Στα θρανία των δημοτικών σχολείων από τις οκτώ το πρωί θα κάθονται φέτος τα προσφυγόπουλα - Στις 3.000 τα παιδιά που θα φοιτήσουν στην Κ. Μακεδονία
Σε πρωινά τμήματα, τις λεγόμενες «τάξεις υποδοχής» θα φοιτήσουν φέτος όσα προσφυγόπουλα πήγαν πέρυσι στο σχολείο συμμετέχοντας στο απογευματινό πρόγραμμα 14:00 - 18:00, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ανανιάδη.
Όπως εξήγησε στη Voria.gr ο κ. Ανανιάδης, οι λεγόμενες «ΔΥΕΠ» (Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων), με απογευματινά σχολικά μαθήματα, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους και την ερχόμενη σχολική χρονιά. Οι ΔΥΕΠ θα χωριστούν σε δύο βαθμίδες, μία για πιο προχωρημένα παιδιά και μία για πιο αρχάρια στο ζήτημα ένταξης. Τα παιδιά που παρακολούθησαν πέρυσι απογευματινά σχολικά μαθήματα για διάστημα από έναν έως τρεις μήνες, θα συμμετέχουν στη 2η βαθμίδα, την πιο προχωρημένη. Όσα παιδιά φοίτησαν στις απογευματινές ΔΥΕΠ για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από τρεις μήνες, φέτος θα μεταφερθούν στις λεγόμενες «τάξεις υποδοχής», κάνοντας πρωινά μαθήματα από τις 8:15. Στο πλαίσιο των τάξεων υποδοχής τα παιδιά θα διδάσκονται τα ελληνικά, ενώ τα υπόλοιπα μαθήματα του προγράμματος θα τα διδάσκονται κανονικά στις τάξεις με όλα τα υπόλοιπα παιδάκια.
Τα παραπάνω ισχύουν για τα δημοτικά και τα γυμνάσια. Πρόβλεψη θα υπάρξει φέτος και για τα νήπια, καθώς προγράμματα για παιδιά νηπιαγωγείου θα λειτουργήσουν μέσα στα κέντρα φιλοξενίας, ενώ τα παιδιά που διαμένουν σε διαμερίσματα, έχουν τη δυνατότητα να γραφτούν στα νηπιαγωγεία της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Ανανιάδη, μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα βγει η προκήρυξη για τις θέσεις ΣΕΠ (Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων), περίπου ένα με δύο άτομα για κάθε κέντρο φιλοξενίας, που θα συντονίζουν και θα φροντίζουν για την ομαλή ένταξη κάθε παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Σχετική ΚΥΑ των υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών εκδόθηκε προχθες, 1η Σεπτεμβρίου 2017.
Συνολικά στα σχολεία της χώρας αναμένεται να φοιτήσουν φέτος περίπου 7.000 προσφυγόπουλα, ενώ μόνο στην Κεντρική Μακεδονία περίπου 3.000. Για τον συντονισμό της νέας σχολικής χρονιάς, ώστε να είναι όλα έτοιμα μέχρι το πρώτο κουδούνι, πραγματοποιούνται τηλεδιασκέψεις μεταξύ στελεχών του υπουργείου Παιδείας και των περιφερειακών διευθυντών Εκπαίδευσης δύο φορές την εβδομάδα.
Πηγή: voria
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου