουλεύει να θυμούνται πως «οι Πανελλαδικές δεν είναι ούτε οι πρώτες, ούτε οι πιο σημαντικές εξετάσεις της ζωής μας. Είναι μόνο ένα από τα πολλά σκαλιά της ζωής μας».
*Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Ιουνίου 2021
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου