Πολλές είναι οι ιστορίες παιδιών που χάθηκαν και δεν βρέθηκαν ποτέ, ιστορίες που στοιχειώνουν την κοινή γνώμη. Με αφορμή τη σημερινήΠαγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά, έρχονται στο φως στοιχεία που αποκαλύπτουν μια ζοφερή πραγματικότητα.
Σχεδόν κάθε μέρα που περνά, ένα παιδί εξαφανίζεται στη χώρα μας. Τις περισσότερες φορές, η περιπέτεια έχει αίσιο τέλος, όμως τα στοιχεία παραμένουν αποκαλυπτικά.
Σύμφωνα με την αστυνομία, στην Ελλάδα, το 2017 εξαφανίστηκαν 263 παιδιά και βρέθηκαν 221. Από τον Ιανουάριο του 2018 έως τα μέσα Μαΐου χάθηκαν 117 παιδιά και βρέθηκαν 93.
Όπως αναφέρει ο προϊστάμενος υποδιεύθυνσης Αναζητήσεων Αρχείου και Ταυτοτήτων Ασφάλειας Αττικής Νίκος Ζερβακάκος, «η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανεύρεσης εξαφανισμένων παιδιών στην Ευρώπη».
Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», οι εξαφανίσεις το 2017 αφορούσαν σε ποσοστό 54,4% φυγές εφήβων, 29,5% ανησυχητικές εξαφανίσεις ανηλίκων, 12% γονικές αρπαγές.
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Το 2017 χάθηκαν 826 παιδιά και βρέθηκαν μόλις 257, ενώ το πρώτο πεντάμηνο του 2018 χάθηκαν 335 ασυνόδευτα παιδιά και βρέθηκαν 125.
Η εικόνα δεν είναι καλύτερη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου κάθε δύο λεπτά αναφέρεται ότι ένα παιδί εξαφανίζεται.
Η συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων σε ένα κοινό πρόγραμμα απασχόλησε την ημερίδα που έγινε από το «Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» είναι μέλος του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και κακοποιημένα παιδιά και έχει προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις προς τις αρμόδιες αρχές για τη μείωση των περιστατικών εξαφάνισης παιδιών.
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ (Σμ. Αγορογιάννη)
Πηγή: ΕΡΤ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου