Έκθεση με έργα προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό του Ελληνικού διοργανώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Πέμπτης. Στην έκθεση βρέθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος συνομίλησε με όσους και όσες δημιούργησαν έργα ζωγραφικής και χειροποίητα αντικείμενα, αλλά και τον πρόσφυγα – καλλιτέχνη που τους έκανε μαθήματα εικαστικών τους προηγούμενους μήνες και τους βοήθησε να οργανωθούν για να στήσουν την έκθεση.
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα και πρέπει να το δει όλη η Ελλάδα είναι ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες δεν είναι αυτοί που μαχαιρώνονται, αλλά είναι άνθρωποι σαν εμάς, κατατρεγμένοι πιο πολύ από εμάς. Στις ζωγραφιές βλέπει κανείς αυτό που έχουν αφήσει και αυτό που ψάχνουν. Είναι άνθρωποι φιλήσυχοι. Τις δύσκολες ώρες που περνάνε σε αυτές τις υποδομές μπορούν βοηθηθούν και μέσα από την τέχνη. Είναι άνθρωποι σε κίνδυνο, δεν είναι κίνδυνος. Είναι σαν εμάς», δήλωσε ο κ. Μουζάλας κατά την παρουσία του στην έκθεση.
Στην έκθεση συμμετείχαν 25 γυναίκες και 50 παιδιά, ενώ ευδιάκριτη ήταν και η χαρά που τους προσέφερε η δημιουργική διαδικασία αλλά και ο θαυμασμός για τη δουλειά τους, από τους καλεσμένους που βρέθηκαν στο χώρο του Ελληνικού. Η 20χρονη Αζαντέ Νούρι, που βρίσκεται εδώ και 5 μήνες στο Ελληνικό, μιλώντας στους δημοσιογράφους τόνισε ότι «είναι δύσκολο να ζει κανείς εδώ, εμείς θέλαμε να πάμε στη Γερμανία. Άφησα το σπίτι μου και όλα όσα είχα πίσω στο Ιράν. Ο αδερφός μου είναι ποδοσφαιριστής στη Γερμανία εδώ και ένα χρόνο κι εγώ ήθελα να σπουδάσω αγγλική φιλολογία στο πανεπιστήμιο».
Ο 37χρονος Αζίμι Μοχάμεντ Ασίφ, από το Αφγανιστάν, ήταν εκείνος που ξεκίνησε να προσφέρει μαθήματα εικαστικών σε όσους ενδιαφέρονταν και παραμένουν στο γήπεδο του χόκεϊ. «Αρχικά είχα στήσει μια σκηνή που έλεγε ότι παραδίδονται μαθήματα τέχνης, αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε» τόνισε, ενώ εξέφρασε την επιθυμία να συνεχίσει να παραδίδει μαθήματα. «Στην αρχή δημιούργησα μια τάξη αλλά δεν είχα μαθητές και μετά σιγά σιγά άρχισαν να έρχονται. Τρεις μήνες έκαναν μαθήματα. Ήθελα να τους διδάξω το καλύτερο γιατί οι μαθητές μπορούν να κάνουν πολλά και θα συνεχίσουμε τα μαθήματα στο μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στο Ελληνικό βρέθηκε και η γενική γραμματέας Ισότητας, Φωτεινή Κούβελα. «Οι γυναίκες δίνουν μια διαφορετική όψη της προσφυγιάς και της παραμονής στο ελληνικό. Κρύβονται διαμάντια εδώ, γυναίκες που έχουν δυνατότητες», επεσήμανε υπενθυμίζοντας ότι η γίνονται προσπάθειες για να φιλοξενηθούν γυναίκες -πρόσφυγες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, στις ήδη υπάρχουσες δομές για γυναίκες – θύματα βίας. «Πιστεύω πως η παραμονή τους στον καταυλισμό του Ελληνικού θα είναι σύντομη», συμπλήρωσε.
Φωτεινή Κοκκινάκη
Πηγή: Αθήνα 98.4
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου