Ενώ δούλευαν για πάνω από μια δεκαετία ως αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, περιμένοντας μια ευκαιρία για μόνιμο διορισμό, σήμερα πολλοί απόφοιτοι των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών διαπιστώνουν πως μένουν εκτός διαγωνισμού, γιατί τους λείπει το «πτυχίο εξομοίωσης» που ποτέ δεν χρειαζόταν να έχουν.
Νηπιαγωγοί των διετούς φοίτησης Παιδαγωγικών Ακαδημιών και Σχολών Νηπιαγωγών, που επί περισσότερα από δέκα χρόνια εργάζονται ως αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μένουν εκτός μόνιμων διορισμών, καθώς η πρόσφατη προκήρυξη για τις προσλήψεις θέτει ως προαπαιτούμενο την παρακολούθηση ενός προαιρετικού προγράμματος εξομοίωσης των πτυχίων τους με τα παιδαγωγικά πανεπιστημιακά τμήματα που ιδρύθηκαν εν συνεχεία, αντικαθιστώντας τις Ακαδημίες και τις Σχολές Νηπιαγωγών.
Συγκεκριμένα η προκήρυξη 1ΓΕ/2019 στην ειδικότητα ΠΕ60 Νηπιαγωγοί ζητάει πτυχίο Παιδαγωγικού Τμήματος κατεύθυνσης Νηπιαγωγών ΑΕΙ της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο (με της ημεδαπής) τίτλο χωρών της Ε.Ε. ή πτυχίο Σχολών Νηπιαγωγών της ημεδαπής ή ισότιμο και αντίστοιχο (με της ημεδαπής) τίτλο χωρών της Ε.Ε., συνοδευόμενα από το απαιτούμενο πτυχίο εξομοίωσης του Π.Δ. 130/1990 (ΦΕΚ 52/6.4.1990/τ. Α’). Τι ακριβώς είναι όμως το πτυχίο εξομοίωσης που απαιτεί η προκήρυξη για τη συμμετοχή στη διαδικασία των μόνιμων διορισμών;
Μέχρι και το 1990, σπουδές στην προσχολική αγωγή πρόσφεραν οι λεγόμενες Παιδαγωγικές Ακαδημίες και οι Σχολές Νηπιαγωγών, οι οποίες αντικαταστάθηκαν αργότερα από τα πανεπιστημιακά τμήματα προσχολικής αγωγής. Εκείνη την περίοδο τέθηκε μισθολογικό ζήτημα, δηλαδή αν οι απόφοιτοι των μεν και των δε πρέπει να αμείβονται ισότιμα.
Το Προεδρικό Διάταγμα 130/1990 όριζε λοιπόν ότι νηπιαγωγοί που είχαν πτυχίο σχολής νηπιαγωγών ή πτυχίο από τα τμήματα εκπαίδευσης που λειτούργησαν στις παιδαγωγικές ακαδημίες «μπορούσαν να προβούν στην εξομοίωση των πτυχίων τους προς των πτυχίων των Παιδαγωγικών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής».
Αρκετοί ήταν αυτοί που παρακολούθησαν τα προγράμματα εξομοίωσης που οργανώθηκαν από τα Παιδαγωγικά Τμήματα, ορισμένοι όμως δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν την εξομοίωση, καθώς δεν υλοποιήθηκαν τέτοια προγράμματα στην περιοχή τους.
Το ζήτημα ανέκυψε εκ νέου αρκετά χρόνια αργότερα, το 2012, όταν το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους γνωμοδότηση προκειμένου να αναδείξει ότι κακώς οι απόφοιτοι των διετών ακαδημιών εντάχθηκαν μετά την εφαρμογή του 4024/2011, με το ενιαίο βαθμολόγιο-μισθολόγιο, στην κατηγορία «Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης», με το ΝΣΚ να αποφαίνεται υπέρ του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Τότε, το υπουργείο Παιδείας έβγαλε εγκύκλιο και τους ενέταξε στη βαθμολογική και μισθολογική κατάταξη Π.Ε., βάζοντας ένα τέλος στο ζήτημα. Ομως, τόσο στην προκήρυξη του 2018 για τους μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή όσο και στην πρόσφατη προκήρυξη για τη γενική παιδεία αναφέρεται ότι οι απόφοιτοι των ακαδημιών δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης, αν δεν προσκομίσουν το χαρτί της εξομοίωσης.
«Αποφοίτησα το 1989 από τη σχολή του Βελιγραδίου. Πέρασα από ΔΙΚΑΤΣΑ, όπου μου αναγνωρίστηκε το πτυχίο και έκανα έναν χρόνο επανεκπαίδευση στη Σχολή Νηπιαγωγών του ΕΚΠΑ. Το 1992 εκδίδω άδεια λειτουργίας για παιδικό σταθμό, καταθέτοντας το πτυχίο νηπιαγωγού. Μέχρι το 2005 λειτουργούσα τον σταθμό. Τότε, συμμετείχα στον ΑΣΕΠ, του οποίου και είμαι επιτυχούσα, το ίδιο και το 2008. Εκλεισα τον παιδικό σταθμό και από το 2007 δουλεύω στη δημόσια εκπαίδευση ως αναπληρώτρια. Εχω αλλάξει πολλά σχολεία και έχω υποστηρίξει την εκπαίδευση με πάθος, με ατελείωτες ώρες στους δρόμους, στα ΚΤΕΛ, στις στάσεις λεωφορείων. Σήμερα, στα 52 μου, ω του θαύματος ήρθε η ώρα του διορισμού. Βγαίνει η προκήρυξη και μαζί με όλα τα άλλα έχει προαπαιτούμενο την εξομοίωση. Ποια εξομοίωση; Αυτή που ήταν προαιρετική και δεν χρειαζόταν πουθενά! Αυτή που έκανα αιτήσεις και τη μια είχε κλείσει το τμήμα και την άλλη είχε σταματήσει το πρόγραμμα. Τα τμήματα δεν έφταναν και γινόταν κλήρωση και από το 2004 και μετά ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε τμήμα που να υλοποιεί πρόγραμμα εξομοίωσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι το τμήμα νηπιαγωγών Αθήνας έχει πάνω από 10 χρόνια που υλοποίησε το τελευταίο πρόγραμμα. Και τώρα τι; Ασπρισαν τα μαλλιά μου στα σχολεία και θα με πετάξουν σαν την τρίχα στο ζυμάρι; Δεν αναγνωρίζεται ούτε καν το δικαίωμα της μεταβατικής περιόδου σε ανθρώπους που όλα τα χρόνια που υπηρετούν ως αναπληρωτές υποστήριξαν το εκπαιδευτικό έργο και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό ταλαιπωρούμενοι, καθώς κάθε χρόνο βρίσκονταν σε άλλο σχολείο και συχνά μακριά από τις οικογένειές τους», εξηγεί στην «Εφ.Συν.» η επί 12 χρόνια αναπληρώτρια νηπιαγωγός Γεωργία Μπιλίση.
Αδικία
Αδικο και απαράδεκτο θεωρεί τον αποκλεισμό από τη διαδικασία των μόνιμων διορισμών απόφοιτων νηπιαγωγών των Παιδαγωγικών Ακαδημιών και των Σχολών Νηπιαγωγών ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Θανάσης Κικινής, τονίζοντας ότι πρόκειται για εργαζόμενους που δουλεύουν επί πολλά χρόνια ως αναπληρωτές, με πολλούς από αυτούς να έχουν μάλιστα εξεταστεί επιτυχώς σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Σχετική ερώτηση κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή και η βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χαρά Κεφαλίδου, ζητώντας από την υπουργό Παιδείας να προβεί άμεσα σε ενέργειες «για να αποκαταστήσει έγκαιρα τη μεγάλη αδικία και να μπορέσουν να διοριστούν και οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί».
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου