Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Οδηγός για αγκαλιές με στοργή κι ασφάλεια

Τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ προσπαθούν να λύσουν τον γρίφο της στοιχειώδους κοινωνικότητας ακόμα και σε αυτά τα λιτά τραπεζώματα με τους ευάριθμους καλεσμένους. Υπάρχουν μάλιστα τρία διαφορετικά «σενάρια» για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, αλλά σε κάθε περίπτωση «οι εναγκαλισμοί πρέπει να είναι σύντομοι, δίχως λόγια και με μάσκα» 

Πότε θα αρχίσουμε να αγκαλιαζόμαστε και να φιλιόμαστε ξανά ανέμελοι, δίχως να ανησυχούμε για τη μετάδοση του κορονοïού; Παρόλο που την περασμένη Δευτέρα οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φαρμάκων ενέκριναν κι αυτοί με τη σειρά τους το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech και οι πρώτες παρτίδες αναμένονται στα κράτη-μέλη της ΕΕ στις 26 Δεκεμβρίου, δεδομένης της κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο, μάλλον θα αργήσει αρκετά να έρθει αυτή η μέρα, τουλάχιστον περισσότερο από όσο εκτιμούσαν οι πλέον αισιόδοξοι για την εξέλιξη της πανδημίας. 

Φαίνεται, ωστόσο, ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν μπορούν να περιμένουν έως τότε και έχουν ήδη βαλθεί, ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, να βρουν πώς θα μπορούσαν οι άνθρωποι να έρχονται σε επαφή, σωματική και στοργική, με τους αγαπημένους τους, δίχως να κινδυνεύουν (ή, έστω, κινδυνεύοντας ελάχιστα) να μολύνουν με ή να μολυνθούν από τον κορονοïό. Για φιλιά δεν τίθεται ζήτημα, αλλά όσον αφορά τις αγκαλιές φαίνεται πως κάτι μπορεί να γίνει. Τουλάχιστον αυτό πιστεύουν κάποιοι στη Γαλλία, παρότι ακόμα και ο πρόεδρος της χώρας νοσεί. 

Η Journal du Dimanche, για παράδειγμα, δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή έναν συνοπτικό οδηγό όσον αφορά τις αγκαλιές κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. «Οι αγκαλιές είναι δυνατές μόνον εάν είναι σύντομες και με μάσκα», επισήμανε στους αναγνώστες της η γαλλική εφημερίδα, εξετάζοντας τουλάχιστον τρία διαφορετικά σενάρια σχετικά με τις χριστουγεννιάτικες και τις πρωτοχρονιάτικες αγκαλιές. 

Το πρώτο εστιάζει σε δύο ενήλικες που αγκαλιάζονται, κοιτώντας προς αντίθετη κατεύθυνση, ούτως ώστε να περιορίζονται οι πιθανότητες εισπνοής των σταγονιδίων που παρασύρονται, όχι μόνον όταν κάποιος μιλάει, φτερνίζεται ή βήχει, αλλά ακόμα και κατά την εκπνοή. «Αποφύγετε να βήξετε ή να μιλήσετε. Η αγκαλιά δεν πρέπει να διαρκεί πολύ», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ. 

Τα άλλα δύο σενάρια σχετίζονται με τις πιο χριστουγεννιάτικες και εορταστικές από τις αγκαλιές, τις αγκαλιές ανάμεσα στους παππούδες και τα εγγόνια τους. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι ηλικιωμένοι όσοι και τα ανήλικα πρέπει να φορούν μάσκα, με τη χρήση της να θεωρείται απολύτως αναγκαία. Οσον αφορά την αγκαλιά αυτή καθαυτή, συνιστάται στους παππούδες και στις γιαγιάδες να αγκαλιάζουν τα εγγόνια τους από τα νώτα τους. «Εάν στέκονται στις πλάτες τους, δεν κινδυνεύουν να εισπνεύσουν τον αέρα που εκπνέουν τα εγγόνια τους», επισημαίνεται. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εναγκαλισμός μεταξύ παππούδων και εγγονιών μπορεί να είναι και αντικριστός, αρκεί το ύψος του μικρού παιδιού να μην ξεπερνάει τη μέση του ενήλικα. Για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο (παρότι ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός) μετάδοσης του ιού μέσω των ρούχων, προτείνεται σε όσους τελικά αγκαλιαστούν με τους αγαπημένους τους, να αλλάξουν αμέσως μετά αμφίεση. Εννοείται πως οι τετ α τετ αγκαλιές, ακόμα και με μάσκα, είναι καλύτερα να αποφευχθούν, όσο μεγάλη κι αν είναι η λαχτάρα των ανθρώπων να σφιχταγκαλιαστούν. 

«Ο κίνδυνος έγκειται στο πλησίασμα των προσώπων. Η ζεστή αναπνοή των παιδιών τείνει να ανέρχεται προς τη ζώνη αναπνοής των ενηλίκων», εξηγεί η γαλλική εφημερίδα. Ζωτικής σημασίας είναι επίσης το πλύσιμο των χεριών και η τήρηση των αποστάσεων. 

Ο οδηγός εναγκαλισμών της Journal du Dimanche αναπαράχθηκε και σχολιάστηκε από πολλούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανοίγοντας έναν δημόσιο διάλογο όσον αφορά το κατά πόσο είναι ασφαλείς οι εν λόγω υποδείξεις της εφημερίδας, αναφέρει σε κείμενο της η Αναΐς Τζινόρι, ανταποκρίτρια της La Repubblica στο Παρίσι. 

Πάντως υπέρ μιας ελάχιστης ελευθερίας και υπέρ των εναγκαλισμών, με την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται τα κύρια μέτρα ασφαλείας –χέρια, μάσκα, αποστάσεις– τάχθηκε ο γάλλος επιδημιολόγος και διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Αντουάν Φλαό. «Για τη μετάδοση του ιού απαιτείται λίγος χρόνος και ένα συγκεκριμένο ιικό φορτίο. Η κλεφτή επαφή με μάσκα δεν φαίνεται να είναι πολύ επικίνδυνη», ανέφερε σχετικά. 

Πηγή: Protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου