Στόχος του προγράμματος είναι να ενισχύσει τη συμμετοχή των Ρομά και κυρίως των γυναικών στη δημόσια σφαίρα με την αναζήτηση αιρετών αξιωμάτων
Προσομοιώσεις συνεντεύξεων τύπου και δημοτικών συμβουλίων, εργασία σε ομάδες, παρουσιάσεις και συζητήσεις ήταν μόνο κάποιες από τις δράσεις στις οποίες συμμετείχαν Ρομά από όλη την Ελλάδα που παρακολούθησαν το τριήμερο σεμινάριο «Roma Political Schools», που πραγματοποιήθηκε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών, στο ΑΠΘ από τις 25 έως και τις 27 Σεπτεμβρίου.
Η αίθουσα του πανεπιστημίου γέμισε με Ρομά από τον Δενδροπόταμο, την Περαία, τις Σέρρες καθώς και από άλλα μέρη της χώρας οι οποίοι συζήτησαν τα βασικά προβλήματα των κοινοτήτων τους δίνοντας έμφαση στην έλλειψη εκπροσώπησής τους στην πολιτική. Άλλωστε αυτό το κενό στόχευε να καλύψει το σεμινάριο ενδυναμώνοντας τους συμμετέχοντας.
«Το Roma Political School θέλει να ενισχύσει τη συμμετοχή των Ρομά στη δημόσια σφαίρα με την αναζήτηση αιρετών αξιωμάτων, επιδιώκει να ενισχύσει τη συμμετοχή των Ρομά στα κοινά», σημείωσε μιλώντας στη Voria.gr o Γιώργος Τσιάκαλος, ειδικός εμπειρογνώμων για τα δικαιώματα των Ρομά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, δικηγόρος και διαχειριστης του προγράμματος.
Όπως τόνισε ο ίδιος, ενώ η Ελλάδα έχει μεγάλο πληθυσμό Ρομά, οι ίδιοι δεν έχουν καταλάβει αιρετά αξιώματα. Ο κ. Τσιάκαλος ανέφερε πως στο πρόγραμμα, οι συμμετέχοντες έμαθαν για τις πολιτικές που έχουν εκπονηθεί μέχρι σήμερα για τους Έλληνες Ρομά ενώ πήραν μέρος σε ασκήσεις μη τυπικής μάθησης με στόχο την ενδυνάμωσή τους σε συγκεκρικένους τομείς, όπως το πώς να επικοινωνήσουν ένα πρόβλημα, πώς να σχεδιάσουν τη λύση του ή ακόμα το πώς να παρουσιάσουν ένα ζήτημα στα ΜΜΕ. «Έχουν ήδη γίνει πολλές συζητήσεις και μάλιστα για ταμπού θέματα όπως η έμφυλη διάσταση, οι πρόωροι γάμοι και η αντιπροσώπευση των γυναικών στα συλλογικά όργανα τα οποία είναι ανδροκρατούμενα», επισήμανε ο κ. Τσιάκαλος.
Η υλοποίηση του προγράμματος έγινε από μια μικρή οργάνωση που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, τον Σύλλογο Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου που ιδρύθηκε το 2002. Η πρόεδρος του Συλλόγου, Γιαννούλα Μάγγα, εξέφρασε τη χαρά της για το κάλεσμα που δέχτηκε τονίζοντας πως στόχος είναι να υπάρχουν περισσότερο ενεργοί πολίτες. «Πρέπει οι πολιτικές που χαράσσονται για τους Ρομά να είναι μαζί με τους Ρομά. Δεν μπορεί να καθίσει και να χαράξει για εμένα πολιτική κάποιος που δεν βιώσε τον ρατσισμό, που δεν πέρασε τη δυσκολία να βρει δουλειά και να ταϊσει τα παιδιά του. Χρειάζεται οι Ρομά και οι γυναίκες Ρομά να είναι στη λήψη των αποφάσεων. Δεν μπορούν να μιλούν για εμάς χωρίς εμάς. Αυτός είναι και ο χαρακτήρας του σεμιναρίου: να ενδυναμώσει τις γυναίκες και γιατί όχι, αύριο να ασχοληθούν με την τοπική αυτοδιοίκηση, με τον δήμο, την Περιφέρεια μέχρι και το Ευρωκοινοβούλιο. Αυτό είναι το όραμα του Συλλόγου: η γυναίκα Ρομα να είναι χειραφετημένη, δυναμική και αναγνωρισμένη», τόνισε η κ. Μάγγα. Όπως είπε, τα πρώτα προβλήματα που αντιμετώπισε η ίδια ασχολούμενη με τα κοινά ήταν από τους άνδρες της κοινότητας, ωστόσο 18 χρόνια μετά την ίδρυση του Συλλόγου, οι άνδρες μιλούν με θετικά σχόλια για τη δράση της οργάνωσης. «Οι άνθρωποι που προχώρησαν στη ζωή τους, που τελείωσαν το Λύκειο και μπήκαν στα πανεπιστήμια, δεν μπορούμε πλέον να διαιωνίζεται το ότι οι Ρομά δεν θέλουν να ενταχθούν ή δεν πάνε σχολείο», υπογράμμισε.
«Με έχουν διώξει από δουλειά επειδή είμαι Ρομά»
Η διαιώνιση των στερεοτύπων είναι ένα από τα βασικά προβλήματα και της Χρυσοβαλάντως Αθανασίου, 25χρονης από τον Δενδροπόταμο, η οποία συμμετείχε στο σεμινάριο. «Θέλω να μαθαίνω ποια είναι τα δικαιώματά και ποιες οι υποχρεώσεις μου απέναντι στο κράτος. Εδώ μαθαίνουμε πάρα πολλά και ανταλλάσουμε πολλές γνώμες, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Είμαι χαρούμενη που γνώρισα παιδιά από άλλες περιοχές και συζητήσαμε για τα προβλήματά στις περιοχές μας», τόνισε.
Η ίδια υποστήριξε πως είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα Ρομά στην Ελλάδα να κάνει τη φωνή της να ακουστεί. «Το 90% θα πουν “άσε μωρέ! Ποιος θα ασχοληθεί με την τσιγγάνα;”Αν πας να πεις τα προβλήματα σου, απλά θα σου πουν “ναι ναι ναι”, και αυτό είναι όλο. Είναι δύσκολο να μιλήσεις και να ακουστεί η φωνή σου αν είσαι γυναίκα Ρομά», υπογράμμισε.
Ένα από τα προβλήματα που έθιξε η ίδια στη διάρκεια του σεμιναρίου είναι η ανεργία, η οποία, όπως λέει, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον ρατσισμό. «Με έχουν διώξει από δουλειά επειδή είμαι Ρομά. Η άρνηση στην εργασία μας αναγκάζει μερικές φορές να κρύψουμε την ταυτότητά μας, όχι επειδή ντρεπόμαστε για αυτό που είμαστε, αλλά για να βρούμε δουλειά και να μπορέσουμε να επιβιώσουμε. Όταν όμως μαθαίνουν ότι είσαι Ρομά, σου λένε ότι αναγκάζονται να σε διώξουν για να μην πάρει κακό όνομα το μαγαζί», σημείωσε λέγοντας ότι ακριβώς με τέτοιον τρόπο έχει απολυθεί από κέντρο αισθητικής.
Έχοντας σπουδάσει αισθητική και βρεφονηπιοκομία, η κ. Αθανασίου επισήμανε πως αυτό που θέλει να εκφράσει και να καταφέρει να επικοινωνήσει είναι πως οι Ρομά δεν είναι η εικόνα που παρουσιάζεται. «Το μεγαλύτερο ποσοστό έχουμε αλλάξει, έχουμε προχωρήσει, έχουμε σπουδάσει, θέλουμε να δουλέψουμε».
Το Roma Political Schools 2020 χρηματοδοτείται από το Συμβούλιο της Ευρώπης και ανήκει στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού του (Council of Europe Strategic Action Plan for Roma and Traveller Inclusion 2020-2025, Priority 5.2. Support democratic governance and promote public trust and accountability). Φορέας υλοποίησης είναι ο Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δενδροποτάμου.
Αλεξία Καλαϊτζή
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου