Τα παιδιά με αυξημένη αυτοεκτίμηση νιώθουν σίγουρα να δοκιμάσουν νέα πράγματα και είναι πιθανότερο να κάνουν την καλύτερη δυνατή προσπάθεια, καθώς αισθάνονται υπερήφανα για όλα όσα μπορούν να καταφέρουν ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Η αυτοεκτίμηση βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τα λάθη με κριτική ματιά, βλέποντάς τα ως διδακτικές εμπειρίες μέσα από τις οποίες μπορούν να μάθουν προκειμένου να βελτιωθούν. Βοηθά επιπλέον τα παιδιά να προσπαθήσουν ξανά, ακόμα κι αν αποτύχουν στην αρχή. Ως αποτέλεσμα, η αυτοεκτίμηση βοηθά τα παιδιά να τα πάνε καλύτερα στο σχολείο, στο σπίτι αλλά και με τους φίλους τους.
Πώς αναπτύσσεται η αυτοεκτίμησή του;
Η διαμόρφωση της αυτοεκτίμησης του παιδιού μπορεί να ξεκινήσει ήδη από την παιδική ηλικία και να καλλιεργηθεί σταδιακά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να ξεκινήσει να ενδυναμώνεται μόνο και μόνο επειδή ένα παιδί αισθάνεται ασφαλές, αγαπητό και αποδεκτό, αφού λαμβάνει θετική προσοχή και απεριόριστη αγάπη. Καθώς τα μωρά γίνονται νήπια και μικρά παιδιά, είναι σε θέση να κάνουν μερικά πράγματα μόνα τους. Αισθάνονται καλά για τον εαυτό τους όταν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις νέες τους δεξιότητες. Η αυτοεκτίμησή τους μεγαλώνει όταν οι γονείς του δίνουν προσοχή, αφήνουν το παιδί να προσπαθήσει, του χαμογελούν και του δείχνουν πόσο υπερήφανοι είναι για εκείνο και για τις δεξιότητές του ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.
Οι ευκαιρίες ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η αυτοεκτίμηση μπορεί επίσης να μεγαλώσει. Κάθε φορά που τα παιδιά δοκιμάζουν νέα πράγματα μαθαίνουν από αυτά, μπορεί να είναι μια ευκαιρία για την ενίσχυση της αυτοεκτίμησής τους. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα παιδιά:
- Σημειώνουν πρόοδο προσπαθώντας για τους στόχους τους.
- Μαθαίνουν νέα πράγματα στο σχολείο.
- Αποκτούν νέες δεξιότητες μέσα από την ενασχόληση με διαφορετικές δραστηριότητες όπως η μουσική ή και τα σπορ.
- Κάνουν νέους φίλους και τα πηγαίνουν καλά.
- Παίρνουν τους επαίνους σας για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Οι έπαινοί σας θα ήταν καλό να επιβραβεύουν την προσπάθεια του παιδιού, καθώς έτσι το ηθικό του αναπτερώνεται και είναι πολύ πιο πιθανό να προσπαθήσει ξανά ακόμα και αν έχει αποτύχει προηγουμένως.
Πηγή: imommy
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου