Οι γονείς ξέρετε αν το παιδί σας έχει άγχος, έτσι δεν είναι ; Είναι απλό: θα δείτε τα εμφανή σημάδια. Το παιδί σας θα εκφράσει τους φόβους και τις ανησυχίες του. Θα φοβάται όλη την ώρα.
Δυστυχώς το άγχος δεν είναι πάντα τόσο εμφανές. Μερικά παιδιά δεν εκφράζουν λεκτικά τις ανησυχίες τους. Δεν δείχνουν τους φόβους τους. Και το άγχος περνάει πολλές φορές απαρατήρητο από το ραντάρ των γονιών. Στα θεραπευτικά προγράμματα πολλές φορές οι γονείς φέρνουν τα παιδιά τους για άλλους λόγους και τελικά ανακαλύπτουν ότι πρόκειται στην πραγματικότητα για άγχος.
Αυτά είναι τα 5 σημάδια άγχους στα παιδιά που αγνοούνται ή παρερμηνεύονται:
Α) Σωματικά συμπτώματα
Το άγχος δεν είναι μόνο στο μυαλό μας, αλλά και στο σώμα μας. Εδώ υπάρχουν μερικά παραδείγματα.
Το παιδί σας δεν μπορεί να ενεργηθεί. Έχει δυσκοιλιότητα εδώ και εβδομάδες. Έχετε πάει στο γιατρό, αλλά δεν μπορεί να βρει κάποια ιατρική αιτία που να οφείλεται το πρόβλημα.
Πονάει το στομάχι του. Νιώθει ότι θέλει να κάνει εμετό. Έχει γαστρεντερικά προβλήματα. Πήγατε στον παιδίατρο και σε γαστρεντερολόγο. Το παιδί έκανε όλες τις εξετάσεις, αλλά δεν έχει βρεθεί κάτι.
Το άγχος δεν είναι στο μυαλό μας. Φαίνεται και στο σώμα μας.
Πώς εκδηλώνεται το άγχος σωματικά:
- Περιοχή κεφαλιού: πονοκέφαλος, ζαλάδα, διαταραχές ύπνου, εφιάλτες, τράβηγμα μαλλιών.
- Περιοχή στόματος: δάγκωμα εσωτερικά του μάγουλου, ονυχοφαγία, κόκκινα σκασμένα χείλη.
- Περιοχή λαιμού: δυσκολία στην κατάποση, στεγνό στόμα και διαρκής βήχας.
- Περιοχή στήθους: δυσκολία στην αναπνοή, πόνος στο στήθος, καρδιακοί παλμοί.
- Περιοχή στομαχιού: ναυτία, εμετός, διάρροια, δυσκοιλιότητα, κράμπες.
(Οι πληροφορίες έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια αν το παιδί σας έχει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα)
Β) Σχολική άρνηση
Το παιδί σας παλαιότερα λάτρευε το σχολείο. Πάντα είχε φίλους και έπαιρνε καλούς βαθμούς. Τώρα δίνετε μάχη ακόμα και για να μπει στο αυτοκίνητο. Σας λέει ότι δεν αισθάνεται καλά. Ότι πονάει το στομάχι του, ότι θα κάνει εμετό. Το κρατάτε σπίτι και το μετανιώνετε γιατί μετά από λίγο καταλαβαίνετε ότι είναι μια χαρά. Μιλάτε με τους δασκάλους του. Και σας διαβεβαιώνουν ότι έχει φίλους. Ότι δεν δέχεται εκφοβισμό. Ότι περνάει καλά στο σχολείο. Το Σαββατοκύριακό ο πόνος φεύγει. Το παιδί σας φαίνεται τελείως υγειές. Και έτσι περνάει η Κυριακή. Και ο κύκλος αρχίζει πάλι.
Γ) Θυμός
Ο θυμός μπορεί να μας μπερδεύει. Τα παιδιά μπορεί να θυμώνουν για πολλούς λόγους. Μπορεί να δυσκολεύονται να ελέγχουν τον εαυτό τους. Ίσως έχουν προβλήματα διάθεσης. Ίσως να δυσκολεύονται να δεχτούν το «όχι». Απλά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι ο θυμός μπορεί να δείχνει άγχος. Αν το παιδί σας θάβει τις ανησυχίες του βαθιά μέσα του, το μόνο πράγμα που μπορεί να βγαίνει στην επιφάνεια μπορεί να είναι ο θυμός. Έρχονται από το σχολείο έτοιμα να εκραγούν. Η ώρα του ύπνου έρχεται με θυμό και αντίσταση. Οι νέες καταστάσεις μπορεί να προκαλούν ασυνήθιστη εχθρότητα και περιφρόνηση. Προσέξτε πότε και γιατί θυμώνει το παιδί σας. Αυτές οι παρατηρήσεις μπορεί να είναι το κλειδί για τις αιτίες του θυμού.
Δ) Αποφυγή δραστηριοτήτων
Το παιδί σας λάτρευε τις προπονήσεις ποδοσφαίρου, αλλά τώρα αρνείται να πάει. Λέει ότι θέλει να αρχίσει κολύμβηση, αλλά μετά το πρώτο μάθημα δεν θέλει να ξαναπάει. Προτιμάει πάντα να μένει σπίτι και αρνείται να πάει σε εστιατόρια ή μαγαζιά μαζί σας. Όταν το παιδί αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις που παλιά ευχαριστιόταν, πρέπει να εξετάσετε γιατί συμβαίνει αυτό. Μπορεί απλά να μην τους αρέσει πια το ποδόσφαιρο ή η κολύμβηση, αλλά μπορεί να είναι κάτι πιο σημαντικό. Ο νούμερο ένα πιο ανθυγιεινός μηχανισμός αντιμετώπισης του άγχους είναι η «αποφυγή». Αν δεν πάω στο ποδόσφαιρο, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ μήπως η μπάλα με χτυπήσει στο πρόσωπο. Αν πω ότι δεν θέλω να πάω στο μάθημα κολύμβησης, τότε δεν χρειάζεται να ανησυχώ μήπως βουλιάξω και πάω στον πάτο της πισίνας. Αν αρχίσω να μαλώνω, τότε δεν θα πάω στο εστιατόριο και δεν χρειάζεται να ανησυχώ αν κάνω εμετό.
Ε) Ρουτίνες εναντίον τελετουργιών
Το παιδί σας πρέπει να βάλει όλα τα χνουδωτά αρκουδάκια σε μια τέλεια σειρά πριν πάει για ύπνο. Πρέπει να του πείτε «Σ’ αγαπώ» με ένα συγκεκριμένο τρόπο – και συγκεκριμένο αριθμό φορών- πριν το παιδί σας πάει για ύπνο. Οι γονείς συχνά συγχέουν τις τελετουργικές συμπεριφορές (ritualistic behavior) με τις ρουτίνες. Οι ρουτίνες είναι καθησυχαστικές και προβλέψιμες. Οι τελετουργίες είναι άκαμπτες και πρέπει να ξαναγίνουν αν δεν γίνουν «σωστά». Οι ρουτίνες είναι ένα υγιές μέρος της παιδικής ηλικίας. Οι τελετουργίες είναι ένδειξη άγχους.
Το άγχος είναι μια κατάσταση που θεραπεύεται. Όσο πιο νωρίς δεχτούν βοήθεια τα παιδιά, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση μακροπρόθεσμα. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας εμφανίζει συμπτώματα άγχους, ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Ποτέ η βοήθεια και η καθοδήγηση του ειδικού δεν κάνει κακό.
Ενημερωθείτε όσο μπορείτε και αρχίστε να σκέφτεστε και πέρα από τα συνηθισμένα...
Απόδοση του άρθρου Are you Missing these 5 Uncommon Signs of Child Anxiety?
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου