Τετάρτη 11 Μαΐου 2016

Ως τον Ιούνιο το Γραφείο Συνηγορίας για τους ψυχικά πάσχοντες

Παρατείνεται μέχρι τον Ιούνιο η λειτουργία του Γραφείου Συνηγορίας για τη δωρεάν στήριξη των δικαιωμάτων των ψυχικά πασχόντων λόγω της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου. Πάνω από 300 αιτήματα δέχτηκε η ομάδα νομικών και ψυχολόγων στον ένα χρόνο πιλοτικής λειτουργίας του.

Το Γραφείο Συνηγορίας παρατείνει τη λειτουργία του παρά τη λήξη της χρηματοδότησής του στις 30 Απριλίου από τα EEA Grants στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες» που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

«Το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όσους έχουν απευθυνθεί σε εμάς καταθέτοντας το πρόβλημά τους και ζητώντας τη βοήθειά μας, μας οδήγησε στην απόφαση να συνεχίσουμε την προσπάθεια παρέχοντας αμισθί τις υπηρεσίες μας για ένα σύντομο μεταβατικό διάστημα. Δίνουμε ουσιαστικά τον απαιτούμενο χρόνο για να ανταποκριθούμε σε αιτήματα που είναι ακόμη σε αναμονή ώστε να μην αφήσουμε μετέωρους όσους μας εμπιστεύτηκαν ή είναι σε αναζήτηση μιας κατεύθυνσης. Ταυτόχρονα προσδοκούμε σε μια πιο μακροχρόνια λύση για να μπορέσουν να βοηθηθούν ακόμη περισσότεροι πολίτες.», δηλώνει ο νομικός και κοινωνικός ανθρωπολόγος, συντονιστής του Γραφείου Συνηγορίας Αλέξανδρος Λούντζης. 

Η πρωτοβουλία για τη συνέχιση της προσπάθειας εκτός του πλαισίου χρηματοδότησης ανήκει στην Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας που αποτέλεσε το φορέα υλοποίησης του προγράμματος «Πλατφόρμα Δράσης για τα Δικαιώματα στην Ψυχική Υγεία» μέσω του οποίου ξεκίνησε η λειτουργία του Γ.Σ και έχει την υποστήριξη των δυο εταίρων, της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Ενηλίκων.

Το πιο καινοτόμο αλλά και ουσιαστικά διαφορετικό στοιχείο της προσπάθειας αποτέλεσε η σύμπραξη του χώρου της ψυχικής υγείας με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η οποία συνέβαλε ουσιαστικά στο όλο εγχείρημα μέσω της πολυετούς εμπειρίας και δράσης της στο χώρο της προάσπισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα. 

«Διαπιστώσαμε ότι συχνά οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας ή οι κοντινοί τους άνθρωποι (φροντιστές τους) είτε έχουν άγνοια των βασικών τους δικαιωμάτων είτε χάνονται μέσα στη δαιδαλώδη γραφειοκρατία στην προσπάθεια τους να τα διεκδικήσουν. Ακόμη και στο περιορισμένο πλαίσιο της λειτουργίας μας είδαμε ότι η ενημέρωση και η καθοδήγηση μπορεί να δώσει ελπίδα και δύναμη σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται ήδη πολύ και για πολλά χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις να φέρει άμεσα απτά αποτελέσματα. Μια θεσμικά κατοχυρωμένη υπηρεσία συνηγορίας μπορεί να επιτύχει πολύ περισσότερα.», υπογραμμίζει ο κ. Λούντζης.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου