Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών (multiplayer online video games) και παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα: τι πρέπει να ξέρετε.

Παρατηρήσατε ποτέ ότι τα παιδιά που παίζουν διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών έχουν τη δική τους γλώσσα; Έχουν μάλιστα και τα δικά τους αστεία. Αυτή η μοναδική κουλτούρα μπορεί να είναι διασκεδαστική για πολλά παιδιά. Αλλά μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά που δυσκολεύονται στον έλεγχο της παρορμητικότητάς τους, στην αυτορρύθμιση ή τις κοινωνικές δεξιότητες. Τα παιδιά αυτά όταν παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια με άλλα παιδιά έχουν τις ίδιες δυσκολίες που έχουν και στις κοινωνικές καταστάσεις της αληθινής ζωής. Διαβάστε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να περιηγηθεί στον κόσμο των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών. 

Η κουλτούρα των διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών πολλών παικτών

Η κουλτούρα είναι τα έθιμα, η γλώσσα και οι αξίες που μοιράζονται τα μέλη μιας ομάδας. Για παράδειγμα, οι οπαδοί των αθλημάτων χωρίζουν την σεζόν ανάλογα με τα πρωταθλήματα, έχουν τον δικό τους κώδικα επικοινωνίας και είναι πιστοί στις ομάδες τους. Με έναν παρόμοιο τρόπο και τα παιδιά που παίζουν διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών μοιράζονται μια κουλτούρα. Υπάρχουν εποχιακά events κατά τη διάρκεια του χρόνου με τα οποία οι παίκτες συντονίζονται. Χρησιμοποιούν επίσης μια δική τους γλώσσα με συγκεκριμένους όρους όπως noob (νέος ή κακός παίκτης). Υπάρχει μια βασική διαφορά μεταξύ αυτών των κουλτούρων, ωστόσο. Οι οπαδοί/φίλαθλοι των ομάδων είναι θεατές. Μολονότι το να βλέπει κανείς τους άλλους να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι μια αυξανόμενη τάση, οι περισσότεροι gamers είναι συμμετέχοντες που αλληλεπιδρούν. Βλέπουν τι κάνουν οι άλλοι στο παιχνίδι και πώς συμπεριφέρονται. Για αυτό, μπορούν να κριτικάρουν, να εκφοβίζουν, να απομονώνουν κάποιους παίκτες– όπως ακριβώς και στον πραγματικό κόσμο. 

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που έχουν δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα μπορεί να έχουν online τις ίδιες αρνητικές εμπειρίες που έχουν και στην καθημερινή ζωή. Και οι γονείς τους συχνά δεν ξέρουν τι συμβαίνει. 

Διαφορετικοί τύποι διαδικτυακών ηλεκτρονικών παιχνιδιών

Εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια. Οι περισσότεροι γονείς, ωστόσο, έχουν λίγες εμπειρίες και γνώσεις πάνω στο θέμα, καθώς ελάχιστοι έχουν παίξει αυτού του είδους τα παιχνίδια όπως το Call of Duty. 

Δεν απαιτούν όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια την αλληλεπίδραση με άλλους. Αλλά τα διαδικτυακά ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών, όπως το Minecraft και το Fortnite, κάποια από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια της εποχής μας, ενέχουν το στοιχείο της αλληλεπίδρασης. Μέσω αυτής της αλληλεπίδρασης γεννιούνται τα μοναδικά στοιχεία της κουλτούρας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. 

Πολλά από αυτά τα παιχνίδια περιλαμβάνουν υπόδυση ρόλων. Τα παιδιά αναλαμβάνουν/ διαλέγουν τον ρόλο ενός χαρακτήρα με συγκεκριμένες δεξιότητες που συχνά εξελίσσονται καθώς εκτυλίσσεται η ιστορία. Υπάρχουν παιχνίδια που εστιάζουν στην περιπέτεια, ενώ άλλα όχι. Κάποια παιχνίδια τα αποκαλούμε sandbox games. Δεν έχουν συγκεκριμένη ιστορία. Τα παιδιά έχουν την ελευθερία να εξερευνήσουν τον εικονικό κόσμο του παιχνιδιού. 

Τα παιχνίδια πολλών παικτών μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά

- προσανατολισμένα στη δράση: τα παιδιά παλεύουν, πηδούν, χορεύουν ή προχωρούν σε άλλες ενέργειες κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να κερδίσουν ή να μαζέψουν πόντους. 

- παιχνίδια συνεργασίας: τα παιδιά παίζουν μαζί βοηθώντας το ένα το άλλο για να πετύχουν τον στόχο τους. 

- παιχνίδια ανταγωνισμού: τα παιδιά παίζουν και ανταγωνίζονται το ένα το άλλο. Το Fortnite Battle Royale είναι ένα είδος ανταγωνιστικού παιχνιδιού όπου οι παίκτες (συνήθως 100) προσπαθούν να εξοντώσουν ο ένας τον άλλο. Το δημοφιλές παιχνίδι Minecraft, για παράδειγμα, είναι ένα sandbox game με στοιχεία δράσης και συνεργασίας. 

Σημεία στα οποία δυσκολεύονται τα παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα

Τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βοηθήσουν με πολλούς τρόπους τα παιδιά με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα βοηθητικά για τα παιδιά που δυσκολεύονται ή δεν μπορούν στην αληθινή ζωή να συνδεθούν με τους συνομηλίκους τους. Το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν οδηγεί απλώς φίλους από το διαδίκτυο, αλλά μπορεί να αποτελέσει τη βάση και για φιλίες στην πραγματική ζωή. 

Την ίδια στιγμή, η κουλτούρα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση. 

Δείτε μερικά σημεία που προκαλούν δυσκολίες και τρόπους για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τις ξεπεράσουν:

1) Trolling: Κάποιοι παίκτες παρενοχλούν ή προκαλούν άλλους παίκτες για να διασκεδάσουν. Το trolling είναι συνήθως ανώνυμο και τυχαίο και συμβαίνει χωρίς προειδοποίηση. Μπορεί να αναστατώσει πάρα πολύ τα παιδιά. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν μάθετε ότι το παιδί σας είναι θύμα μιας τέτοιας συμπεριφοράς, είναι πολύ σημαντικό να εγκαταλείψει το παιχνίδι αμέσως. Τα άτομα αυτά διψούν για προσοχή. Αν το παιδί σας προσπαθήσει να τους ανταποδώσει το χτύπημα, να αντισταθεί και να παλέψει, μπορεί να υποστεί ακόμα περισσότερο trolling. 

2) Υποτιμητικά σχόλια: Τα αρνητικά και υποτιμητικά σχόλια από μέλη της ίδιας ομάδας ή αντιπάλους δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στα ηλεκτρονικά παιχνίδια πολλών παικτών. Μερικές φορές το πείραμα είναι άκακο/ακίνδυνο και γίνεται με καλή διάθεση και πρόθεση. Άλλες φορές όμως γίνεται κακοήθες ακόμα και μεταξύ φίλων. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να διαχειριστεί τα συναισθήματά του είναι πολύ σημαντικό να θέσετε τον κανόνα ότι δεν θα παίζει με παιδιά που κάνουν αρνητικά και υποτιμητικά σχόλια. Ακόμα και απλές αρνητικές παρατηρήσεις μπορεί να έχουν σημαντική επίδραση στο παιδί σας. 

3) Ανωνυμία στο διαδίκτυο: Η ανωνυμία μπορεί να οδηγήσει πολλά παιδιά να πουν και να κάνουν πολλά πράγματα που δεν θα έκαναν στην πραγματική ζωή. Ίσως συμπεριφέρονται με κακία γιατί κανείς δεν ξέρει ποια είναι. Και αυτό ισχύει στην περίπτωση που είναι παρορμητικά. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Ενθαρρύνετε το παιδί σας να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια με τους πραγματικούς του φίλους, σαν να δίνουν δηλαδή ραντεβού στο διαδίκτυο για παιχνίδι. Μια άλλη εναλλακτική είναι να ψάξετε για ομάδα gamers που είναι φιλική για παιδιά και οικογένειες.

4) Σύνθετοι κοινωνικοί κανόνες: Κάθε ηλεκτρονικό παιχνίδι έχει τους δικούς του μοναδικούς κανόνες. Όπως και στην αληθινή ζωή, έτσι και στα παιχνίδια, πολλοί κοινωνικοί κανόνες δεν είναι κάπου γραμμένοι. Τα παιδιά ίσως δυσκολεύονται να τους κατανοήσουν και ίσως εξοργίζουν ή προσβάλλουν άλλους παίχτες. 

Τι μπορείτε να κάνετε : Μάθετε για την φύση του παιχνιδιού – αν είναι συνεργατικό ή ανταγωνιστικό, για παράδειγμα. Ίσως είναι σκόπιμο να δοκιμάσετε να παίξετε και εσείς μερικές φορές. Μετά βοηθήστε το παιδί σας να βρει τους κοινωνικούς κανόνες του παιχνιδιού . Ζητήστε από το παιδί σας να μείνει σε ένα παιχνίδι (και να μην μοιράζει το ενδιαφέρον του σε πολλά) για λίγο καιρό προκειμένου να μάθει τι είναι κατάλληλο. 

5) Υπερβολικός ανταγωνισμός: Οι περισσότεροι δημιουργοί ηλεκτρονικών παιχνιδιών ενθαρρύνουν ένα ανταγωνιστικό σκηνικό σαν στρατηγική προκειμένου να γίνει και να παραμείνει το παιχνίδι τους δημοφιλές. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο για τα παιδιά με παρορμητικότητα και θέματα αυτορρύθμισης. Αν δυσκολεύονται πολύ στο παιχνίδι μπορεί να γίνουν κακόκεφα και συναισθηματικά. 

Τι μπορείτε να κάνετε: Αν το παιδί σας δεν είναι τόσο καλός παίκτης όσο οι άλλοι, εξηγήστε του και δώστε έμφαση στο γεγονός ότι πρόκειται απλά για ένα παιχνίδι. Βοηθήστε το παιδί σας να ανακαλύψει τα υπόλοιπα θετικά/ δυνατά του σημεία. 

Τα βιντεοπαιχνίδια δεν πρόκειται να εξαφανιστούν. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν ότι τα επόμενα χρόνια η βιομηχανία των παιχνιδιών στο διαδίκτυο θα αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο, στοχεύοντας σε ολοένα και πιο μικρές ηλικίας. Αν το παιδί σας παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια, και ιδίως διαδικτυακά παιχνίδια πολλών παικτών, μείνετε κοντά του για να εντοπίζετε τις δυσκολίες του και να το βοηθάτε να τις ξεπερνά. 

Απόδοση του άρθρου Multiplayer Online Video Games and Kids With Social Skills Challenges: What You Need to Know του Andrew M.I. Lee, J.D.

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου