Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά με Διαταραχές Αισθητηριακής Επεξεργασίας (Sensory Processing Issues) να απολαύσουν το μπάνιο στην κατασκήνωση

Ώρα κολύμβησης στην κατασκήνωση. Για πολλά παιδιά αυτή είναι η πιο απολαυστική ώρα της ημέρας. Αν όμως το παιδί σας έχει Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας, αυτή η καθημερινή δραστηριότητα μπορεί να του δημιουργεί πολλές δυσκολίες και να είναι μια πρόκληση. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το βοηθήσετε. 

Το καλύτερο σημείο για να αρχίσετε είναι η κατασκήνωση – και μάλιστα όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Είναι πολύ σημαντικό το προσωπικό της κατασκήνωσης να γνωρίζει τις δυσκολίες του παιδιού σας. Μαζί μπορείτε να βρείτε στρατηγικές ώστε να αποφευχθούν προβλήματα. 

Και η προετοιμασία του παιδιού είναι βασικό στοιχείο. Βοηθήστε το να αντιληφθεί ποια στοιχεία μπορούν να πυροδοτήσουν ένα ξέσπασμα ή να του προκαλέσουν δυσφορία κατά την διάρκεια της κολύμβησης πχ φασαρία, νερό που πετάγεται και πιτσιλάει. Εξηγήστε του ότι εσείς και το προσωπικό της κατασκήνωσης θα συνεργαστείτε για να βρείτε τρόπους ώστε αυτές οι δυσκολίες να μην εμποδίσουν την συμμετοχή του στη δραστηριότητα και να μην του στερήσουν την διασκέδαση. 

Τι να κουβεντιάσετε με το προσωπικό της κατασκήνωσης 

Αν είναι εφικτό επισκεφθείτε νωρίτερα την κατασκήνωση για να δείτε το χώρο που κολυμπούν τα παιδιά. Αν δεν είναι δυνατόν, ψάξτε στην ιστοσελίδα της κατασκήνωσης και ζητήστε από την διεύθυνση να σας στείλει σχετικές εικόνες και στοιχεία. Δείτε αν το παιδί σας μπορεί να γνωρίσει το δάσκαλο ή τον υπεύθυνο της κολύμβησης πριν αρχίσει η κατασκηνωτική περίοδος. 

Μιλήστε με το προσωπικό που θα έχει ενεργό ρόλο κατά την ώρα της κολύμβησης για τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί, αλλά και για σημάδια που θα δουν όταν αρχίζει να νιώθει δυσφορία ή και να χάνει τον έλεγχο. Αν η κατασκήνωση είναι νέα εμπειρία για το παιδί σας, εξηγήστε στο προσωπικό ποιες – μη αναμενόμενες- δυσκολίες μπορεί να προκύψουν και τις στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν. Εξηγήστε τους για παράδειγμα ότι το παιδί σας πρέπει να βγάζει το βρεγμένο μαγιό του αμέσως μόλις βγαίνει από το νερό και να σκουπίζεται στην πετσέτα που του έχετε δώσει μαζί του. Ένα μπουρνούζι με κουκούλα μπορεί να μειώσει την ποσότητα του δροσερού αέρα που νιώθει στο λαιμό και το κεφάλι του. Αν το πιτσίλισμα (να του πετάνε δηλαδή οι άλλοι κατά λάθος ή επίτηδες μικρή ή μεγάλη ποσότητα νερού) είναι κάτι που το αγχώνει, ρωτήστε το προσωπικό αν μπορεί να δημιουργήσει στη θάλασσα, τη λίμνη ή την πισίνα μια ζώνη που θα απαγορεύεται. Μήπως είναι εφικτό να κολυμπάει μόνο με μια μικρή ομάδα παιδιών; 

Αν το παιδί σας χρειάζεται γυαλιά θαλάσσης ή ωτοασπίδες) για να μην μπαίνει νερό στα μάτια και τα αυτιά του, ενημερώστε το προσωπικό. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά γυαλιά, φροντίστε να τα συνηθίσει στη μπανιέρα σας. Ρίξτε κάτι στον πάτο και ζητήστε από το παιδί να βάλει μέσα το κεφάλι του στο νερό για να το βρει. 

Αν η αίσθηση του πατώματος της πισίνας ή του βυθού είναι πρόβλημα, εξηγήστε ότι το παιδί σας θα φοράει ειδικά παπούτσια για το νερό. Ρωτήστε αν είναι υποχρεωμένο να φοράει σκουφάκι όταν κολυμπάει. Αν το παιδί σας έχει θέμα, δείτε αν μπορείτε να απαλλαγεί από αυτή την υποχρέωση. 

Δεν είναι πολλά αυτά που μπορούν να γίνουν σε μια παιδική κατασκήνωση για το θέμα του θορύβου όταν τα παιδιά διασκεδάζουν στο νερό ή όταν οι υπεύθυνοι κολύμβησης φωνάζουν ή χρησιμοποιούν την σφυρίχτρα. Το ίδιο ισχύει και με τα σπρωξίματα που συμβαίνουν στα παιχνίδια μέσα στο νερό ή όταν τα παιδιά πέφτουν απλώς το ένα πάνω στο άλλο. 

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατασκήνωση δεν μπορεί να είναι υποστηρικτική στις ανάγκες του παιδιού σας αν έχει θέματα αισθητηριακής ευαισθησίας στους θορύβους. Ενημερώστε το προσωπικό ότι όταν υπάρχει φασαρία ή μεγάλο πλήθος ατόμων ίσως είναι δυσάρεστο για το παιδί σας και ίσως είναι αναγκαίο να μεταφερθεί μακριά από την φασαρία ή τον κόσμο σε ένα πιο ήσυχο σημείο. Ή ίσως θα πρέπει να βγει τελείως από το νερό. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι δεν πειράζει αν νιώσει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα. 

Χρήσιμα πράγματα για να πάρει μαζί του: 

- Γυαλιά θαλάσσης και ωτοασπίδες. Αν δεν ενοχλούν το παιδί σας όταν τα φοράει, μπορούν να εμποδίσουν το νερό να μπει στα μάτια και στα αυτιά του. Οι ωτοασπίδες μπορούν να βοηθήσουν επίσης με την φασαρία (τις φωνές των παιδιών, τα σφυρίγματα των υπευθύνων). 

- Παπούτσια για μέσα στο νερό 

- Αν είναι ευαίσθητο στα στενά ρούχα μπορείτε να του πάρετε μαγιό ένα νούμερο μεγαλύτερο. Φροντίστε και για φαρδιά σορτσάκια μετά το μπάνιο. 

- Στείλτε μαζί του ένα επιπλέον μαγιό αν πηγαίνουν στη θάλασσα δύο φορές την ημέρα. 

- Ένα μακρυμάνικο λεπτό μπλουζάκι μπορεί να μειώσει την ποσότητα αντηλιακού που πρέπει να φοράει το παιδί σας. 

- Σκεφτείτε προσεκτικά τα ρούχα που θα φοράει πριν και μετά την ώρα του μπάνιου. Επιλέξτε φαρδιά λεπτά ρούχα από υφάσματα που αφήνουν το σώμα να αναπνέει όπως βαμβακερά μπλουζάκια, παντελονάκια και φόρμες γυμναστικής. 

Το μπάνιο είναι μια από τις πολλές προκλήσεις που μπορεί να συναντήσει ένα παιδί με Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας το καλοκαίρι. Ακόμα και αν μιλήσετε με το προσωπικό της κατασκήνωσης και βάλετε το παιδί σε όλα τα «σωστά» πράγματα, οι δυσκολίες την ώρα του μπάνιο (της θάλασσας/της πισίνας) δεν θα εξαφανιστούν. Δεν πειράζει. Ρωτήστε την κατασκήνωση τι μπορεί να γίνει αν το παιδί δεν αντέχει το μπάνιο και αν μπορεί να το αποφύγει τελείως. Μην ξεχνάτε: η κατασκήνωση πρέπει να είναι μια ευχάριστη εμπειρία!


Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου