«Τι ονειρεύεστε να κάνετε στη ζωή σας;». Να, μια ερώτηση που δύσκολα θα έθετε κανείς σε πρόσφυγες, εκτοπισμένους και μετανάστες. Οχι, διότι δεν έχουν τη λαχτάρα να σχεδιάσουν το μέλλον τους όσο εμείς οι άνθρωποι με τις τακτοποιημένες ζωές, αλλά γιατί η καθημερινή πάλη της επιβίωσης είναι τόσο σκληρή που δεν αφήνει περιθώρια επιλογών. Μερικές φορές, βέβαια, η τύχη συγκατανεύει: για μερικούς από τους νέους ανθρώπους που βρέθηκαν ξαφνικά σε συνθήκες αντίξοες χωρίς χρήματα, έχοντας διασχίσει ξηρά ή θάλασσα για να φτάσουν σε έναν ξένο τόπο, φαίνεται μια ευκαιρία στον ορίζοντα. Εβδομήντα οκτώ συνολικά πρόσφυγες νεαρής ηλικίας έγιναν δεκτοί στο πρόγραμμα υποτροφιών «Education Unites: From Camp to Campus», που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που οργανώνει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης - Anatolia College, το Deree - Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και το Perrotis College - Αμερικανική Γεωργική Σχολή.
Τα διακεκριμένα αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα θα δεχθούν τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν ήδη κάνει αίτηση ασύλου και βρίσκονται νόμιμα στη χώρα μας. Ο σκοπός είναι να τους παράσχουν ένα εξατομικευμένο ακαδημαϊκό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στις υπάρχουσες γνώσεις, στην επαγγελματική τους κατάρτιση ή στις σπουδές που είχαν στην πατρίδα τους, προτού χρειαστεί να την εγκαταλείψουν. Υστερα από συνεντεύξεις και εξέταση περισσότερων των 400 αιτήσεων, που υποβλήθηκαν στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, 48 νέοι φοιτούν ήδη στο Deree του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, 14 στο Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και 16 στο Perrotis College της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής.
Πριν από λίγες ημέρες ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, επισκέφθηκε το campus του Deree στο κέντρο της Αθήνας και γνώρισε από κοντά περίπου 30 από τους φοιτητές. «Λοιπόν, τι ονειρεύεστε να κάνετε στη ζωή σας;» τους ρώτησε. Ενας νεαρός Αφγανός έχει βάλει στόχο να γίνει πιλότος. Δίπλα του, μια κοπέλα από το Πακιστάν έχει αποφασίσει να γίνει ηλεκτρολόγος μηχανικός. Μια Σύρια φοιτήτρια που σπούδαζε Νομική στο Χαλέπι θα συνεχίσει τις σπουδές της στην Αθήνα, όπως και ένας συμπατριώτης της θα ήθελε να ακολουθήσει οικονομικές σπουδές και να ασχοληθεί με την επιχειρηματικότητα. Ολα τα παιδιά διηγήθηκαν στον διπλωμάτη, αλλά και στον επικεφαλής του Deree, Ντέιβιντ Χόρνερ, πώς ήρθαν στη χώρα μας, τη μικρή ή μεγάλη τους οδύσσεια, την πρώτη στάση στη Λέσβο ή στη Σάμο. Κάποια ακόμη δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν ότι εμφανίστηκε ξανά η ευκαιρία να συνεχίσουν την ακαδημαϊκή τους πορεία, που είχε διακοπεί με τη φυγή τους.
Οι ωφελούμενοι του προγράμματος θα παρακολουθήσουν προπαρασκευαστικά μαθήματα αγγλικών και μαθήματα σε διάφορους τομείς που τους ενδιαφέρουν. Κυρίως, όμως, θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους, να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν είτε στην Ελλάδα είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα μετακινηθούν στο μέλλον.
Για την προσέλκυση των καλύτερων νέων υποτρόφων ήταν σημαντική η συνεργασία με τις δομές των υπουργείων Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, των Δήμων Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιά, την Υπηρεσία Ασύλου, ΜΚΟ, μεταφραστικές υπηρεσίες και εθελοντές που διέδωσαν τα νέα για το πρόγραμμα.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου