«Δάκρυα, τα προοίμια της τέχνης» έγραφε ο Σύρος συγγραφές Λουκιανός κάπου στα μέσα του 2ου αιώνα μ.Χ. Αν ζούμε όμως σήμερα θα συμπλήρωνε πως είναι και «προοίμιο της επιστήμης».
Ειδικότερα, ο Αντρέας Λουτζίδης, ο Ιάσων Χατζηκώστας και η Αναστασία Ντραχά, τελειόφοιτοι του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών συντονίστηκαν υπό την επίβλεψη του αναπληρωτή καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη που είχε μια ριζοσπαστική ιδέα. Ποια ήταν αυτή; Να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που θα μεταφράζει το βρεφικό κλάμα σε ομιλία. Και το πέτυχαν. Και βραβεύτηκαν για αυτό. Στον παγκόσμιο διαγωνισμό Imagine Cup κέρδισαν τη δεύτερη θέση. Ο καθηγητής βέβαια γνωρίζει καλά τον διαγωνισμό. Οι ομάδες του έχουν διακριθεί και στο παρελθόν. Επτά φορές για την ακρίβεια.
Το iCry2Talk είναι μια εφαρμογή που μεταφράζει σε πραγματικό χρόνο το κλάμα του μωρού εμφανίζοντας το αποτέλεσμα στην οθόνη του γονιού σε μορφή εικόνας, κειμένου και ήχου.
Η εφαρμογή αυτή αποκωδικοποιεί το κλάμα σε μια σειρά αναγκών, όπως πείνα, πόνο, αλλαγή πάνας, αυξομείωση θερμοκρασίας, αν υπάρχει ανάγκη για ρέψιμο ή αν το μωρό νιώθει κούραση.
Δηλαδή σας λέει αυτό που θα έλεγε το μωρό σας αν μπορούσε να μιλήσει.
Ο καθηγητής και οι δύο φοιτητές της ομάδας, Αναστασία Ντραχά και Ανδρέας Λουτζίδης, μιλάνε στη HuffPost Greece για την καινοτομία τους, την ένθερμη υποστήριξή τους από τη διεθνή κοινότητα και τα μελλοντικά τους σχέδια πάνω στον συγκεκριμένο τομέα. Ακόμη, για το πώς τα προβλήματα ακοής των γονιών, ο αυτισμός και η επιλόχεια κατάθλιψη σχετίζονται με τη συγκεκριμένη εφαρμογή.
- Τι αποτέλεσε πρωταρχική αφορμή για την υλοποίηση της ιδέας; Δοκιμάσατε την εφαρμογή σε συγγενικά σας πρόσωπα;
Λεόντιος Χατζηλεοντιάδης (καθηγητής): Η ιδέα ξεκινά από το γεγονός ότι το κλάμα αποτελεί ένα επικοινωνιακό μέσο, μια γλώσσα, την οποία δεν τη διδάσκεται κανένας και τη «μιλάμε» μέχρι να πεθάνουμε. Ο στόχος μας ήταν να μελετήσουμε το κλάμα σαν είδος επικοινωνίας που συμπιέζει μια πληροφορία και προσπαθεί να μεταφέρει τις ανάγκες επιβίωσης, ειδικά στη βρεφική ηλικία.
Ο στόχος μας ήταν να μελετήσουμε το κλάμα σαν είδος επικοινωνίας που συμπιέζει μια πληροφορία και προσπαθεί να μεταφέρει τις ανάγκες επιβίωσης
Από εκεί και πέρα είχαμε διάφορες επαφές με μητέρες που δε μπορούσαν να ερμηνεύσουν το κλάμα του μωρού τους κι έτσι σκεφτήκαμε ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να συντελέσει στη διαχείριση του οικογενειακού ρυθμού αλλά και στον εντοπισμό διαγνωστικών χαρακτηριστικών που προμηνύουν ιδιαιτερότητες όπως αυτισμό και διάσπαση της προσοχής.
- Είχατε αυτό το διάστημα κάποια συνεργασία με κάποιο άλλο τμήμα του ΑΠΘ;
Αντρέας Λουτζίδης: Σε αυτό το στάδιο δεν είχαμε κάποια συνεργασία με άλλο τμήμα, αλλά μελλοντικά υπάρχει η σκέψη για την ένταξη τόσο των ψυχολόγων όσο και των γιατρών. Είναι μια προσπάθεια η οποία απαιτεί διαφορετικούς κλάδους ώστε να προσεγγιστεί ολιστικά και να γίνει κάτι που θα θεωρείται ολοκληρωμένο.
- Πότε θα είναι διαθέσιμη στην αγορά η εφαρμογή;
Αναστασία Ντραχά: Δουλεύουμε ώστε η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο.
- Περιγράψτε μου ένα 24ωρο από την καθημερινότητά σας πριν την ολοκλήρωση του επιτεύγματος σας
Α.Λ: Τέτοια projects είναι σαν μικρές επιχειρήσεις οπότε δεν υπάρχει ωράριο. Δουλεύαμε το λιγότερο 4-5 ώρες ημερησίως αλλά υπήρχαν μέρες που ήμασταν αφοσιωμένοι στη δουλειά μας όλη την ημέρα.
Α.Ν: Ο καθένας μας είχε πολλαπλούς ρόλους οπότε όλη η δουλειά διαμοιραζόταν μέσα στη διάρκεια της ημέρας. Προσωπικά, για παράδειγμα, μέσα στην ημέρα μπορεί να αναλάμβανα τη διαχείριση των social media, την επικοινωνία με τους γιατρούς, τον συντονισμό με τις μητέρες, ενώ ταυτόχρονα οι υπόλοιποι είχαν αναλάβει διαφορετικά καθήκοντα.
Δουλεύουμε ώστε η εφαρμογή να είναι διαθέσιμη τους επόμενους μήνες. Είμαστε σε πολύ καλό δρόμο
- Ο περίγυρός σας ήξερε τι ετοιμάζετε;
Α.Λ: Το ήξεραν λίγα άτομα. Το σωστό είναι πρώτα να κάνουμε τη δουλειά μας και μετά να μιλάμε. Είναι άλλωστε και το ύφος της ομάδας ταπεινό, που δε θέλαμε να το διατυμπανίσουμε. Από ένα σημείο και μετά βέβαια ήταν αναπόφευκτο.
- Για ποιους λόγους πιστεύετε ότι η εφαρμογή θα αγκαλιαστεί από την ελληνική και τη διεθνή αγορά;
Α.Ν:Το βασικό είναι ο τρόπος με τον οποίο μας αντιμετώπισαν οι γονείς. Περιμέναμε μια διστακτικότητα, γιατί μπαίνουμε ανάμεσα στην ευαίσθητη σχέση γονέα-παιδιού. Παρόλα αυτά ήταν όλοι ενθουσιώδεις και κατάλαβαν ότι δεν ερχόμαστε να αντικαταστήσουμε το ρόλο του γονέα αλλά είμαστε εδώ ως συντελεστές για την πιο υγιή σχέση ανάμεσα τους. Σε δεύτερο στάδιο ήταν η ανταπόκριση που είχαμε από το διαγωνισμό, οι οποίοι αγκάλιασαν το project μας και ήταν πολύ αισιόδοξοι για την υλοποίησή του. Κι εμείς οι ίδιοι βέβαια πιστεύουμε στην αξία του.
- Πιστεύετε ότι γεφυρώνετε το χάσμα μεταξύ γονέων-βρέφους;
Α.Λ: Ξεκάθαρα. Αυτό είναι ουσιαστικά το κίνητρό μας και ο λόγος που δημιουργήσαμε την εφαρμογή. Η επικοινωνία προσφέρει τόσα σημαντικά οφέλη στο μωρό για τη φυσιολογική ανάπτυξη του αλλά και στους γονείς. Πλέον οι γονείς μπορούν να έχουν λιγότερο στρες, μεγαλύτερη ενθάρρυνση, καλύτερη ενδοοικογενειακή επικοινωνία και περισσότερο ύπνο το βράδυ. Είναι πολύ ενδιαφέρον που υλοποιούμε ένα project που έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον.
- Πιστεύετε ότι επηρεάζει τη ζωή ενός ενήλικα η μη κατανόηση του κλάματός του όταν ήταν βρέφος;
Α.Ν: Καθώς εξηγούσαμε την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος και γιατί χρειάζεται να γεφυρωθεί το χάσμα, αυτό ήταν ένα από τα κύρια στάδια. Το παρατεταμένο κλάμα χωρίς ανταπόκριση από το γονέα επηρεάζει το βρέφος, τόσο σωματικά εκκρίνοντας κορτιζόλη που είναι τοξική για το βρεφικό εγκέφαλο όσο και κοινωνικά γιατί το μωρό δεν έχει τα κατάλληλα ερεθίσματα για να αναπτύξει τις ανάγκες του. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την απαραίτητη ανάπτυξη του μωρού.
- Μπορείτε να μεταφράσετε πλέον μόνοι σας το βρεφικό κλάμα; Αναγνωρίζετε πότε ένα παιδί πεινάει και πότε πονάει;
Α.Λ: Η αλήθεια είναι ότι μετά από αρκετούς μήνες η ίδια η μητέρα δημιουργεί το δικό της μοντέλο και αρχίζει να καταλαβαίνει το λόγο που κλαίει το μωρό της. Μετά από αρκετές ακροάσεις κλαμάτων, έχοντας μια κοινότητα πάνω από 200 μητέρες που μας στέλνουν ηχογραφημένα τα κλάματα του μωρού τους, υπάρχουν κλάματα που προσωπικά μπορώ να τα βάλω σε μια κατηγορία. Δεν είναι πάντα εύκολο όμως, για αυτό κι έχουμε δημιουργήσει την εφαρμογή.
- Νιώθετε ότι αλλάζετε τον κόσμο μέσω της εφαρμογής σας; Τι συναισθήματα σας κατακλύζουν
Α.Ν: Πολλοί επιστήμονες έχουν ασχοληθεί με το κλάμα. Η δικιά μας πρωτοπορία έγκειται στο γεγονός ότι φτιάξαμε μια εφαρμογή που μπορεί να είναι προσιτή από όλους. Τον αντίκτυπο της επιτυχίας θα τον δούμε όταν η εφαρμογή βγει της αγορές και ανταποκριθεί ο κόσμος. Έχουμε αισθανθεί ότι κάνουμε κάτι που έχει σημασία.
Καθηγητής: Ο χαρακτήρας του προβλήματος είναι glocal, δηλαδή αφορά κι εμάς αλλά και όλο τον κόσμο.
Α.Λ: Είμαστε όλοι πάρα πολύ περήφανοι και χαρούμενοι παρόλο που ανταγωνιζόμασταν πολύ σκληρά μέχρι τέλους την ομάδα που κέρδισε το πρώτο βραβείο αλλά για εμάς η θέση δε μετράει και τόσο. Ο σκοπός επετεύχθη. Έχουμε μια παγκόσμια διάκριση και αναγνώριση από την παγκόσμια κοινότητα. Ανυπομονούμε για το μέλλον.
- Είναι το μητρικό ένστικτο τελικά αλάνθαστο; (απαντά η γυναίκα της ομάδας)
Α.Ν: Δε θα απαντήσω από προσωπική εμπειρία αλλά η αλήθεια είναι ότι η μητέρα αναπτύσσει μια ιδιαίτερη σχέση με το παιδί λόγω της εγκυμοσύνης. Οπότε είναι πιο εύκολο να επικοινωνήσει με το παιδί. Γιατί λοιπόν να μην προσφέρουμε κι εμείς ένα αντικειμενικό εργαλείο μετάφρασης για να τη βοηθήσουμε; Το αλάνθαστο νομίζω δεν το έχει κανείς ούτως ή άλλως. Σίγουρα όμως με την ιδιαίτερη σχέση που αναπτύσσουν και με την τριβή μπορεί να καταλάβει το παιδί της καλύτερα από όλους.
Καθηγητής: Υπάρχει και το πρόβλημα της επιλόχειας κατάθλιψης που εμφανίζεται σε αρκετές νέες μητέρες, όπου το κλάμα σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργεί εκνευρισμό και κατ’ επέκταση ρήξη στη σχέση μητέρας-παιδιού. Για αυτό ακόμα και μέσα από αυτή την καταθλιπτική κατάσταση η εφαρμογή μας μπορεί να φτιάξει το δεσμό τους.
- Ποια είναι τα επόμενα σας σχέδια πάνω στο συγκεκριμένο τομέα;
Α.Λ: Σίγουρα η εφαρμογή θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον, όπως η δημιουργία ενός έξυπνου στρώματος που μπορεί να εξετάσει τη θερμοκρασία και τον καρδιακό παλμό του μωρού και με περαιτέρω συνεργασία με επιχειρήσεις ευελπιστούμε ότι μπορούν να βγουν περισσότερα μοντέλα πάνω στη φροντίδα του μωρού. Η εφαρμογή θα είναι διαθέσιμη για google play και app store αλλά και μέσω προσωπικών ψηφιακών βοηθών για πιο άμεση πρόσβαση. Υποστηρίζουμε και γονείς οι οποίοι έχουν κάποια ακουστική αναπηρία, είτε με τη μετάφραση του κλάματος στη νοηματική είτε με νέες μεθόδους που ετοιμάζουμε.
Καθηγητής: Υπάρχουν οι δυνατότητες προσαρμογής σε διαφορετικά βιοτικά επίπεδα. Μπορεί να λειτουργήσει και τεχνολογικά σε κινητά των 1000 ευρώ στις ΗΠΑ αλλά και των 50 ευρώ στην Αφρική. Το στρώμα μπορεί να λειτουργήσει και σε πολυτελή σπίτια πλουσίων αλλά και σε μάρσιπους αγκαλιάς. Σκεφτόμαστε σταδιακά να αποδεσμεύσουμε την εφαρμογή από το Διαδίκτυο, ώστε οι χρήστες να μπαίνουν χωρίς τη σύνδεση του WiFi. Αυτό θα εξυπηρετήσει πολύ τις υπανάπτυκτες χώρες. Θέλουμε να έχουμε τους γονείς μαζί μας στο εγχείρημα αυτό.
Tους ευχόμαστε να κατακτήσουν τον κόσμο. Πώς να μην το καταφέρουν άλλωστε καθώς σύμφωνα με την Αμερικανίδα συγγραφέα κατάφεραν να απαντήσουν στην πιο σημαντική ερώτηση στον κόσμο: «Γιατί κλαίει το παιδί;»
Στοιχεία επικοινωνίας με την ομάδα:
Το email τους: icry2talkinfo@gmail.com
Η σελίδα τους στο Facebook: https://www.facebook.com/iCry2Talk/
Aυτή είναι η ιστοσελίδα του διαγωνισμού της Microsoft, https://imaginecup.microsoft.com/en-us/Events?id=0
Πηγή: HuffingtonPost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου