Πληθαίνουν μέρα με τη μέρα τα «όχι» γονέων για τη φοίτηση προσφυγόπουλων στα σχολεία, ενώ την ίδια στιγμή δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για τον τρόπο λειτουργίας των δομών εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων.
Μετά το Ωραιόκαστρο και τη Φιλιππιάδα, οι αντιδράσεις κλιμακώθηκαν στα σχολεία του 1ου και του 5ου δημοτικού σχολείου Αλεξάνδρειας. Σε έκτακτη σύσκεψη που έγινε το Σάββατο παρουσία αρκετών γονέων, των διευθυντών των δύο δημοτικών σχολείων Αλεξάνδρειας και του προϊστάμενου της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας Διονύση Διαμαντόπουλου, αποφασίστηκε σχεδόν ομόφωνα να μη δεχθούν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία.
Η απόφαση αυτή οδήγησε σε παραίτηση την πρόεδρο του Συλλόγου, Βάνα Δημητριάδου, εκφράζοντας την αντίθεσή της με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και καταγγέλλοντας ότι δέχτηκε απειλές κατά τη διάρκεια της συνέλευσης. «Μετά τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν στη διάρκεια της συνέλευσης του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων προέκυψε μια, κατά τη γνώμη μου, απόφαση που δεν συνάδει τόσο με την κείμενη νομοθεσία όσο και με την ανθρωπιά που πρέπει να μας διακρίνει στην πράξη και όχι στα λόγια», τόνισε στην επιστολή της η κ. Δημητριάδου. Ο κ. Διαμαντόπουλος είχε δηλώσει πως η οριστική απόφαση για το ποιο σχολείο τελικά θα υποδεχθεί τους πρόσφυγες-μαθητές, θα ληφθεί από το υπουργείο Παιδείας. Ωστόσο υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου προσφυγόπουλα θα ξεκινήσουν μαθήματα σε σχολικές μονάδες στο Δερβένι και τα Λαγκαδίκια. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας θα εισηγηθεί εντός των επόμενων ημερών τον καθορισμό συγκεκριμένων σχολικών μονάδων, στις οποίες και θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση Προσφύγων και στη συνέχεια θα εκδοθεί σχετική απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, προχωρούν και οι διαδικασίες στελέχωσης των ΔΥΕΠ από τον πίνακα των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Όσο για τις ανησυχίες που έχουν εκφράσει αρκετοί γονείς, ο κ. Ανανιάδης είπε πως όλα τα παιδιά που θα πάνε στα σχολεία θα είναι εμβολιασμένα.
Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας
Άλλοι 70 πρόσφυγες, όλοι άνδρες, επέστρεψαν χθες στην Τουρκία, σε επιχείρηση υπό την ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, με τη συνδρομή της Frontex. Πρόκειται για 51 Πακιστανούς, εννέα άτομα από τη Σρι Λάνκα, επτά Αλγερινούς, έναν Μαροκινό, έναν Αφγανό και έναν Τούρκο.Από αυτούς, τρεις παραιτήθηκαν από τα αιτήματα χορήγησης καθεστώτος διεθνούς προστασίας, τρεις έλαβαν απορριπτική απόφαση σε α΄βαθμό και δεν άσκησαν προσφυγή, ενώ οι υπόλοιποι 63 δεν εξέφρασαν επιθυμία χορήγησης καθεστώτος προστασίας.Συνολικά, από τις αρχές του 2016 έχουν επιστρέψει στην Τουρκία 1.055 υπήκοοι τρίτων χωρών με βάση το Διμερές Πρωτοκόλλο Επανεισδοχής Ελλάδας-Τουρκίας, 46 υπήκοοι Τουρκίας με βάση τη Συμφωνία Επανεισδοχής Ε.Ε. - Τουρκίας, καθώς και 578 αλλοδαποί διαφόρων εθνικοτήτων με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας.Από την έναρξη της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας έχουν επιστρέψει στις χώρες καταγωγής τους οικειοθελώς μέσω ΔΟΜ άλλοι 187 αλλοδαποί υπήκοοι τρίτων χωρών.
Ποσοστώσεις
Οι ποσοστώσεις για την δίκαιη κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. είναι «πολιτικά νεκρές», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, με τη χώρα του να κατέχει την μεταβατική προεδρία της Ε.Ε. Οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντιτίθενται σθεναρά στην πολιτική που υιοθετήθηκε ένα χρόνο πριν για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης και η οποία υποδείκνυε ότι όλες οι χώρες θα σηκώσουν το βάρος με την υποδοχή εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός τους. Η Σλοβακία και η Ουγγαρία έχουν προσφύγει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια για αυτή την υπόθεση. «Οι ποσοστώσεις σήμερα ξεκάθαρα διχάζουν την ΕΕ , κατά συνέπεια πιστεύω πως είναι πολιτικά τελειωμένες», δήλωσε ο κ. Φίτσο.
Πηγή: Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου