Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν έως την ανακοίνωση του φετινού βραβείου Aστριντ Λίντγκρεν και οι ιδρυτές του Library4all προσπαθούν να διατηρήσουν τις προσδοκίες τους χαμηλές. Το γεγονός ότι επιλέχθηκαν, μαζί με οργανισμούς όπως η Εθνική Βιβλιοθήκη και προσωπικότητες όπως ο Ευγένιος Τριβιζάς, από το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα) για να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας σε αυτόν τον παγκοσμίου κύρους θεσμό συνιστά από μόνο του σημαντική διάκριση. Αν τελικά λάβουν και το χρηματικό έπαθλο των πέντε εκατ. κορόνων (526 χιλιάδες ευρώ), το όφελος για τους μαθητές των ελληνικών σχολείων θα είναι ανυπολόγιστο. Το διεθνές βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο στη μνήμη της Σουηδής συγγραφέα, που αγαπήθηκε από τα παιδιά όλου του κόσμου χάρη στη σειρά «Πίπη Φακιδομύτη», και οι αποδέκτες είναι συγγραφείς, εικονογράφοι, φορείς προώθησης της παιδικής φιλαναγνωσίας κ.ά.
Η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία Library4all δημιουργήθηκε το 2013 από πέντε φίλους, που μοιράζονταν την επιθυμία «να εμπλουτίσουν τις σχολικές βιβλιοθήκες», εξηγεί η Ελένη Γερουλάνου, παιδαγωγός, συγγραφέας και διευθύντρια του νηπιαγωγείου της Σχολής Μωραΐτη. Αποστολή τους είναι να συγκεντρώνουν καινούργια βιβλία με τη συνδρομή ιδιωτών, φορέων, συγγραφέων και εκδοτών, και να τα αποστέλλουν σε δημόσια δημοτικά και νηπιαγωγεία. Τα πρώτα δύο χρόνια επικεντρώθηκαν κυρίως στην Αττική, όμως μετά την επιτυχία των Bookwaves, που διοργανώνουν κάθε χρόνο στο Μουσείο Μπενάκη, και κυρίως χάρη σε ένα τηλεοπτικό σποτ (προσφορά διαφημιστικής εταιρείας), άρχισαν να δέχονται αιτήματα από δασκάλους σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. «Εμείς δεν αξιολογούμε τα αιτήματα. Θεωρούμε πως, αν ένας δάσκαλος μπαίνει στον κόπο να μας αναζητήσει, τότε σίγουρα “δουλεύει” με βιβλία, και τα βιβλία έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής».
Σταδιακά, «τα 3 σχολεία έγιναν 900 και τα 50 βιβλία 49.000», ενώ μέχρι σήμερα δέματα του Library4all έχουν παραλάβει το ελληνικό τμήμα ενός σχολείου στο Κατάρ, ένα απογευματινό σχολείο στα περίχωρα της Νέας Υόρκης, αλλά και το ελληνικό δημοτικό της Ιμβρου που άνοιξε ξανά τις πόρτες του το 2013 ύστερα από μισόν αιώνα. Παράλληλα, αγγλόφωνα βιβλία αποστέλλονται σε ανοικτά σχολεία και σε δομές φιλοξενίας μεταναστών. Σε κάθε δέμα μπαίνουν αποκλειστικά ποιοτικά λογοτεχνικά βιβλία σε άριστη κατάσταση – «αν λείπει έστω και ένα αυτοκόλλητο το αφαιρούμε από το κουτί», αναφέρει η συνιδρύτρια της οργάνωσης.
Η μεγαλύτερη επιβράβευση για τους εθελοντές του Library4all είναι τα «ευχαριστώ» που καταφτάνουν με τη μορφή επιστολών, ζωγραφιών και δώρων από τα παιδιά. Πρόσφατα «λάβαμε ένα πολύ συγκινητικό γράμμα από τη μονάδα ασυνόδευτων κοριτσιών στις Σέρρες», αναφέρει η κ. Γερουλάνου.
Πηγή: Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου