Τρίτη 4 Απριλίου 2017

Έρευνα εξετάζει πώς ο Αυτισμός επηρεάζει τους γονείς.

Οι μαμάδες και οι μπαμπάδες παιδιών με αυτισμό περνούν λιγότερη ώρα μαζί σε σύγκριση με τα ζευγάρια που έχουν τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά, υποδεικνυει μια νέα έρευνα, χωρίς αυτό, ωστόσο, να σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει ο ένας τον άλλο. 

Σε μια μελέτη που εξέτασε τις καθημερινές εμπειρίες των γονέων με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτά τα ζευγάρια περνούσαν μαζί κατά μέσο όρο 21 λεπτά λιγότερα κάθε μέρα (σε σύγκριση με τα υπόλοιπα ζευγάρια). «Αν προσθέσει κανείς αυτά τα λεπτά θα δει ότι μεταφράζονται σε 128 ώρες λιγότερη αλληλεπίδραση κατά τη διάρκεια ενός έτους» αναφέρει η Sigan Hartley του Πανεπιστημίου Wisconsin- Madison, βασική συγγραφέας της συγκεκριμένης μελέτης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Autism and Developmental Disorders. 

Η Hartley και οι συνεργάτες της ζήτησαν από 174 ζευγάρια με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και 179 ζευγάρια με τυπικώς αναπτυσσόμενα παιδιά να κρατήσουν ατομικό ημερολόγιο (καθημερινά) για δύο εβδομάδες. Από κάθε συμμετέχοντα ζητήθηκε να καταγράψει πόσο χρόνο πέρασε με τον/την σύντροφό της/του, πόσο κοντά ένιωσε μαζί του, πόσο ένιωσε ότι τον/την στήριζε, καθώς και αν σημειώσει οποιαδήποτε θετική ή αρνητική αλληλεπίδραση υπήρξε μεταξύ τους. 

Μολονότι περνούσαν λιγότερη ώρα με τους/τις συντρόφους τους, οι γονείς των παιδιών με αυτισμό ανέφεραν ότι ένιωθαν ότι οι σύντροφοί τους τους υποστήριζαν. Οι συγκεκριμένοι γονείς (μαμάδες και μπαμπάδες) δεν ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν αρνητικές αλληλεπιδράσεις. Ωστόσο, οι γονείς των παιδιών στο φάσμα κατέγραψαν λιγότερες περιπτώσεις όπου μοιράστηκαν ένα αστείο, είχαν μια ουσιαστική συζήτηση ή μια τρυφερή σκηνή ή είχαν άλλες θετικές αλληλεπιδράσεις με τους/τις συντρόφους τους. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο επηρεάζει η ύπαρξη ενός παιδιού με αυτισμό τις σχέσεις μεταξύ των γονέων είναι πολύ σημαντική προκειμένου να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες που έχουν στον κύκλο τους παιδιά με αναπτυξιακές αναπηρίες, εξηγεί η Hartley. «Όπως κάθε παιδί, έτσι και ένα παιδί με Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή, επηρεάζει και επηρεάζεται από ολόκληρη την οικογένειά του», αναφέρει η ερευνήτρια. «Η ανάπτυξη θεραπευτικών προγραμμάτων και στρατηγικών που θα βοηθήσουν τους γονείς να είναι ευτυχισμένοι και να κρατήσουν την σχέση τους δυνατή είναι πολύ σημαντική για την μακροπρόθεσμη πρόοδο και επιτυχία των παιδιών». 

Απόδοση του άρθρου Study Looks At How Autism Impacts Parents

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου