Αν αναρωτιέστε «Πρέπει να πω στο παιδί μου ότι έχει Αυτισμό;» τότε είστε στο σωστό μέρος. Θα μάθετε γιατί είναι σημαντικό να πείτε στο παιδί σας ότι έχει Αυτισμό.
Κάποια στιγμή, αφού πάρουν τη διάγνωση του Αυτισμού, οι γονείς αρχίζουν να ρωτάνε: «Πρέπει να πω στο παιδί μου ότι έχει Αυτισμό;» Για μένα, η απάντηση είναι πολύ απλή. Ναι, πρέπει οπωσδήποτε να πείτε στο παιδί σας ότι έχει Αυτισμό. Πότε και πού θα το αποφασίσετε εσείς, αλλά η προσωπική μου άποψη είναι ότι πρέπει να το κάνετε όσο πιο γρήγορα μπορείτε. Πείτε του το τώρα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.
Είναι πολύ σημαντικό να ξέρει το παιδί για τις διαγνώσεις του (ναι, για όλες) για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Διαβάστε οκτώ από αυτούς.
1) Το παιδί σας πιθανότητα γνωρίζει ήδη ότι είναι διαφορετικό. Ανάλογα με την ηλικία του, είναι πολύ πιθανό ήδη να έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί ότι είναι διαφορετικό από τα άλλα παιδιά γύρω τους. Ίσως έχει αρχίσει να δημιουργεί μια αρνητική εικόνα του εαυτού του με βάση τις διαφορές αυτές. Ίσως αναφέρεται στον εαυτό του ως «χαζό» ή νομίζει ότι είναι κακό παιδί εξαιτίας αυτών των διαφορών. Το να γνωρίζει ότι έχει Αυτισμό μπορεί να το βοηθήσει να καταλάβει γιατί είναι διαφορετικό χωρίς να σχηματίσει αρνητική εικόνα για τον εαυτό του.
2) Το παιδί σας έχει το δικαίωμα να μάθει ότι η διαφορετικότητά του έχει ένα όνομα. Προφανώς, το όνομά της διάγνωσής του δεν καθορίζει το ποιο είναι, αλλά του δίνει πληροφορίες που το βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα τις διαφορές του από τους άλλους. Έτσι του δίνετε μια καλύτερη κατανόηση του πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός του, γιατί κάποια πράγματα του είναι δύσκολα, γιατί βλέπει και ερμηνεύει τα πράγματα διαφορετικά κτλ.
3) Το παιδί σας μαθαίνει ότι ο Αυτισμός δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται. Όταν λέτε στο παιδί σας ότι έχει Αυτισμό, του διδάσκετε ότι η διαφορετικότητα είναι κάτι καλό και ότι το να έχει Αυτισμό δεν είναι κάτι κακό. Αντιθέτως, αν επιλέξετε να κρύψετε την διάγνωση από το παιδί σας, τότε χωρίς να το θέλετε του λέτε ότι ο Αυτισμός είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να ντρέπεται, ότι είναι κάτι αρνητικό. Ποιο μήνυμα θέλετε να πάρει το παιδί σας ;
4) Το παιδί σας θα νιώσει ότι το καταλαβαίνετε και ότι το σέβεστε. Όλοι οι άνθρωποι θέλουν να νιώθουν ότι τους καταλαβαίνουν και ότι τους σέβονται οι άλλοι. Το ίδιο θέλει και το παιδί σας. Όταν ξέρουν τη διάγνωσή τους από νωρίς, τότε μαθαίνουν να καταλαβαίνουν και να αποδέχονται τον εαυτό τους από μικρή ηλικία.
5) Το παιδί σας θα νιώσει πιο δυνατό. Θα το βοηθήσετε να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.
6) Το παιδί σας θα μάθει να αγωνίζεται για τις ανάγκες του και να διεκδικεί τα δικαιώματά του, πολύ σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να διδάσκονται τα παιδιά. Αυτό όμως είναι αδύνατο να γίνει αν αγνοεί τη διάγνωσή του. Χωρίς να γνωρίζει τη διάγνωση πώς μπορεί να ελέγξει αν του παρέχονται οι κατάλληλες τροποποιήσεις/ προσαρμογές/διευκολύνσεις και η απαραίτητη υποστήριξη; Να θυμάστε ότι το να μιλήσετε στο παιδί σας για την διάγνωσή του θα το κάνει πιο δυνατό. Θα το βοηθήσει να καταλάβει τον εαυτό του. Επομένως, αν θέλετε ένα παιδί που θα μπορεί να παλεύει για τα δικαιώματά του στο μέλλον, πρέπει να του αποκαλύψετε από νωρίς την διάγνωσή του.
7) Το παιδί σας μπορεί να γλιτώσει χρόνια σύγχυσης. Όταν το παιδί σας δεν γνωρίζει ότι έχει Αυτισμό, μπορεί να νιώθει χαμένο ή μπερδεμένο όσο αφορά την διαφορετικότητά του από τους συνομηλίκους του, την αδυναμία του να “ταιριάξει” και τις προκλήσεις/ δυσκολίες που αντιμετωπίζει σε συγκεκριμένα θέματα. Μπορεί να καταλήξει να χαρακτηριστεί από τον ίδιο του τον εαυτό ή από τους άλλους «χαζό» ή «κακό», στοιχείο που μπορεί στο μέλλον να οδηγήσει σε διάφορες αρνητικές καταστάσεις, όπως πχ στην κατάθλιψη.
8) Το παιδί σας μπορεί να φέρει βαρέως το ότι δεν του αποκαλύψατε τη διάγνωση. Μπορεί να θεωρείτε ότι το προστατεύετε, αλλά στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Σκεφτείτε ότι είναι σαν να κρατάτε ένα μυστικό ή να μην αποκαλύπτετε ένα ψέμα για πολύ καιρό. Όσο πιο πολύ το κρατάτε, τόσο πιο μεγάλο ζήτημα γίνεται. Να θυμάστε ότι το παιδί σας έχει δικαίωμα να ξέρει ότι η διαφορετικότητά του έχει ένα όνομα.
Και τώρα; Πότε και πώς μπορείτε να πείτε στο παιδί σας ότι έχει Αυτισμό;
Δεν υπάρχει η σωστή χρονική στιγμή, αλλά σας ενθαρρύνω να το κάνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εξηγήστε του με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του (δεν χρειάζεται να κάνετε μια πολύπλοκη και λεπτομερή ομιλία σχετικά με τον εγκέφαλο αν πρόκειται για μικρό παιδί). Απαντήστε στις ερωτήσεις που μπορεί να έχει. Να είστε συγκεκριμένοι, θετικοί και ειλικρινείς. Μιλήστε για τον Αυτισμό όπως πραγματικά είναι!
Απόδοση του άρθρου 8 Reasons Why You Should Tell Your Child That They're Autistic
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
MEd - Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου