Σοκάρουν οι εκτιμήσεις της οργάνωσης «Save the Children» για τα παιδιά στην Υεμένη, που απ' το 2015 βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου.
Σήμερα η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έχουν πεθάνει απ' την πείνα και τις αρρώστιες περίπου 85.000 παιδιά κάτω των πέντε ετών, τα τελευταία τρία χρόνια.
Η εκτίμηση αυτή, που χαρακτηρίζεται «συντηρητική» απ' την οργάνωση, βασίζεται στο μέσο ρυθμό θνησιμότητας λόγω ασιτίας, που κατά τον ΟΗΕ έχει επηρεάσει περισσότερα από ένα 1,3 εκατομμύριο παιδιά, αφότου ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία ενεπλάκη σε πόλεμο με τους αντάρτες Χούθι.
«Για κάθε παιδί που σκοτώνεται από βόμβες και σφαίρες, δεκάδες λιμοκτονούν μέχρι θανάτου κι αυτό είναι εντελώς αποτρέψιμο» σημείωσε ο διευθυντής της «Save the Children», Τάμερ Κίρολος, προσθέτοντας ότι «τα παιδιά που πεθαίνουν με αυτόν τον τρόπο υποφέρουν πάρα πολύ».
Παρά τις δηλώσεις των προηγούμενων ημερών περί εκεχειρίας, τα πολεμικά αεροσκάφη του Σαουδαραβικού συνασπισμού δυνάμεων βομβάρδισαν εκ νέου χθες την πόλη Χοντέιντα, που είναι κύριο λιμάνι της Υεμένης και σημαντικό για τον ανεφοδιασμό.
Κάτοικοι ανέφεραν ότι αεροσκάφη του συνασπισμού εξαπέλυσαν περισσότερες από 10 αεροπορικές επιδρομές και πως σφοδρές μάχες ακούγονταν από τις άκρες της πόλης, που ελέγχουν οι αντάρτες Χούθι, 4χλμ από το λιμάνι.
Την Δευτέρα οι σιίτες αντάρτες ανακοίνωσαν ότι σταματούν τις επιθέσεις με drones και πυραύλους κατά της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και των συμμάχων τους στη χώρα. Η κίνηση ήρθε αφού ο συνασπισμός υπό την Σαουδική Αραβία διέταξε την διακοπή της επίθεσης κατά της Χοντέιντα, που έχει γίνει κεντρικό σημείο της σύρραξης.
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς προσπαθεί να διασώσει τις συνομιλίες έπειτα από την κατάρρευση του γύρου που είχε ορισθεί για τον Σεπτέμβριο όταν δεν παρουσιάστηκαν οι Χούθι. Ελπίζει να συγκαλέσει συνομιλίες πριν από το τέλος του έτους στη Σουηδία για να συμφωνηθεί ένα ειρηνευτικό πλαίσιο υπό μεταβατική κυβέρνηση.
Ο Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών τονίζει ότι ένας φονικός λιμός «με τεράστιες απώλειες ζωών» μπορεί να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή. Τον περασμένο μήνα είχε προειδοποιήσει ότι μέχρι και 14 εκατομμύρια άνθρωποι κινδυνεύουν να πεθάνουν.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν πως συνολικά στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με την πείνα 8,4 εκατ. άνθρωποι, και ο οργανισμός εκτιμά ότι θα αυξηθεί κατά 3,5 εκατομμύρια εν μέσω της νομισματικής κρίσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι πάνω απ' τα 2/3 του πληθυσμού της χώρας δεν ξέρουν από πού και πότε θα υπάρξει το επόμενο γεύμα.
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου