Σε μια προσπάθεια να ανακόψει την ανησυχητικά γρήγορη τάση γήρανσης του πληθυσμού, η κινεζική ηγεσία ανακοίνωσε μια σημαντική αλλαγή πολιτικής, επιτρέποντας σε κάθε ζευγάρι να αποκτήσει μέχρι τρία παιδιά, χωρίς οικονομικές επιπτώσεις, έναντι των δύο που προβλέπονταν μέχρι χθες.
Η αλλαγή πολιτικής στο δημογραφικό θα συνοδευθεί από «υποστηρικτικά μέτρα που θα οδηγήσουν στη βελτίωση της πληθυσμιακής δομής, εκπληρώνοντας την εθνική στρατηγική για ενεργητική αντιμετώπιση της γήρανσης του πληθυσμού», ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua ύστερα από συνεδρίαση του πολιτικού γραφείου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος υπό την προεδρία του Κινέζου ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Η Κίνα υιοθέτησε το 1979 την πολιτική του ενός παιδιού για να αντιμετωπίσει την ταχύτατη, εκείνη την εποχή, αύξηση του πληθυσμού της. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής καθιερώθηκαν οικονομικά αντικίνητρα στην απόκτηση και δεύτερου παιδιού, τα οποία μόνο οι πλουσιότερες οικογένειες μπορούσαν να αγνοούν. Το 2016, η κινεζική ηγεσία υποχρεώθηκε να χαλαρώσει την περιοριστική πολιτική της, ανεβάζοντας το όριο σε δύο παιδιά ανά οικογένεια, καθώς η γήρανση του πληθυσμού είχε αρχίσει να σωρεύει σοβαρές επιπτώσεις στην κινεζική εργατική δύναμη και να πιέζει το σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.
Ωστόσο, αυτή η στροφή δεν κατάφερε να αντιστρέψει τις αρνητικές δημογραφικές τάσεις. Η Κίνα έχει σήμερα δείκτη γονιμότητας 1,3 παιδί ανά γυναίκα, κάτι που σημαίνει ότι βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τις ταχύτατα γηράσκουσες κοινωνίες της Ιαπωνίας και της Ιταλίας και πολύ μακριά από το όριο του 2,1, που εξασφαλίζει την ανανέωση του πληθυσμού. Τα αποτελέσματα της γενικής απογραφής πληθυσμού, που δημοσιοποιήθηκαν τον Μάιο, έδειξαν ότι ο πληθυσμός τής πλέον πολυάριθμης χώρας του κόσμου (1,41 δισ. άνθρωποι) είχε την προηγούμενη δεκαετία τον χαμηλότερο ρυθμό αύξησης από το 1950, ενισχύοντας τους φόβους ότι η Κίνα θα γεράσει προτού προλάβει να πλουτίσει. Αρκετοί Κινέζοι κοινωνιολόγοι και σχολιαστές αμφιβάλλουν, ωστόσο, κατά πόσον η πολιτική των τριών παιδιών θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα, επισημαίνοντας ότι εκείνο που εμπόδισε τη δημογραφική ανάπτυξη δεν ήταν τα νομοθετημένα αντικίνητρα, αλλά το υψηλό κόστος ανατροφής παιδιών στις κινεζικές μεγαλουπόλεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαδικτυακή δημοσκόπηση του Xinhua με το ερώτημα «είστε έτοιμοι για ένα τρίτο παιδί;», γύρω στις 29.000 από τις 31.000 που απάντησαν, δήλωσαν ότι «δεν θα σκέφτονταν ποτέ» αυτό το ενδεχόμενο.
Για να αντιστρέψει τις αρνητικές τάσεις, το πολιτικό γραφείο του ΚΚΚ σχεδιάζει να μειώσει το κόστος εκπαίδευσης που βαρύνει τα νοικοκυριά, να δώσει φορολογικά κίνητρα, να ενισχύσει τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών και να μειώσει τις «υπέρογκες προίκες», όπως ανέφερε το Xinhua, χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις. Επιπλέον, προανήγγειλε ήπιες αυξήσεις στα όρια συνταξιοδότησης.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου