Το ιδανικό σενάριο είναι να ξεκινήσουν τέλη καλοκαιριού ή το φθινόπωρο στις ηλικίες 12-15 ετών ενώ οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί για τις μικρότερες ηλικίες- Σε εξέλιξη η αξιολόγηση με βάση τα αποτελέσματα δοκιμών σε παιδιά
Με το βλέμμα στραμμένο στις κλινικές μελέτες που αφορούν τον εμβολιασμό των εφήβων έναντι της λοίμωξης Covid-19, βρίσκονται οι έλληνες επιστήμονες και η κυβέρνηση. Μάλιστα και εφόσον δοθεί το «πράσινο φως» από τους αρμόδιους οργανισμούς, με γνώμονα την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, τότε η πρόθεση είναι η σχετική οδηγία να υιοθετηθεί άμεσα και στη χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως αναφέρουν πηγές στα «ΝΕΑ» ο εμβολιασμός θα είναι προαιρετικός, εντούτοις αναμένεται να συνδράμει σημαντικά αφενός στην προστασία των εφήβων από τον πανδημικό ιό και αφετέρου στη διασπορά στην κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτό η επιστημονική κοινότητα δεν κρύβει ότι το πλέον ιδανικό σενάριο θα ήταν οι εμβολιασμοί στην ηλικιακή αυτή κατηγορία να ξεκινήσουν έστω στα τέλη του καλοκαιριού ή το φθινόπωρο δημιουργώντας έτσι ένα επιπλέον δίχτυ ασφαλείας κατά την έναρξη του νέου σχολικού έτους, που παραδοσιακά συνοδεύεται από έντονη δραστηριότητα (εξαιτίας των μαθητικών και αθλητικών δραστηριοτήτων και συνεπακόλουθα των κοινωνικών συναναστροφών).
Οι εξελίξεις άλλωστε είναι ταχύτατες: Ηδη χθες ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε την αξιολόγηση της χρήσης στις ηλικίες 12-15 ετών του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά του Covid-19, έπειτα από σχετικό αίτημα αδειοδότησης για τη Γηραιά Ηπειρο. Αξίζει δε, να σημειωθεί ότι οι δύο εταιρείες εισηγήθηκαν την επέκταση της άδειας και στον Αμερικανικό Οργανισμό Ελέγχου Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) από τις αρχές Απριλίου.
«Ο ΕΜΑ θα επικοινωνήσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησής του, που αναμένονται τον Ιούνιο, εκτός κι αν κριθούν απαραίτητες συμπληρωματικές πληροφορίες», ανέφερε ο Οργανισμός, με έδρα το Αμστερνταμ, σε σχετικό δελτίο Τύπου, συμπληρώνοντας ότι θα διεξαχθεί ταχεία αξιολόγηση των δεδομένων.
Η ατζέντα
Υπό τις εξελίξεις αυτές, τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τηρούν στάση αναμονής με αποτέλεσμα το κρίσιμο ζήτημα του εμβολιασμού των εφήβων (και) στη χώρα μας έναντι της λοίμωξης Covid-19 να μην έχει τεθεί επισήμως στην «ατζέντα» των συζητήσεων. Σύμφωνα πάντως με ασφαλείς πληροφορίες, οι ειδικοί παρακολουθούν στενά τα νέα δεδομένα, αξιολογώντας ως θετική μια τέτοια εξέλιξη.
Εντούτοις και προς το παρόν σε ό,τι αφορά τον παιδικό πληθυσμό – από 0 έως και 12 ετών -, οι επιστημόνες φαίνεται να είναι πιο επιφυλακτικοί, υπό την έννοια ότι τα μικρότερα παιδιά δεν απειλούνται από τον ιό SARS-CoV-2 και συνεπακόλουθα από τις σοβαρές επιπλοκές του, με αποτέλεσμα να μειώνεται το όφελος του εμβολιασμού.
Επιπλέον, και καθώς όπως όλα δείχνουν το πολυπόθητο «τείχος ανοσίας» θα δημιουργηθεί από την πληθυσμιακή «δεξαμενή» των ενηλίκων, δεν φαίνεται να προκύπτει ανάγκη του εμβολιασμού και στα μικρότερα παιδιά ώστε να ελεγχθεί η πανδημία.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εξελίσσεται ένας παράλληλος διάλογος να δοθεί η δυνατότητα εμβολιασμού – εφόσον ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες για ανηλίκους κάτω των 12 ετών και εγκριθούν τα εμβόλια από τους αρμόδιους ρυθμιστικούς οργανισμούς – σε μικρότερα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με σοβαρά προβλήματα υγείας όπως είναι για παράδειγμα οι συγγενείς καρδιοπάθειες, δεδομένου ότι είναι πιο ευάλωτα σε επιπλοκές.
Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες, ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν αναφερόμενος στον εμβολιασμό των μικρών ηλικιών, εξέφρασε την προσδοκία ότι ο EMA θα δώσει το καλοκαίρι πράσινο φως στο εμβόλιο της BioNTech/Pfizer για παιδιά άνω των 12 ετών, έτσι ώστε να μπορούν να εμβολιαστούν με την έναρξη του νέου σχολικού έτους.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου