Σε λιγότερο από δύο μήνες ξεκινούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους μαθητές των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, με τους υποψηφίους να διεκδικούν συνολικά 74.692 θέσεις στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Οι φετινές εξετάσεις θα ξεκινήσουν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, στις 7 και 8 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ, αντίστοιχα.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την κατάργηση του πεδίου των Επιστημών της Εκπαίδευσης, τα πεδία διαμορφώνονται ως εξής:
1ο Επιστημονικό Πεδίο: Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες
2ο Επιστημονικό Πεδίο: Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Επιστημονικό Πεδίο: Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορική
Οι υποψήφιοι για την εισαγωγή σε ένα επιστημονικό πεδίο θα εξεταστούν σε τέσσερα μαθήματα, ενώ οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε δύο επιστημονικά πεδία θα εξεταστούν σε ένα επιπλέον μάθημα Γενικής Παιδείας ή Προσανατολισμού.
Τονίζεται ότι η πρόσβαση στα Παιδαγωγικά Τμήματα γίνεται πλέον απ’ όλα τα επιστημονικά πεδία.
Οι πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ θα διαρκέσουν έως τις 19 Ιουνίου, ώς τις 30 Ιουνίου οι εξετάσεις των ΕΠΑΛ, ενώ οι πρακτικές δοκιμασίες και οι υγειονομικές εξετάσεις των υποψηφίων για τα ΤΕΦΑΑ θα διεξαχθούν από τις 19 έως τις 29 Ιουνίου.
Μικρό διάλειμμα
Διάλειμμα δέκα ημερών σχεδιάζει το υπουργείο Παιδείας μεταξύ των απολυτήριων εξετάσεων στα Λύκεια και των πανελλαδικών, ωστόσο εκκρεμεί η σχετική απόφαση για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα μαθήματα στα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας θα ολοκληρωθούν την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου.
Το υπουργείο ανακοίνωσε τους συντελεστές βαρύτητας μαθημάτων για την πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑΛ στις σχολές που ανήκουν σε κοινή ομάδα, δηλαδή στις σχολές που έχουν πρόσβαση απόφοιτοι όλων των τομέων, και τους συντελεστές που ισχύουν για τις σχολές που έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι κάθε τομέα ξεχωριστά, αλλαγή η οποία θα ισχύσει από την επόμενη σχολική χρονιά. Συγκεκριμένα, για τις σχολές της κοινής ομάδας, τα Μαθηματικά και η Ελληνική Γλώσσα έχουν συντελεστή 3,5 και τα δύο μαθήματα ειδικότητας θα υπολογίζονται με συντελεστή 1,5, ενώ για τις σχολές όπου έχουν πρόσβαση οι απόφοιτοι του κάθε τομέα ξεχωριστά οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 1,5 για τα Μαθηματικά και την Ελληνική Γλώσσα και 3,5 για τα δύο μαθήματα ειδικότητας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου