Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αναπτυχθεί ένα σωρό ευφάνταστες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση μικρών και μεγάλων από το «βάρος» της καραντίνας, αλλά κάποιες, πώς να το κάνουμε, έχουν… έξτρα γλύκα. Πώς να μην χαμογελάσεις μαθαίνοντας ότι ομάδα Ελλήνων ηθοποιών έχουν πιάσει και αφηγούνται στα παιδιά «Παραμύθια από το τηλέφωνο»;
Πρόκειται για τη νεοσύστατη ομάδα τηλεφωνικών αφηγήσεων… ΝτρινTeam, η οποία έφερε στην Ελλάδα τη δράση που πρωτοξεκίνησαν συνάδελφοί τους της θεατρικής ομάδας Campsirago Residenza από τη Λομβαρδία η οποία διαδόθηκε σταδιακά σε όλη την Ιταλία, εμπλέκοντας όλο και περισσότερους ηθοποιούς. Η Κατερίνα Ναστοπούλου, η οποία ζει στο Τορίνο και ασχολείται με την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικού θεάτρου, διατηρεί συνεργασία με το θίασο της Λομβαρδίας μαθαίνοντας από την πρώτη στιγμή για την πρωτοβουλία.
«Είχαν προγραμματίσει για τις αρχές Μαρτίου μια παράσταση παιδικού θεάτρου πάνω στο βιβλίο του Ιταλού συγγραφέα και παιδαγωγού Τζιάνι Ροντάρι ‘Παραμύθια από το τηλέφωνο’ (σ.σ. από τη γέννηση του οποίου φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια), η οποία φυσικά ακυρώθηκε. Ομως αντί να πτοηθούν, είχαν την ιδέα να παρουσιάσουν τα Παραμύθια από το Τηλέφωνο στο… τηλέφωνο» λέει στην «Κ» η Κατερίνα Ναστοπούλου, η οποία αμέσως σκέφθηκε να κινητοποιήσει για τον ίδιο σκοπό και Ελληνες ηθοποιούς. Κάπως έτσι, δημιουργήθηκε η ΝτρινΤeam η οποία απευθύνθηκε στο θέατρο act ώστε μαζί να φέρουν τα Παραμύθια από το Τηλέφωνο και στην Ελλάδα.
Στην πραγματικότητα, να φέρουν το θέατρο στα ελληνικά σπίτια. Οπως λένε οι ηθοποιοί, σε αυτή την ιστορική στιγμή, όπου τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο θέατρο, το θέατρο έρχεται στο σπίτι τους μέσα από τη φωνή ενός ηθοποιού. Ενα τηλεφώνημα που σπάει τη μονοτονία, εμπλέκει το παιδί σε μια μικρή περιπέτεια, πλάθει μια αναπάντεχη εμπειρία εντός του σπιτιού.
«Εχουμε πάρει ιστορίες από τον κόσμο του Ροντάρι και με θεατρικά τεχνάσματα που βάζουν σε κίνηση το σώμα του παιδιού, δημιουργείται μια σχέση με το χώρο που βρίσκεται, με τους γονείς που είναι δίπλα ή με τα αδέλφια. Δεν είναι ραδιόφωνο, δεν ακούνε απλώς μια ιστορία. Υπάρχει αλληλεπίδραση με τον ηθοποιό, τα παιδιά παίζουν, ζωντανεύουν τα παραμύθια από το τηλέφωνο. Διατηρείται όμως το εδώ και τώρα της θεατρικής πράξης, η σχέση θεατή και ηθοποιού είναι μοναδική και πρωτεύουσα». Η διάρκεια κάθε τηλεφωνικής αφήγησης είναι περίπου 20 λεπτά, όμως το παιχνίδι δεν τελειώνει με το κλείσιμο του τηλεφώνου. Στο τέλος της συνομιλίας, τα παιδιά παρακινούνται, εφόσον το θελήσουν να γράψουν ή να ζωγραφίσουν μια δική τους ιστορία και τη τη στείλουν ηλεκτρονικά στον κ. Μπιάνκι (ο ήρωας του Ροντάρι).
Η τηλεφωνική αφήγηση απευθύνεται σε παιδιά 5-10 ετών που μιλούν ελληνικά είτε ζουν στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Ηδη μέσα σε μία μόλις εβδομάδα η ΝτρινTeam, στην οποία συμμετέχουν αφιλοκερδώς Ελληνες καλλιτέχνες από Ελλάδα, Ιταλία, Ελβετία και Αγγλία και συγκεκριμένα οι Ρόζα Αγγελή, Μαρία Βουρλιωτάκη, Κατερίνα Ναστοπούλου, Αγάπη Παπουτσάκη, Ελιάνα Περηφάνου και Τηλέμαχος Τσαρδάκας, έχει δεχθεί περισσότερα από 100 αιτήματα από ελληνόφωνες οικογένειες από όλο τον κόσμο για τηλεφωνικές παραστάσεις. Για τη συμμετοχή είναι απαραίτητη η επικοινωνία μέσω μέιλ με το θέατρο act (act.theater.patras@gmail.com). Θα πρέπει να αναγράφεται το όνομα και η ηλικία του παιδιού, καθώς και η μέρα και η ώρα που είναι διαθέσιμο να λάβει την τηλεφωνική κλήση.
Ανάλογα με τη διαθεσιμότητα το θέατρο αναθέτει σε έναν από τους ηθοποιούς της ΝτρινTeam την τηλεφωνική κλήση-αφήγηση. Σημειώνεται ότι η χρήση κάμερας απαγορεύεται αν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη καθώς στόχος είναι η ενεργοποίηση της φαντασίας των παιδιών.
«Μας έχουν έρθει αιτήματα από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, αλλά και Ιταλία, Ελβετία, Αγγλία, προχθές ήρθε και ένα μέιλ από Τελ Αβίβ» λέει η κ. Ναστοπούλου. «Θα ήταν ωραίο να δημιουργηθεί μια νέα γεωγραφία του Ροντάρι με βάση αυτές τις καινούργιες ιστορίες. Οσο για εμάς, είναι πλεονέκτημα να μπαίνεις στα σπίτια του κόσμου αυτόν τον καιρό και με αυτόν τον τρόπο…»
Η δράση υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τις εκδόσεις Μεταίχμιο και το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση. Είναι φυσικά δωρεάν, ωστόσο όσοι γονείς το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν μια ελεύθερη προσφορά για τη στήριξη των ηθοποιών μέσω τραπεζικής κατάθεσης.
Λίνα Γιαννάρου
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου