Πρωτόκολλο διαχείρισης βρεφών, παιδιών και εφήβων που είτε εμφανίζουν συμπτώματα COVID-19 είτε είναι επιβεβαιωμένα περιστατικά της νόσου, το οποίο περιγράφει όλα τα βήματα που οφείλουν να κάνουν οι θεράποντες γιατροί για την καλύτερη αντιμετώπιση των μικρών ασθενών, ενέκρινε η επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Οι οδηγίες αυτές έρχονται τη στιγμή κατά την οποία έγινε γνωστός ο θάνατος λόγω κορωνοϊού ενός βρέφους έξι μηνών στις ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις θάνατοι παιδιών και εφήβων σε Βέλγιο, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία, και οι οποίοι επιβεβαιώνουν τις επισημάνσεις των ειδικών ότι, σε αυτή την πανδημία, ουδείς είναι απρόσβλητος, και ότι, αν και σπάνια, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι πιθανή η σοβαρή νόσηση ακόμα και σε νεαρά άτομα χωρίς προβλήματα υγείας. Στη χώρα μας μόνο, τον πρώτο μήνα της επιδημίας (έως τις 29 Μαρτίου 2020) είχαν καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας 32 κρούσματα COVID-19 σε παιδιά ηλικίας από 0 έως 17 ετών, τα οποία εκείνη τη χρονική στιγμή αποτελούσαν το 2,9% των καταγεγραμμένων περιστατικών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες, έλεγχος για COVID-19 θα πρέπει να διενεργείται σε παιδιά έως 16 ετών με σοβαρή οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που χρειάζονται νοσηλεία ή που νοσηλεύονται με πυρετό και χωρίς άλλη σαφή αιτιολογία, σε παιδιά φιλοξενούμενα σε κλειστές δομές που εκδηλώνουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού με πυρετό, βήχα ή δύσπνοια καθώς και σε παιδιά με σοβαρή χρόνια υποκείμενη νόσο με συμπτώματα του αναπνευστικού. Η εξέταση του παιδιού και η λήψη δείγματος πρέπει να γίνεται σε προκαθορισμένο ιατρείο από προσωπικό που έχει λάβει μέτρα ατομικής προστασίας.
Οπως αναφέρεται στις οδηγίες που συνέταξε το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικών Λοιμώξεων (καθηγητές Ε. Γαλανάκης, Α. Μίχος, Β. Παπαευαγγέλου, Ε. Ροηλίδης, Β. Σπούλου, Γ. Συρογιαννόπουλος και Μ. Τσολιά), σε συνεργασία με τους δύο παιδιάτρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων (Θ. Ζαούτης και Σ. Λουρίδα), τα παιδιά που έχει επιβεβαιωθεί ότι έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό και είναι ασυμπτωματικά παραμένουν σε καραντίνα στο σπίτι τους με συχνή επικοινωνία με τον παιδίατρο. Τα παιδιά που έχουν ήπια συμπτώματα χωρίς δύσπνοια μπορούν να νοσηλεύονται στο σπίτι με επίσης καθημερινή επικοινωνία με τον γιατρό για την παρακολούθηση συγκεκριμένων δεικτών (οξυγόνο στο αίμα) και σε περίπτωση επιδείνωσης των συμπτωμάτων προκρίνεται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Παιδιά με μέτριας ή σοβαρής βαρύτητας νόσο (υψηλός πυρετός, παραγωγικός βήχας, ταχύπνοια, βρογχοσπασμός, μειωμένη σίτιση, έντονη καταβολή, δύσπνοια, υποξαιμία, γογγυσμός) ή με υποκείμενα νοσήματα ή με παθολογική ακτινογραφία θώρακα θα πρέπει να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.
Υψηλός κίνδυνος
Σύμφωνα με τους ειδικούς, αν και τα δεδομένα στα παιδιά είναι προς το παρόν ελλιπή, ως υψηλού κινδύνου χαρακτηρίζονται παιδιά με χρόνια πνευμονοπάθεια, με συγγενή καρδιοπάθεια, με σοβαρή ανοσοκαταστολή (ογκολογικοί ασθενείς υπό χημειοθεραπεία, παιδιά έπειτα από μεταμόσχευση κ.ά.), τα βρέφη κάτω των 12 μηνών (δεν υπάρχει ομοφωνία και πιθανόν τα αυξημένα ποσοστά νοσηλείας δεν σχετίζονται απαραίτητα με βαρύτερη κλινική εικόνα) και παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου