Ήδη από το 2013, μία έκθεση της Unicef κατέταξε την Ολλανδία στην κορυφή όσον αφορά στις χώρες στις οποίες μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο. Σύμφωνα μάλιστα με τους ερευνητές τα παιδιά των Ολλανδών είναι πιο ευτυχισμένα σε σύγκριση με τα παιδιά των 29 πλουσιότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου.
Στην εν λόγω έρευνα η Βρετανία κατατάχθηκε στην 16η θέση και οι ΗΠΑ στην 26η θέση, κάτω από την Λιθουανία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, ενώ η Ελλάδα δεν αναφερόταν στη λίστα με τις χώρες στις οποίες ανατρέφονται τα πιο ευτυχισμένα παιδιά.
Τα παιδιά των Ολλανδών βρίσκονταν στο top 5 σε καθεμία από τις εξής 5 κατηγορίες: υλική ευημερία, υγεία και ασφάλεια, εκπαίδευση, συμπεριφορά και κίνδυνοι καθώς και στέγαση και περιβάλλον.
Επιπρόσθετα, σε μία νεότερη έρευνα που διεξήχθη αποδείχθηκε ότι ακόμη και τα μωρά των Ολλανδών είναι πιο ευτυχισμένα σε σχέση με εκείνα των Αμερικανών. Η έρευνα κατέδειξε ότι τα μωρά των Ολλανδών χαμογελούσαν, γελούσαν και ήταν πιο δεκτικά στις αγκαλιές, ενώ τα μωρά των Αμερικανών εμφάνιζαν συχνότερα φόβο, θλίψη και απογοήτευση. Οι ψυχολόγοι αποδίδουν αυτές τις ανομοιότητες στις διαφορές στα πολιτιστικά ήθη των δύο χωρών που σχετίζονται με την ανατροφή των παιδιών.
Η Ολλανδία μπορεί να έχει τη φήμη της φιλελεύθερης χώρας η οποία επιδεικνύει ανοχή στο σεξ, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ αλλά πίσω από όλα αυτά υπάρχει ένα καλά κρυμμένο μυστικό: Oι Ολλανδοί στην πραγματικότητα είναι αρκετά συντηρητικοί άνθρωποι. Στην καρδιά της ολλανδικής κουλτούρας υπάρχει μία που απαρτίζεται από οικογενειάρχες και ανθρώπους που τοποθετούν στο κέντρο όλων των αξιών το παιδί. Γι' αυτούς η επιτυχία αρχίζει από την ευτυχία πρώτα του παιδιού τους και μετά του καθένα από αυτούς ξεχωριστά.
Εκπαιδευτικά συστήματα μακριά από το... άγχος
Οι μαθητές των δημοτικών σχολείων δεν είναι υποχρεωμένοι να κάνουν τις ασκήσεις τους και το σύστημα των σχολείων στην Ολλανδία δεν επικεντρώνεται στις εξετάσεις. Στην Ολλανδία τα παιδιά αρχίζουν να πηγαίνουν σχολείο από την ηλικία των 4 ετών αλλά δεν ξεκινούν με ένα αυστηρά δομημένο εκπαιδευτικό σύστημα μάθησης, ανάγνωσης γραφής και αριθμητικής μέχρι να φτάσουν την ηλικία των έξι ετών. Επίσης σύμφωνα με την έρευνα της Unicef που διεξήχθη το 2013, στα παιδιά των Ολλανδών αρέσει να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γονείς τους δεν ανησυχούν για το αν το παιδί τους είναι αρκετά έξυπνο σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Οι ευτυχισμένοι γονείς έχουν ευτυχισμένα παιδιά
Οι Ολλανδοί αντιλαμβάνονται την γονεϊκή ιδιότητα ως κάτι ρεαλιστικό και δεν προσδοκούν να είναι τέλειοι γονείς. Αγωνίζονται καθημερινά για να βάλουν σε τάξη τις όποιες δυσκολίες στη ζωή τους. Η ολλανδική κοινωνία μάχεται για να πετύχει την ισορροπία ανάμεσα στην προσωπική και επαγγελματική ζωή. Ως οι πρωταθλητές της ημιαπασχόλησης στην Ευρώπη, οι Ολλανδοί δουλεύουν 29 ώρες κατά μέσο όρο την εβδομάδα και αφιερώνουν τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα στο να περνούν χρόνο με τα παιδιά τους και να κάνουν δραστηριότητες που να ευχαριστούν τους ίδιους.
Πειθαρχία
Oι Ολλανδοί γονείς υιοθετούν ένα συγκεκριμένο στυλ όσον αφορά στην ανατροφή των παιδιών τους το οποίο κυμαίνεται ανάμεσα στη συμμετοχή και την καλοήθη αμέλεια. Έχουν τον πλήρη έλεγχο των παιδιών τους, χωρίς ωστόσο να είναι αυταρχικοί.
Στην Ολλανδία τα παιδιά ενθαρρύνονται περισσότερο ώστε να δρουν αυτοβούλως. Το παιχνίδι για τα παιδιά των Ολλανδών είναι πιο σημαντικό από το να μένουν ήσυχα και υπάκουα. Oι Ολλανδοί πιστεύουν ότι το παιχνίδι εμπνέει τα παιδιά να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους και να μάθουν διάφορα πράγματα μέσω αυτού. Το παιχνίδι ωστόσο, για τους Γάλλους, τους Βρετανούς ή τους Αμερικανούς θεωρείται συχνά ως κάτι το θορυβώδες και κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει αναστάτωση στους άλλους ανθρώπους γι 'αυτό και συχνά το αποδοκιμάζουν.
Ποδήλατο
Τα παιδιά των Ολλανδών απολαμβάνουν την ελευθερία τους: κάνουν ποδήλατο για να πάνε στο σχολείο, παίζουν στους δρόμους και επισκέπτονται με αυτό σπίτια φίλων χωρίς να είναι μαζί οι γονείς τους. Τα παιδιά των Ολλανδών κάνουν ποδήλατο και διασκεδάζουν στους δρόμους ακόμη κι όταν βρέχει. Με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μαθαίνουν να είναι αυτάρκη.
Το πρωινό
Για τους Ολλανδούς το πρωινό είναι κάτι σαν ένα τελετουργικό που λαμβάνει χώρα καθημερινά. Πριν πάνε στο σχολείο τα παιδιά και οι γονείς στη δουλειά κάθονται όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και απολαμβάνουν ένα πλούσιο πρωινό. Αυτό που φαίνεται πως έχουν αντιληφθεί καλά οι Ολλανδοί είναι η σημασία των συχνών γευμάτων που έχουν επισημανθεί κατά καιρούς από έρευνες διατροφολόγων.
Η απλή ζωή
Ο κανόνας στην Ολλανδία είναι απλός: oι οικογένειες τείνουν να επιλέγουν το απλό, τις προσιτές δραστηριότητες και να υιοθετούν τη βασική προσέγγιση των πραγμάτων. Τα παιδιά των Ολλαδών έχουν μεταχειρισμένα παιχνίδια, τα οποία συχνά ανταλλάσσουν με άλλα παιδιά σε παζάρια που πραγματοποιούνται κάθε Απρίλιο. Επιπλέον τα γενέθλια και όλες οι γιορτές έχουν μεγάλη σημασία για τους Ολλανδούς οι οποίοι επιλέγουν να συγκεντρώνονται και να τις γιορτάζουν οικογενειακά, όλοι μαζί.
Πηγή: Daily Telegraph via Huffingtonpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου