Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Διάκριση Ελλήνων μαθητών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων EUCYS 2018

Τρεις μαθητές από τα Ιωάννινα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον διεθνή Διαγωνισμό, απέσπασαν το ειδικό βραβείο “Eurofusion-Jet”, με την πρόταση "AGM-Algorithm Guided Modular Probe" (Αλγοριθμικά Κατευθυνόμενος Διαμερισματοποιημένος Εξερευνητής).

Μία ακόμη σημαντική διάκριση πέτυχαν 3 μαθητές από τα Ιωάννινα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας στον30ό Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων 2018 (EUCYS 2018), στο Δουβλίνο. Στον Διαγωνισμό, στον οποίο συμμετείχαν 88 αποστολές από 39 χώρες, η Παρασκευή-Μαρίνα Κανδρέλη, μαθήτρια του Γενικού Λυκείου Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, ο Κωνσταντίνος Λώλος, από το 7ο Γενικό Λύκειο Ιωαννίνω,ν και ο Νικόλαος-Παναγιώτης Καλαμπόκης, απόφοιτος του ίδιου σχολείου, απέσπασαν το ειδικό βραβείο “Eurofusion-Jet”, με την πρόταση "AGM-Algorithm Guided Modular Probe" (Αλγοριθμικά Κατευθυνόμενος Διαμερισματοποιημένος Εξερευνητής).

Το AGM είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που έχει την ικανότητα να χρησιμοποιηθεί σε πολλές και διαφορετικές αποστολές. Ο εξερευνητής μπορεί να προσγειωθεί αυτόνομα σε προκαθορισμένο στίγμα και εκεί να πραγματοποιήσει μεγάλο εύρος αποστολών.

Τα παιδιά, αποσπώντας το ειδικό βραβείο του Διαγωνισμού, κέρδισαν το δικαίωμα μέσα στον επόμενο ενάμισι χρόνο να επισκεφτούν τα εργαστήρια της Eurofusion, στο Κάλχαμ, της Αγγλίας. Εκεί διενεργείται ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα πυρηνικής σύντηξης, παγκοσμίως, και η ομάδα από την Ελλάδα θα έχει μια μοναδική ευκαιρία να δει το πρόγραμμα από κοντά και να διδαχθεί την τεχνολογία των αισθητήρων και σύντηξης από ειδήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα.


Οι τρεις μαθητές, με τη βοήθεια και άλλων μαθητών, αλλά και εκπαιδευτικών από τα δημόσια σχολεία των Ιωαννίνων, εργάζονται πάνω στο συγκεκριμένο project εδώ και δύο χρόνια, εξελίσσοντάς το διαρκώς. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που διακρίνονται σε κάποιον διαγωνισμό. Το project (Zephyrus II), την τελευταία διετία, από την αρχική του μορφή μέχρι και την τελική του, όπως αυτή παρουσιάστηκε στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό στο Δουβλίνο, έχει αποσπάσει σημαντικές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Σημειώνεται ότι η ομάδα, μέχρι στιγμής έχει αποσπάσει το 1ο Βραβείο Διαστημικής CanSat in Greece 2018, εκπροσώντας την Ελλάδα στον αντίστοιχο ευρωπαϊκό διαγωνισμό στις Αζόρες, το τρίτο εθνικό βραβείο στον διαγωνισμό διαστημικής Cansat in Greece το 2017, αλλά και το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία της μηχανικής, στον παγκόσμιο διαγωνισμό νέων επιστημόνων που έγινε στο Βελιγράδι το 2018.

Άξια αναφοράς είναι και τα ονόματα των εκπαιδευτικών που εργάστηκαν πάνω στο συγκεκριμένο project, αφιερώνοντας πολύτιμο χρόνο. Ο Γιώργος Σκαργιώτης (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός στο 9ο ΓΕΛ Ιωαννίνων), ο Νίκος Μαρέτας (Βιολόγος 7ο ΓΕΛ Ιωαννίνων), ο Παναγιώτης Τριανταφύλλου (Τεχνικός και Επιστημονικός συνεργάτης του και τεχνικός στο τμήμα Φυσικής Ιωαννίνων) και ο Δημήτρης Κονεττάς (Πληροφορικός ΓΕΛ Ελεούσας), ο οποίος συνόδεψε τα παιδιά στο Δουβλίνο στάθηκαν στο πλευρό των παιδιών και συνέβαλαν τα μέγιστα στην επιτυχία τους.

Ο Διαγωνισμός

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Νέων Επιστημόνων αποτελεί έναν θεσμό με μεγάλη απήχηση σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, καθώς αναδεικνύει μελλοντικούς κορυφαίους επιστήμονες. Από το 1989, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τον διαγωνισμό, στόχος της διοργάνωσης ήταν η ανάδειξη ταλαντούχων νέων, η ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ των νέων επιστημόνων και η παροχή σε αυτούς της δυνατότητας να τεθούν υπό την καθοδήγηση ορισμένων εκ των πλέον εξεχόντων ερευνητών της Ευρώπης. Πρόκειται για μια διοργάνωση με ευρύτατη συμμετοχή από όλα τα Κράτη Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Ρωσία, τον Καναδά, τη Νότια Κορέα κ.λπ.

Στον φετινό Διαγωνισμό, όπου συμμετείχαν 135 νέοι επιστήμονες, ηλικίας 14 έως 20 χρόνων, παρουσιάστηκαν και αξιολογήθηκαν, από ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων, συνολικά 88 έργα. Οι νικητές του Διαγωνισμού μοιράστηκαν, συνολικά, το πόσο των 57.500 ευρώ, ενώ σε ορισμένες συμμετοχές απονεμήθηκαν ειδικά βραβεία και ταξιδιωτικά έπαθλα εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Τα τρία πρώτα βραβεία του Διαγωνισμού, ύψους 7,000 ευρώ έκαστως, απονεμήθηκαν, κατά σειρά στους: Adrian Fleck και Anna Amelie Fleck, από τη Γερμανία για το έργο “FleckProtec — Body Protection Made From Starch”, στον Καναδό Nicolas Federico για το έργο “Improving Spinal Fusions: Redesigning the Pedicle Probe to Prevent Vertebral Breaches” και στον επίσης Καναδό Brendon Matusch για το έργο “Development of a Level 2 Autonomous Vehicle Using Convolutional Neural Networks and Reinforcement Learning”. Τρία βραβεία, ύψους 5,000 ευρώ έκαστως, απονεμήθηκαν επίσης σε νέους επιστήμονες από τη Γαλλία, τηνΕσθονία και την Πορτογαλία. Τέλος, ομάδες από τη Γεωργία, τη Νότιο Κορέα και την Κίνα απέσπασαν το τρίτο βραβείο και κέρδισαν το χρηματικό έπαθλο των 3.500 ευρώ η κάθε μία.

Σημειώμεται ότι εκτός της ελληνικής ομάδας, μία ακόμα σημαντική διάκριση απέσπασε και ομάδα μαθητών από την Κύπρο με το έργο: “Plastics in the marine environment of Cyprus: monitoring and potential bioremediation strategies”.

Οι νικητές του Διαγωνισμού παρέλαβαν τα βραβεία τους, σε ειδική τελετή στο Δουβλίνο, από την Ιρλανδή Υπουργό Εκπαίδευσης Mary Mitchell O'Connor και από τον Wolfgang Burtscher, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία.
www.ekt.gr, με πληροφορίες από Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, EUCYS 2018

Μάθετε Περισσότερα

Πηγή: ΕΚΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου