Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2020

Άποψη: Λίνα Γιάνναρου "Οι μεν και οι ... δεν"

Από όλα όσα έχω ακούσει και διαβάσει όλες αυτές τις μέρες, με αφορμή την έναρξη των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση μάσκας από τους μαθητές, αν κάτι θα τύπωνα σε μπλουζάκι ήταν όσα μας είχε πει σε σχετικό ρεπορτάζ η εκπαιδευτικός Τίνα Νάντσου. «Είναι ευκαιρία να μάθουμε στα παιδιά έναν άλλο τρόπο να βλέπουν τα πράγματα, έναν τρόπο που κανείς μας δεν έχει συνηθίσει», έλεγε («Καθημερινή», 30/8/20). «Είναι λάθος να συγκρίνουμε τη μάσκα με τη ζώνη ασφαλείας. Τη ζώνη τη φοράμε για να μην τραυματιστούμε εμείς. Τη μάσκα τη φοράμε για να σώσουμε τον άλλο. Είναι ευκαιρία για τα παιδιά να καταλάβουν ότι η δική τους συνειδητή δράση μπορεί να σώσει άλλους. Οτι έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στον παππού και τη γιαγιά την αγάπη που εκείνοι τους χαρίζουν απλόχερα». 

Δεν είναι τυχαίο ότι στο ίδιο επέλεξε να δώσει έμφαση και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο χθεσινό μήνυμά της στα παιδιά για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: «Φορώντας την (σ.σ. τη μάσκα) και τηρώντας τους κανόνες προστασίας, δεν διασφαλίζετε μόνο την υγεία σας, την υγεία των φίλων, των δασκάλων σας, των γονιών σας, της γιαγιάς και του παππού σας. Κάνετε κάτι πιο σημαντικό: δείχνετε ότι αποτελείτε υπεύθυνα μέλη της κοινότητας, ότι ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας, ότι συνειδητοποιείτε πως η ατομική μας ευτυχία εξαρτάται απόλυτα από την ευτυχία του συνόλου». 

Στον αντίποδα οι γονείς που κατηγορώντας τους «πληρωμένους γιατρούς της κυβέρνησης» και βέβαια τα «πουλημένα ΜΜΕ» για ψέματα, χθες Δευτέρα αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους στην τάξη, αφού η μάσκα «είναι γνωστό ότι προκαλεί θανάτους». Υπάρχουν οι μεν, υπάρχουν και οι… δεν.

Ψάχνουμε διαρκώς τα σημεία στα οποία διχοτομείται η κοινωνία, ποιοι είναι από εδώ, ποιοι είναι «απέναντι», πιάνοντας θέση σε ένα σωρό νοητά στρατόπεδα. Ισως όμως ο κορωνοϊός να προσδιόρισε το βασικό «σύνορο» της κοινωνίας. 

Είναι προφανές, χωριζόμαστε σε όσους αισθάνονται μέρη ενός συνόλου, ένας για όλους και όλοι για έναν, και στους μοναχικούς καβαλάρηδες. Εκείνους που θα έκαναν ένα βήμα πίσω για τον διπλανό τους και εκείνους που θα ρωτούσαν: τι έχει κάνει αυτός για μένα; Ακόμα και η άρνηση των επιστημονικών δεδομένων πηγάζει από την ίδια κοσμοθεωρία. Πού να χωρέσει το μυαλό τους ότι εκαντοντάδες επιστήμονες ανά τον κόσμο εργάζονται νυχθημερόν για το σύνολο; Κάτι μάθαμε τελικά από τον κορωνοϊό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου