Δευτέρα 19 Ιουνίου 2017

Προγράμματα εκπαίδευσης νέων στις ΗΠΑ

Την επέκταση των επιδοτήσεων σε ομοσπονδιακά προγράμματα εκπαίδευσης νέων εργαζομένων σχεδιάζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να δημιουργήσει θέσεις εργασίας για όσους δεν πρόλαβαν το τρένο της ανάπτυξης στις ΗΠΑ. «Μέσω αυτών των προγραμμάτων, οι φοιτητές μπορούν να βρουν δουλειά χωρίς να επωμισθούν τα χρέη που προκύπτουν από τις σπουδές τους στο κολέγιο», σχολίασε ο κ. Τραμπ. «Τουλάχιστον, οι μαθητευόμενοι έχουν εισόδημα, ενώ μαθαίνουν και στον εργασιακό χώρο». Με προεδρικό διάταγμα, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Εργασίας, θα διοχετευθούν κονδύλια 100 εκατ. δολαρίων σε προγράμματα εκπαίδευσης για νέους εργαζομένους, πλέον των 90 εκατ. δολαρίων με τα οποία επιδοτούνται κάποια προγράμματα. Η αύξηση των επιδοτήσεων, εν τω μεταξύ, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη μείωση των κονδυλίων σε άλλα προγράμματα εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις προτάσεις του προϋπολογισμού που υπέβαλε ο Λευκός Οίκος. Σε γενικές γραμμές, αν και αυξάνονται τα ομοσπονδιακά κονδύλια για προγράμματα μαθητείας, οι συνολικές επιδοτήσεις που προτείνονται για την απασχόληση είναι πολύ χαμηλότερες.

Διάφορες εταιρείες επιδοκίμασαν την ιδέα της μεγαλύτερης χρηματοδότησης των συγκεκριμένων ομοσπονδιακών προγραμμάτων, υποστηρίζοντας ότι η εκπαίδευση είναι αξιόπιστος τρόπος για την εύρεση καλοπληρωμένης εργασίας στον κλάδο του λιανικού εμπορίου και της φιλοξενίας. Ιδιαίτερα σ’ ό,τι αφορά εκείνους που δεν μπορούν να βρουν εργασία σε άλλους τομείς, όπως η μεταποίηση. «Συγχαίρουμε το υπουργείο Εργασίας και την κυβέρνηση που βρήκε τρόπο να εκπαιδεύσει νέους ανθρώπους για να βγουν έτοιμοι στον εργασιακό στίβο», σχολίασε ο Ρομπ Γκίφορντ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Ενωσης Χώρων Εστίασης των ΗΠΑ (National Restaurant Association Educational Foundation, NRAEF), το οποίο επιβλέπει τα προγράμματα μαθητείας στα εστιατόρια.

Ο κ. Γκίφορντ έδωσε τα εύσημα στην κυβέρνηση Ομπάμα που δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να επιδοτούνται τέτοιας φύσεως προγράμματα. Το ΝRAEF είχε υπογράψει σύμβαση 9,75 εκατ. δολαρίων με την κυβέρνηση Ομπάμα για προγράμματα μαθητείας από ένα εξάμηνο έως και μία διετία, εκπαιδεύοντας τους υποψηφίους για διοικητικές θέσεις σε τμήματα λογιστικής ή υγιεινής. Εκπρόσωποι ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης, εν τούτοις, εξέφρασαν επιφυλάξεις για το τελικό αποτέλεσμα, εφόσον έχουν τεθεί επί τάπητος «μεγάλες περικοπές στις συνολικές επιδοτήσεις του ομοσπονδιακού κράτους στην εργασία και στα εκπαιδευτικά προγράμματα». Το σκεπτικό πίσω από την επιδότηση προγραμμάτων μαθητείας είναι να βρουν απασχόληση αυτοί που έχασαν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και δεν είχαν πτυχίο.

O Τραμπ και πολλοί επιχειρηματίες πιστεύουν ότι το πρόβλημα είναι η έλλειψη δεξιοτήτων. Δηλαδή, οι εργοδότες θέλουν να δημιουργήσουν εκατομμύρια θέσεις εργασίας που να είναι καλά αμειβόμενες, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι εργαζόμενοι.

«Οι εργαζόμενοι στις ΗΠΑ πάσχουν από έλλειμμα δεξιοτήτων», επισημαίνει ο Αλεξάντερ Ακόστα, υπουργός Εργασίας, κάνοντας λόγο για έξι εκατομμύρια κενές θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα στη μεταποίηση, την πληροφορική και την υγεία. Εν τούτοις, αν και ορισμένοι έχουν την ίδια άποψη, είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η οικονομία υποφέρει από ένα ασυνήθιστα μεγάλο «έλλειμμα» εργαζομένων με δεξιότητες. Οι περισσότεροι από τους γνώστες του θέματος πιστεύουν ότι αυτό δεν παίζει κανέναν ρόλο. Η Αγιασεγκιούλ Σαχίν, οικονομολόγος στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης, επιβεβαιώνει ότι «το επίπεδο ανισότητας μεταξύ επαγγελματικής ιδιότητας και δεξιοτήτων είναι το ίδιο με εκείνο που ίσχυε προ χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-09». Αντ’ αυτού, η κ. Σαχίν καταδεικνύει δύο λόγους που αποτρέπουν τους εργοδότες να συμπληρώσουν κενές θέσεις εργασίας: τη γήρανση του πληθυσμού και τον μικρότερο αριθμό των νεοσύστατων εταιρειών.

Noam Scheiber/ The New York Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου