Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ένας μήνας έμεινε για τις πανελλαδικές – Τι πρέπει να προσέξουν γονείς και υποψήφιοι

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς βρισκόμαστε ένα μήνα πριν την έναρξή τους.

Ως γνωστόν οι εξετάσεις για τους τελειόφοιτους – απόφοιτους των Γενικών Λυκείων αρχίζουν στις 8 Ιουνίου, ενώ μία ημέρα πριν ξεκινούν οι συμμαθητές τους, των Επαγγελματικών Λυκείων (δείτε το πρόγραμμα εδώ).

Ο Αθήνα 9.84 δίνει μερικές χρήσιμες συμβουλές, τόσο στους υποψήφιους όσο και στους γονείς τους.

Το άγχος ο πιο ύπουλος εχθρός

Βέβαια όσο πλησιάζουν οι εξετάσεις, δεν κορυφώνεται μόνο η προετοιμασία των μαθητών, αλλά και το άγχος τους. Όπως επισημαίνουν και οι ειδικοί, το άγχος είναι ο νούμερο ένα εχθρός των υποψηφίων, και μάλιστα ο πιο «ύπουλος», καθώς ενεργοποιεί τις αρνητικές σκέψεις περί «αποτυχίας», «απογοήτευσης της οικογένειας» και «φόβου για το αβέβαιο αύριο».

Σκέψεις που έχουν γεννηθεί, αναπτυχθεί και εν τέλει ριζώσει, σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι για να «μορφωθεί» ένας 18χρονος και «να βρει μια δουλειά με καλές αποδοχές» πρέπει οπωσδήποτε να σπουδάσει σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή, έτσι ώστε να αποκτήσει με την αποφοίτησή του έναν καταξιωμένο τίτλο: γιατρός, δικηγόρος, μηχανικός, καθηγητής. να θεωρείται επιτυχημένος άνθρωπος και να εξασφαλίσει το μέλλον του.

Οι γονείς πολλές φορές, αν και οι ίδιοι βίωσαν από τους δικούς τους γονείς όλη αυτή την κοσμοθεωρία, είναι ιδιαίτερα πιεστικοί με αποτέλεσμα να υπάρχουν συγκρούσεις, καβγάδες και χάος στο σπίτι, με φόντο τις πανελλαδικές. Δηλαδή, δημιουργείται μία ατμόσφαιρα που μόνο καλό δεν κάνει στους μαθητές καθώς αντιστρέφει την ψυχολογία τους και αυξάνει περαιτέρω το άγχος τους.

Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι για να διαχειριστούν το άγχος και να προετοιμαστούν καλύτερα
  • Προσέξτε όσο μπορείτε τη διατροφή σας. Αποφύγετε ή έστω μειώστε δραστικά την κατανάλωση καφεΐνης, η οποία αυξάνει τη νευρικότητα, και περιορίστε ει δυνατόν τη ζάχαρη και τα λιπαρά. Προτιμήστε φυσικούς χυμούς, φάτε πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς όλα αυτά θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, χαρίζοντας ενέργεια, ηρεμία και πνευματική διαύγεια.
  • Μην πέφτετε «με τα μούτρα» στο διάβασμα. Ο μήνας που απέμεινε, είναι προτιμότερο να «δαπανηθεί» σε καλές επαναλήψεις, παρά στην «κατάκτηση» μιας γνώσης που για διάφορους λόγους διέλαθε της προσοχής σας στη διάρκεια της διδασκαλίας.
  • Οργανώστε την ύλη των εξεταζόμενων μαθημάτων. Ομαδοποιήστε σε κατηγορίες τις θεματικές ενότητες και υπογραμμίστε αυτά που σας δυσκολεύουν περισσότερο, ώστε να τους δώσετε μεγαλύτερη έμφαση στη διάρκεια των επαναλήψεων.
  • Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν, σας ηρεμούν και σας ευχαριστούν, όπως η γυμναστική, ο χορός, μια ταινία, μια βόλτα με φίλους, η μουσική κλπ.
  • Κάντε οπωσδήποτε διαλείμματα κατά τη διάρκεια της μελέτης, και μην μένετε ξάγρυπνοι για να διαβάσετε γιατί εξαντλείτε τον οργανισμό σας με αποτέλεσμα να μειώνεται η επίδοσή σας.
  • Σκεφτείτε θετικά, υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα δυνατά σας σημεία και αντικαταστήστε τις αρνητικές σκέψεις με θετικές. Μην ξεχνάτε με άλλα λόγια να φέρνετε στο μυαλό σας ευνοϊκά σχόλια, καλούς βαθμούς και επιτυχίες στη διάρκεια της χρονιάς, και αντικαταστήστε τις ατάκες τύπου «θα πατώσω», «θα γράψω χάλια» και «δεν θυμάμαι τίποτα» με άλλες όπως «όλα θα πάνε καλά», «έχω προετοιμαστεί και αυτό θα φανεί», «θα γράψω τέλεια».
  • Αποφύγετε τις επαναλήψεις της τελευταίας στιγμής. Δεν έχουν κανένα νόημα, τουλάχιστον το τελευταίο βράδυ ή λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι στη διάρκεια των εξετάσεων
  • Δεν βοηθά καθόλου να ανοίξετε βιβλίο το πρωί των εξετάσεων ή πριν μπείτε στην αίθουσα. Πιο πολύ θα μπερδευτείτε και θα αγχωθείτε, παρά θα σας βοηθήσει. Επιπλέον δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να συζητάτε τελευταία στιγμή με τους φίλους σας για «sos» θέματα, σε ποια είστε δυνατός και σε ποια όχι. Όλη αυτή η κουβέντα μόνο πανικό και επιπλέον άγχος μπορεί να σας προκαλέσει.
  • Μην ξεχάσετε, εκτός από την απαραίτητη γραφική ύλη και αναλώσιμα για τις εξετάσεις, να έχετε μαζί σας μπόλικο νερό ή χυμό ή και τα δύο.
  • Σε περίπτωση που αισθανθείτε έντονο άγχος, πάρτε βαθιές αναπνοές (εισπνοές-εκπνοές) και σκεφτείτε κάτι που μπορεί να σας χαλαρώσει (όπως τη θάλασσα, τις καλοκαιρινές διακοπές, κάποιο αγαπημένο πρόσωπο).
  • Μόλις πάρετε τα θέματα, διαβάστε τα προσεκτικά και με απόλυτη ηρεμία. Μην ασχολείστε με οποιονδήποτε ή οτιδήποτε και δώστε όλη την προσοχή σας μόνο στο γραπτό σας, σαν να μην υπάρχει κανένας άλλος γύρω σας.
  • Ξεκινήστε με τα θέματα που γνωρίζετε καλύτερα και συνεχίστε αργότερα με τα υπόλοιπα. Μην βιάζεστε και μην αγχώνεστε με το χρόνο. Είναι επαρκής για όλους.
  • Αν τελειώσετε νωρίτερα, διαβάστε ξανά το γραπτό σας. Μπορεί να ξεχάσατε κάτι ή να θέλετε να συμπληρώσετε κάτι άλλο. Αν όχι, μη βιαστείτε να παραδώσετε το γραπτό σας ώστε να είστε σίγουροι και ικανοποιημένοι από όσα γράψατε, εφόσον υπάρχει βέβαια το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο.
  • Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς
  • Οι γονείς θα πρέπει από την πλευρά τους να υποστηρίζουν συναισθηματικά τα παιδιά τους και να τα ενθαρρύνουν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Να δείξουν έμπρακτα και πειστικά ότι πιστεύουν σε αυτά, και ότι θα επιτύχουν εξαργυρώνοντας την προετοιμασία και τις θυσίες που έκαναν στη διάρκεια της χρονιάς.
  • Καλό είναι να προετοιμάσουν τον έφηβο για κάθε ενδεχόμενο, να τονίσουν στο παιδί πως η αποτυχία είναι κομμάτι της ζωής και πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να νιώσει ντροπή σε περίπτωση που δεν τα πάει καλά για το τι θα πουν οι άλλοι.
  • Να τονίσουν πως υπάρχουν πολλές άλλες εναλλακτικές λύσεις για τις σπουδές και την επαγγελματική του σταδιοδρομία.
  • Να εξασφαλίσουν ένα ήρεμο περιβάλλον την περίοδο της προετοιμασίας των παιδιών για τις εξετάσεις, να αποφεύγουν τη φασαρία και τις συγκρούσεις και να προσπαθούν να μην προκαλούν δυνατούς και ενοχλητικούς θορύβους την ώρα της μελέτης.
  • Να οπλιστούν με αρκετά αποθέματα υπομονής για να κατορθώσουν να αντέξουν τον εκνευρισμό των μαθητών. Δεν υπάρχει λόγος να παίρνουν προσωπικά αυτόν τον εκνευρισμό γιατί θα προκληθεί αναίτιοι και καταστροφικοί διαπληκτισμοί.

Καλή συνέχεια στην προετοιμασία και καλή δύναμη σε όλους τους υποψήφιους!

Ισίδωρος Ρούσσος
Πηγή: Αθήνα 9,84

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου