Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Μαθητές του 10ου Δημοτικού και του ΕΕΕΚ Ξάνθης ενώνουν τις φωνές τους και στέλνουν το μήνυμα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι»

Το μήνυμα «είμαστε όλοι διαφορετικοί, μα είμαστε όλοι ΙΣΟΙ» θέλησαν να περάσουν οι μαθητές του 10ου δημοτικού σχολείου Ξάνθης και του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης συμπράττοντας μουσικά κι επιλέγοντας ν' αποχαιρετήσουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο τη σχολική χρονιά.

Με το καλοκαίρι προ των πυλών και τις σχολικές γιορτές να έχουν ...απαγορευτικό λόγω πανδημίας, οι εκπαιδευτικοί στο ΕΕΕΚ Ξάνθης είχαν αρχίσει ν' αναρωτιούνται τι θα μπορούσαν να κάνουν φέτος για τα παιδιά που τόσα στερήθηκαν -γιορτές, εκδρομές, εκπαιδευτικές επισκέψεις- και θα έπρεπε σε λίγο να αποχαιρετήσουν το σχολείο.

Πήραν, λοιπόν, την πρωτοβουλία, μέσα από το μάθημα της μουσικής, να κάνουν μια ηχογράφηση και -γιατί όχι- να γυρίσουν ένα βίντεο κλιπ! Επειδή όμως αν κάτι στερήθηκαν τα παιδιά τον χρόνο που πέρασε ήταν πάνω απ' όλα η επικοινωνία και η συναναστροφή με άλλα παιδιά, εκτός σχολικής μονάδας, ο καθηγητής μουσικής του ΕΕΕΚ Ξάνθης Γιώργος Καραγιάννης αποφάσισε να προσκαλέσει τη δραστήρια δασκάλα μουσικής του 10ου δημοτικού σχολείου Ιωάννα Αμπατζίδου και τους μαθητές της να συμπράξουν στέλνοντας μήνυμα αγάπης κι ελπίδας.

Η απάντηση στην πρόσκληση δεν θα μπορούσε παρά να είναι θετική από την κ. Αμπατζίδου που έχει αναπτύξει πολλές παρόμοιες δράσεις με τους μαθητές της καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς, κι έτσι τα παιδιά των δύο σχολείων ένωσαν τις φωνές τους και με το τραγούδι «Κλόουν» του Μίλτου Πασχαλίδη έζησαν μοναδικές στιγμές, όπως η εμπειρία της ηχογράφησης και βιντεοσκόπησης (κάθε σχολείο ξεχωριστή μέρα) στο στούντιο του μουσικού Αντώνη Μουσαδέ. Αυτό που, όμως, κυρίως βίωσαν ήταν η χαρά της συνεργασίας!

«Το 10ο δημοτικό σχολείο Ξάνθης διατηρεί εδώ και αρκετά χρόνια μια σταθερή συνεργασία με σχολεία και δομές ειδικής αγωγής της πόλης. Κι όλα αυτά μέσα από επισκέψεις στον χώρο τους, φιλοξενία στο δικό μας σχολείο, κοινές εμφανίσεις σε μουσικές εκδηλώσεις, βιωματικά παιχνίδια και δράσεις και ανταλλαγές αυτοσχέδιων δώρων και αναμνηστικών. Είναι συγκινητικός κάθε φορά ο ενθουσιασμός των παιδιών και η διάθεσή τους να πάρουν μέρος σε τέτοιου είδους συνεργασίες. Γι' αυτό δεν θα μπορούσαμε ν' αρνηθούμε την πρόσκληση που μας έκανε λίγο πριν από τις γιορτές του Πάσχα ο καθηγητής μουσικής του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης Γιώργος Καραγιάννης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Αμπατζίδου.

«Στόχος ήταν μια μουσική συνεργασία των μαθητών των δύο σχολείων, ένα τραγούδι- αφιέρωμα στους μαθητές που φέτος αποφοιτούν απ' το ΕΕΕΕΚ», εξηγεί η κ. Αμπατζίδου, η οποία δηλώνει συγκινημένη από τον εντυπωσιακό τρόπο που σκέφτονται και συναισθάνονται οι μικροί μαθητές της, μπαίνοντας στη θέση παιδιών της ηλικίας τους που αντιμετωπίζουν μικρά ή μεγαλύτερα προβλήματα.

«Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο μουσικό ταξίδι για εμάς. Τα παιδιά πάντα περίμεναν με ανυπομονησία την ώρα της πρόβας. Ήξεραν πως χρειάζεται να βάλουν τα δυνατά τους γιατί πολύ σύντομα θα ερχόταν η ώρα του studio και της ηχογράφησης. Μα η μεγαλύτερή τους χαρά ήταν ότι θα τραγουδούσαν μαζί και με άλλα παιδιά. Από ένα άλλο σχολείο, μέσα στη Ξάνθη», τονίζει, από την πλευρά του, ο κ. Καραγιάννης, ο οποίος θυμάται πως οι μαθητές του «ήθελαν να είναι άψογοι σε όλα, ενώ το κίνητρό τους να είναι τέλειοι ήταν ακόμη μεγαλύτερο».

«"Και τώρα αυτά τα παιδιά θέλουν να τραγουδήσουν μαζί μας;" ήταν η συνηθισμένη ερώτηση της Στ., μιας τελειόφοιτης του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης που σε λίγο καιρό θα αφήσει πίσω της τη σχολική ζωή. Ένιωθαν περηφάνια αλλά και χρέος να προσπαθήσουν ακόμη περισσότερο, όταν η απάντηση ήταν: "Ναι, θέλουν πολύ να τραγουδήσουν μαζί σας!"», αναφέρει χαρακτηριστικά ο καθηγητής μουσικής του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης.

Ο κορονοϊός μπορεί να κράτησε μακριά τους μαθητές των δύο σχολείων, αλλά το webex τους έφερε πιο κοντά, αφού φρόντισαν οι δύο εκπαιδευτικοί να συνδέσουν τις τάξεις τους ένα πρωινό ώστε τα παιδιά να γνωριστούν και να μοιραστούν το πώς βίωσε ο καθένας τη μοναδική αυτή εμπειρία. Μάλιστα, οι μαθητές του 10ου Δημοτικού Σχολείου αυτό το διάστημα, κατόπιν δικής τους επιθυμίας, ετοιμάζουν κάρτες και ζωγραφιές με ευχές και λόγια αγάπης που σύντομα θα σταλούν στους μαθητές του ειδικού σχολείου.

Ιδέα των παιδιών ήταν και να ευχαριστήσουν όλους τους μουσικούς στην ορχήστρα - τις δασκάλες μουσικής Μαρία Μανανά στο βιολί και Αθηνά Αμπατζίδου στο τσελο, τον Δημήτρη Λεβάκη στην κιθάρα και τη δασκάλα μουσικής Ιωάννα Αμπατζίδου στην ενορχήστρωση και το τραγούδι- στέλνοντάς τους χαιρετισμό μ' ένα μικρό βιντεάκι. «Χωρίς τη μεγάλη αγκαλιά που μας άνοιξαν, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν τόσο όμορφο», τονίζει ο κ. Καραγιάννης.

Το δικό του «ευχαριστώ» στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης απευθύνει ο διευθυντής του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης Κλεομένης Ψωμακέλης, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «οι δράσεις αυτές βοηθούν και τις δύο ομάδες των μαθητών» και επισημαίνοντας πως «η επαφή και η ενημέρωση των μαθητών της γενικής παιδείας βοηθά στη βελτίωση των κοινωνικών σχέσεων και την αποδοχή του διαφορετικού έτσι ώστε τα παιδιά μας να μη νιώθουν απομονωμένα».

Το τραγούδι των μαθητών του 10ου Δημοτικού Σχολείου και του ΕΕΕΕΚ Ξάνθης είναι διαθέσιμο στο: https://youtu.be/wvHE_zQkFb0

Σοφία Παπαδοπούλου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου