Πέμπτη 16 Μαρτίου 2017

Η 9η Διεθνής Μαθηματική εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη

Η 9η Διεθνής Μαθηματική εβδομάδα ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη. Ακαδημαϊκοί, σχολικοί σύμβουλοι, μαθηματικοί, φοιτητές και μαθητές συμμετέχουν σε ένα μεγάλο διεθνές συνέδριο που αφορά την μαθηματική επιστήμη.

“Προσπαθούμε να βρούμε όχι μόνο τα ταλέντα στα μαθηματικά αλλά να προσελκύσουμε και νέους ανθρώπους στο χώρο των μαθηματικών αφού τα μαθηματικά είναι η βάση όλων των επιστημών”όπως είπε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm” , ο πρόεδρος του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας Αθανάσιος Φυλάκης. ¨Περιμένουμε οι μικροί σύνεδροι να αναδείξουν τις απόψεις τους. Στα σχολεία εκτός από τους διαγωνισμούς που κάνουμε, αξιοποιούμε τα νέα μαθήματα που κάνουν οι μαθητές με την επίβλεψη των καθηγητών τους.

Η 9η Διεθνής Μαθηματική Εβδομάδα έχει ως στόχο να προσεγγίσει με σύγχρονο τρόπο και να απαντήσει σε ερωτήματα που έντονα απασχολούν σήμερα την μαθηματική κοινότητα και ιδιαίτερα σε αυτά που θέτει η στενή σχέση των Μαθηματικών με άλλες επιστήμες και με σημαντικές ανθρώπινες δραστηριότητες. Θα δώσει, εκτός των άλλων, την ευκαιρία να τονιστεί και ο ανθρωπιστικός χαρακτήρας των Μαθηματικών και να μελετηθεί η διαχρονική τους συμβολή στους διάφορους κλάδους του πολιτισμού.
Όπως αναφέρει ο κ. Φυλάκης τα παιδιά που είναι εισηγητές στη μαθηματική εβδομάδα, “δυστυχώς μετά φεύγουν με υποτροφίες σε μεγάλα πανεπιστήμια του εξωτερικού ειδικά στο ΜΙΤ. (Massachusetts Institute of Technology)”.

Το ποσοστό των φοιτητών που δέχονται τα μεγάλα πανεπιστήμια όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Μαθηματικής Εταιρείας, είναι εντυπωσιακό. “Στο ΜΙΤ έχει φύγει το 90% των μαθητών που έχουν κάνει εισηγήσεις στη μαθηματική εβδομάδα. Τα πανεπιστήμια στο εξωτερικό ψάχνουν ταλέντα , αναζητούν ανθρώπους με νέα σκέψη. Από τα στατιστικά στοιχεία που κρατάμε, οι χιλιάδες απόφοιτοι που έχουν έχουν κερδίσει διακρίσεις δεν επιστρέφουν, τους αξιοποιούν τα ξένα πανεπιστήμια”.

Η Μαθηματική Εβδομάδα γίνεται με την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων και τη συνεργασία του Μαθηματικού Τμήματος του ΑΠΘ

“Θέλουμε τα παιδιά , να μάθουν τα μαθηματικά, να δουν το μέλλον με αισιοδοξία. Οι γνώσεις είναι ένας μεγάλος κουμπαράς. Όσο πιο πολλές γνώσεις κερδίσουν τόσο πιο έτοιμοι θα είναι για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος. Με τις γνώσεις που θα αποκτήσουν

Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στο συνεδριακό κέντρο Νικόλαος Γερμανός. Η συμμετοχή και είσοδος είναι δωρεάν.

Επιμέλεια Ε.Μ.
Συνέντευξη στη Νικόλ Καζαντζίδου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου