Απέναντι από τον ιερό ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια ένα καφέ-γκαλερί διαφορετικό από όλα τα άλλα.
Με έντονο τον κοινωνικό της χαρακτήρα, η «μικρή Φρίντα Κοιν.Σ.Επ», όπως ονομάζεται το καφέ, προωθεί μέσα από τη λειτουργία της δραστηριότητες πολιτισμού, τέχνης, ανάδειξης της ιστορικής κληρονομιάς της πόλης, αξιοποίησης τοπικών προϊόντων παραγωγών, ενώ μεριμνά και λαμβάνει υπόψη της άτομα με αναπηρίες.
«Είμαστε μία Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση και μπορούμε έτσι να διοργανώνουμε διάφορες δραστηριότητες που είναι κοινωφελείς, χωρίς να υπάρχει απαραίτητα κέρδος για μας από αυτό που κάνουμε» εξηγεί στο makthes.gr μία εκ των δημιουργών της Κοιν.ΣΕπ, Εύη Μαραγκού.
Εικαστικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής και κοσμήματος, εκδρομές, ξεναγήσεις σε μνημεία της πόλης, εξορμήσεις στη φύση, σεμινάρια παντός τύπου, αναγνώσεις βιβλίων και γνωριμία με παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα είναι οι κύριες δραστηριότητες της «μικρής Φρίντα», οι οποίες χαίρουν ιδιαίτερης συμμετοχής και απήχησης.
Η επιχείρηση λειτουργεί με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, σε μία προσπάθεια λιγότερης κατανάλωσης πλαστικών μπουκαλιών και χρήσης ανακυκλώσιμων προϊόντων.
Γιατί «μικρή Φρίντα»;
«Η γνωστή σε όλους μας Φρίντα Κάλο, ήταν μόλις έξι ετών όταν έχασε εν μέρει την κινητικότητα της στο ένα πόδι, γεγονός που της δημιούργησε ψυχολογικά και σωματικά τραύματα και την έκανε να πάψει σταδιακά να έχει φίλους. Για να αντιμετωπίσει την μοναξιά της, ξεκίνησε να ζωγραφίζει μία δεύτερη «μικρή Φρίντα», χαρούμενη και όχι πλέον τόσο μόνη» τονίζει η Εύη Μαραγκού.
«Η “μικρή Φρίντα” μας δεν αντικατοπτρίζει τίποτα περισσότερο πέρα από ένα μικρό χώρο όπου ο καθένας ανεξαρτήτως ηλικίας και υποβάθρου θα μπορεί να βρει έναν φίλο, να ενταχθεί σε μία καινούρια παρέα και να αποκτήσει κοινωνική συνείδηση μέσα από την συμμετοχή του στα κοινά της πόλης» καταλήγει.
Μεταφρασμένος τιμοκατάλογος στον κώδικα τυφλών Braille
«Έχει σχεδόν ένα μήνα που διαθέτουμε τον δικό μας κατάλογο ροφημάτων και προϊόντων στη γραφή Μπράιγ. Η παραγγελία μας έγινε κατόπιν της επικοινωνίας και συνεργασίας μας με τη Σχολή Τυφλών που μας βοήθησε σε αυτό» υπογραμμίζει η δημιουργός του καφέ.
«Η μετάφραση έγινε ακριβώς με τα ίδια κριτήρια ενός καταλόγου σαν τον δικό μας. Σ' αυτόν υπάρχει ό,τι ακριβώς βλέπουμε και εμείς, από το logo του μαγαζιού μας μέχρι τις τιμές των προϊόντων» συνεχίζει η κ. Μαραγκού.
Μάλιστα, μέλος της επιχείρησης μαθαίνει και τη νοηματική γλώσσα, ώστε κωφοί πελάτες να μπορούν να εξυπηρετούνται πιο αποτελεσματικά.
Ο... ιερός πόλεμος
«Δεν ήταν από την αρχή όλα ρόδινα», αναφέρει η κ. Εύη Μαραγκού, τονίζοντας ότι πριν ακόμη δημιουργηθεί ο χώρος στη μορφή που είναι σήμερα, υπήρχαν αντιδράσεις από τον ιερέα του ναού της Παναγίας της Αχειροποιήτου -που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το καφέ- ο οποίος δεν επιθυμούσε τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με την ίδια, ο ιερέας μάζευε υπογραφές στη γειτονιά ώστε να μην ανοίξει ο χώρος, ενώ στη συνέχεια πραγματοποίησε αμέτρητες καταγγελίες σε δημόσιες υπηρεσίες, στην πολεοδομία και στην αρχαιολογία.
«Ο ιερέας στηρίχθηκε πάνω σε έναν νόμο ο οποίος έλεγε ότι για να ανοίξει μαγαζί υγειονομικού ενδιαφέροντος που είναι πολύ κοντά σε εκκλησία, σχολείο ή νοσοκομείο, πρέπει να δοθεί η απαραίτητη άδεια από τους ίδιους. Εμείς πήραμε τη συγκατάθεση όλων, ωστόσο η εκκλησία όχι μόνο αρνήθηκε να μας δώσει την άδεια, αλλά αρνήθηκε και να μας μιλήσει για να δει περί τίνος πρόκειται» υπογραμμίζει.
Οι καταγγελίες καθυστέρησαν τη λειτουργία του μαγαζιού το οποίο υφίσταται από τον Φεβρουάριο 2016, λειτούργησε όμως τον Οκτώβρη του 2017.
Πηγή: Μακεδονία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου