Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Παιγνίδια…Έμφυλης ισότητας

Βραβεύτηκαν επιτραπέζια παιγνίδια και βιντεοταινίες που έφτιαξαν ομαδικά, αγόρια και κορίτσια Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης

Του Μάριου Δημητρίου

Πρωτότυπα επιτραπέζια παιγνίδια που έφτιαξαν ομαδικά, παιδιά του δημοτικού και σύντομες βιντεοταινίες που δημιούργησαν μαθητές της Μέσης Εκπαίδευσης, βραβεύτηκαν στις 31 Μαϊου 2018, σε τελετή στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο στη Λευκωσία, σημαδεύοντας την επιτυχή κατάληξη ενός από τους σχολικούς διαγωνισμούς, με στόχο τη σταδιακή αλλαγή των στερεότυπων αντιλήψεων που οδηγούν στον έμφυλο οριζόντιο και κάθετο, επαγγελματικό διαχωρισμό. Πρόκειται για διαγωνισμό για την προώθηση της έμφυλης ισότητας, με τίτλο «Όλα τα παιγνίδια είναι δικά μας, ανήκουν σε όλα τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια», που διοργάνωσε η Διατμηματική Επιτροπή για τα θέματα ισότητας φύλων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση. «Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, με βαθιά συναίσθηση της αποστολής του για την προαγωγή της ποιοτικής εκπαίδευσης και την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων ζωής, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την απρόσκοπτη εφαρμογή και προώθηση της έμφυλης ισότητας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», ανέφερε μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης.

Στη δημοτική εκπαίδευση, τα παιδιά της Ε΄ και Στ΄ τάξης κλήθηκαν να συμμετάσχουν ομαδικά, δημιουργώντας ένα επιτραπέζιο παιγνίδι στο πλαίσιο του μαθήματος «Σχεδιασμός και Τεχνολογία», ενώ οι μαθητές και μαθήτριες της Μέσης Εκπαίδευσης κλήθηκαν να συμμετάσχουν ομαδικά, με τη δημιουργία ενός σύντομου βίντεο. Τους παρευρισκόμενους, καλωσόρισε η Διευθύντρια του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και Πρόεδρος της Διατμηματικής Επιτροπής για την Ισότητα των Φύλων του Υπουργείου Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Τα βραβεία για τον διαγωνισμό, χορηγήθηκαν από την Επιτροπή Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και την Επαγγελματική Εκπαίδευση. Τα έργα των παιδιών που διακρίθηκαν, είναι προσβάσιμα από τον ιστοχώρο του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.

Σε χαιρετισμό της στην εκδήλωση, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας των Φύλων στην Απασχόληση και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση Λουϊζα Χριστοδουλίδου Ζανέττου, υπενθύμισε ότι αυτός ο διαγωνισμός συνδιοργανώνεται από την Επιτροπή και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, τα τελευταία πέντε χρόνια, στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Αρχίσαμε την πρώτη χρονιά με διαγωνισμό έκθεσης ιδεών», είπε «και συνεχίσαμε με έκθεση ζωγραφικής, τον περασμένο χρόνο είχαμε και κόμικς. Φέτος διοργανώσαμε κάτι διαφορετικό, επιτραπέζια παιχνίδια για όλες και όλους και δημιουργία μικρής διάρκειας ταινιών. Η σημερινή τελετή βράβευσης, όπως πάντα πετυχημένη και τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, μαζί με τους/τις εκπαιδευτικούς τους, να είναι σήμερα μαζί μας, στην τελετή βράβευσης».

Όπως επεσήμανε η Λουϊζα Ζανέττου, «λόγω της φύσης του διαγωνισμού, φέτος δεν συμμετείχαν πολλά σχολεία και πολλά παιδιά. Είναι όμως ομαδικά έργα και αυτό σημαίνει ότι πολλά παιδιά συνεργάστηκαν, για να δημιουργήσουν τα έργα τους. Η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πολύ μεγάλη, αφού συμμετείχαν σε αυτόν, πέραν των 100 παιδιών. Συγκεκριμένα, είχαμε 103 συμμετοχές από τη Δημοτική Εκπαίδευση εκ των οποίων 5 βραβεία και 6 έπαινοι σε διαγωνισμό ζωγραφικής. Στη Μέση Εκπαίδευση είχαμε διαγωνισμό κόμικ με 25 συμμετοχές από 26 παιδιά Γυμνασίων, από τα οποία διακρίθηκαν 6 παιδιά και 7 συμμετοχές από Λύκειο, Τεχνική Σχολή και Προπαρασκευαστική Μαθητεία και πήραν 5 παιδιά βραβείο. Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε, τόσο τα παιδιά που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, όσο και τους/τις εκπαιδευτικούς τους, για τον κόπο που κατέβαλαν να δημιουργήσουν τα εξαιρετικά έργα που προβάλλονται σήμερα στην τελετή βράβευσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στα μέλη της Διατμηματικής Επιτροπής Φύλου του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου για την άψογη συνεργασία που είχαμε, όπως πάντα».

«Παρόλο που η συμμετοχή είναι προαιρετική, ο διαγωνισμός έχει αγκαλιαστεί από τον μαθητικό κόσμο κι αυτό φαίνεται μέσα από τις πολυάριθμες συμμετοχές κατά τη διάρκεια των 5 χρόνων διεξαγωγής του», ανέφερε στον χαιρετισμό της η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και συνέχισε: «Το πιο σημαντικό, όμως, είναι το γεγονός ότι τα έργα των μαθητών, προβάλλουν μηνύματα- μάρτυρες της ευαισθητοποίησής τους και των στάσεων που αναπτύσσουν, για πραγματική ισότητα ανδρών και γυναικών, σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης. Σκοπός του διαγωνισμού, είναι αυτό ακριβώς – να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά, να επιδείξουν ενδιαφέρον για τα θέματα ισότητας, αλλά και να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα διαφορετική, στη νέα γενιά, η οποία θα εξαλείψει τα έμφυλα στερεότυπα που προϋπάρχουν και θα διαμορφώσει νέες αντιλήψεις και στάσεις ζωής».

Σύμφωνα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, «η φωνή των παιδιών, καταγράφεται πάντα μέσα από τα έργα τους και αυτό κλήθηκαν να πράξουν και στο φετινό διαγωνισμό. Οι παραδοσιακοί ρόλοι του κάθε φύλου στην κοινωνία, μαθαίνονται από νωρίς και αυτό ξεκινάει από την πρώιμη παιδική ηλικία, κυρίως μέσω των παιγνιδιών και σεξιστικών συμπεριφορών. Η αποκλειστική ενασχόληση με τις κούκλες, τα οικιακά σκεύη, και τα σπιτάκια για τα κορίτσια, με τα αυτοκίνητα, και τα παιγνίδια δράσης για τα αγόρια, εσωτερικεύουν ρόλους που θα επιτελέσουν, μεγαλώνοντας τα παιδιά, στην κοινωνία. Τα παιδιά κλήθηκαν λοιπόν να αντιμετωπίσουν την πρόκληση αυτή, με την αποδόμηση των έμφυλων στερεοτύπων και περιορισμών, μέσω των παιγνιδιών. Τα έργα τους, εκφράζουν την κατανόηση εκ μέρους τους, ότι τα παιγνίδια δεν πρέπει να ταυτίζονται με το βιολογικό φύλο, ούτε να μοιράζουν αποκλειστικούς ρόλους στην εργασία, στην οικογένεια και την κοινωνία. Θα μελετηθεί από τις αρμόδιες επιτροπές η περαιτέρω αξιοποίηση των εργασιών τους, εντός και εκτός του σχολείου, για να έχει συνέχεια και μονιμότητα η προσπάθεια».

Πηγή: 24h.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου