Οχήματα παντού. Μικρά και μεγάλα. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, φορτηγά, ασθενοφόρα, τζιπάκια... Και μονίμως ένα βρουμ βρουμ μέσα στο αυτί σας. Και ενώ ελπίζετε ότι κάποια στιγμή θα βαρεθεί να τα πηγαινοφέρνει μπρος- πίσω, κορνάροντας, η υπομονή στερεύει. Μήπως όμως αντί να πολεμάτε αυτή τη μανία, θα ήταν καλύτερο να την εκμεταλλευτείτε προς όφελος του παιδιού σας;
Δείτε μερικές ιδέες για το πώς μπορεί το παιχνίδι με τα αυτοκινητάκια να αποκτήσει περισσότερο νόημα και ενδιαφέρον.
- Κατασκευάστε με τα παιδιά σας ένα πλυντήριο αυτοκινήτων ή γκαράζ- parking. Η διαδικασία είναι ιδιαίτερα εύκολη και δεν απαιτείται αγορά υλικών. Πάρτε κόλλα, ψαλίδια, μαρκαδόρους και δημιουργήστε με παλιά χαρτόνια και κουτιά το δικό σας κτίριο.
- Κατασκευάστε ένα χώρο αποθήκευσης για τα μικρά αυτοκινητάκια του από κολλημένα ρολλά χαρτιού υγείας ή κουζίνας. Βάλτε το παιδί να σκεφτεί πώς μπορεί να στερεώσει τους κυλίνδρους μεταξύ τους και ζητήστε του στη συνέχεια να τα βάψει.
- Κατασκευάστε πόλεις και χωριά με αυτοκινητόδρομους μεγάλους και μικρά δρομάκια. Βάλτε φανάρια, κτίρια, σήματα οδικής κυκλοφορίας και ανθρωπάκια. Παίξτε με την πόλη κάποιο σενάριο μαζί.
- Μοντελισμός: αν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, δοκιμάστε να κάνετε μαζί ένα αυτοκίνητο στα πλαίσια του μοντελισμού. Κυκλοφορούν διάφορες μάρκες αυτοκινήτων που μπορούν να εντυπωσιάσουν το παιδί και να το κρατήσουν απασχολημένο με κάτι ευχάριστο και δημιουργικό.
- Κατασκευή αυτοκινήτων: φτιάξτε αυτοκινητάκι ή γενικότερα κάποιο όχημα από ανακυκλώμενα υλικά.
Ζητήστε από τα παιδιά σας να σκεφτούν πώς θα μπορούσαν να κάνουν την κατασκευή. Συζητήστε τις ιδέες του και μετά ζωγραφίστε τις. Εντοπίστε τα υλικά που θα χρειαστούν. Αν τα παιδιά δεν μπορούν να σκεφτούν κάτι, δείξτε του κάποιες φωτογραφίες από ανάλογες κατασκευές και παροτρύνετέ το να κάνει κάτι ανάλογο.
2) Αγώνες δρόμου: Κολληστε μια λωρίδα κολλητικής ταινίας (έγχρωμης κατά προτίμηση) στο πάτωμα ή σε κάποια άλλη επιφάνεια (πχ τραπέζι). Η λωρίδα αυτή αντιπροσωπεύει την αφετηρία. Ο κάθε παίκτης παίρνει από ένα αυτοκινητάκι και με όση δύναμη έχει το σπρώχνει. Νικητής είναι ο παίκτης που θα στείλει το αμάξι του πιο μακριά από όλα. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με αφετηρία από σωλήνα υπό κλίση, για να έχει φόρα.
3) Μπορείς να το πετύχεις; (Bowling με αυτοκινητάκια): Κολλήστε μια λωρίδα κολλητικής ταινίας (έγχρωμης κατά προτίμηση) στο πάτωμα. Τοποθετήστε ελαφρά κυβάκια (πχ από υλικό σαν σφουγγάρι) σε σχετικά μεγάλη απόσταση, σχηματίζοντας κάτι σαν τοίχο. Στόχος του παιχνιδιού είναι να ρίξει ο παίκτης (να σπρώξει) το αυτοκινητάκι του με τέτοιο τρόπο ώστε να πέσει πάνω στον τοίχο και να ρίξει όσα περισσότερα τουβλάκια μπορεί.
4) Βγες από τη γραμμή και χάσε: Παιχνίδι που παίζεται με 2 παίκτες. Ο καθένας παίρνει 10 αυτοκινητάκια και τα τοποθετεί το ένα δίπλα στο άλλο. Οι δύο σειρές αυτοκινήτων (των 2 αντιπάλων) είναι αντικριστά. Κάθε παίκτης παίρνει ένα αυτοκινητάκι και με δύναμη το σπρώχνει προς τα αυτοκινητάκια του αντιπάλου του για να τα βγάλει από τη γραμμή. Όποιος βγάλει πρώτος τα αυτοκίνητα του αντιπάλου του από την την γραμμή, κερδίζει.
5) Μπορείς να το ψαρέψεις; : Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη (πχ ρούχων) με νερό και σαπουνάδα και ρίξτε μέσα αρκετά αυτοκινητάκια. Δώστε στο παιδί μια μεγάλη κουτάλα, ένα μπρίκι ή ένα δίχτυ και αφήστε το να ψαρέψει τα αυτοκινητάκια του.
6) Κυνήγι θησαυρού: Παιχνίδι που παίζεται από 2 μέχρι 5 παίκτες. Πάρτε τα αυτοκινητάκια και κρύψτε τα σε διάφορα σημεία του δωματίου. Ζητήστε από τα παιδιά να βρουν όσα περισσότερα μπορούν. Νικητής είναι όποιο παιδί βρει τα περισσότερα αυτοκινητάκια.
7) Ζωγραφική με αυτοκινητάκια: Δώστε κίνητρο στο παιδί σας να ασχοληθεί με την ζωγραφική και να δημιουργήσει προσωπικά έργα τέχνης. Κολλήστε πίσω ή στο πλάι από κάθε αυτοκινητάκι ένα μαρκαδόρο και δώστε του ένα χαρτί ή χαρτόνι. Καθώς κινείται το αυτοκινητάκι, αφήνει πίσω ή δίπλα του μια χρωματιστή γραμμή, δημιουργώντας αφηρημένη τέχνη.
8) Κάντε το δικό του δίπλωμα. Πάρτε κοντά σας ένα αληθινό δίπλωμα για βοήθεια. Συζητήστε τα στοιχεία που πρέπει να αναγράφονται και ζητήστε από το παιδί σας να σας δώσει τις πληροφορίες που χρειάζεστε (πχ όνομα, επίθετο, διεύθυνση κτλ). Κόψτε μαζί το χαρτόνι στις σωστές διαστάσεις, γράψτε τα στοιχεία, ζωγραφίστε το και βάλτε το στο πορτοφόλι του παιδιού.
9) Παιχνίδια σωματογνωσίας (πολύ σημαντικά για τα παιδιά πολύ μικρής ηλικίας, για παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού ή με νοητική καθυστέρηση). Βάζουμε το παιδί να κλείσει τα μάτια του. Παίρνουμε ένα αυτοκινητάκι και το σπρώχνουμε στο σώμα του. Το παιδί μπορεί είτε να λέει που είναι το αυτοκινητάκι (πχ στην πλάτη του) είτε να βάζει το χέρι του σε εκείνο το σημείο (αν έχει δυσκολίες στη λεκτική έκφραση).
10) Τρέχοντας σε διαφορετικές πίστες: Βάλτε το παιδί σας να γεμίσει ένα ταψί με αλεύρι ή όσπρια ή άμμο ή αφρό ξυρίσματος και βάλτε το να κινεί τα αυτοκινητάκια του πάνω σε αυτό το υλικό.
11) Γεμισέ το με προϊόντα και μετάφερέ τα: Διαλέξτε ένα από τα φορτηγά του παιδιού (κατά προτίμηση ένα μεγάλο) και παροτρύνετε το παιδί να γεμίσει την καρότσα του με όσπρια, άμμο ή άλλο παρόμοιο υλικό.
12) Πάρκαρέ το στη σωστή θέση: Πρόκειται για δραστηριότητες γνωστικής ανάπτυξης πχ ταύτισης αριθμών, ταύτισης γραμμάτων, σύνδεση πεζού και κεφαλαίου γράμματος, ταύτιση χρωμάτων. Όλες αυτές οι δραστηριότητες αποτελούν παραλλαγή της αρχικής, της ταύτισης αριθμών. Φτιάχνουμε ένα parking με αριθμημένες θέσεις. Πάνω σε κάθε αυτοκινητάκι κολλάμε έναν αριθμό. Πρέπει το παιδί να τοποθετήσει το κάθε αυτοκινητάκι στη σωστή θέση.
13) Παιχνίδια υπόδυσης ρόλων: Φτιάξτε ένα λεωφορείο μόνοι σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι μερικές καρέκλες, ένα εισιτήριο, ένα πλαστικό πιάτο για τιμόνι. Γίνετε επιβάτες και οδηγός. Επικυρώστε το εισιτήριό σας, κρατηθείτε από τις χειρολαβές, παραχωρήστε τη θέση σας σε κάποιον ηλικιωμένο.
14) Προσαρμογές γνωστών κλασικών επιτραπέζιων παιχνιδιών. Φτιάξτε το δικό σας memory, τον δικό σας μουτζούρη, τη δική σας τράπουλα και το δικό σας Lotto. Βγάλτε τα αυτοκινητάκια του παιδιού φωτογραφία και κάντε τα κάρτες για το memory, κάρτες για μουτζούρη, χαρτιά τράπουλας με αριθμούς από το 1 μέχρι το 10 ή ταμπλό για το Lotto (τοποθετώντας 6 φωτογραφίες σε κάθε σελίδα).
15) Πάτα συνέχεια τη γραμμή: ζωγραφίστε στο έδαφος (πχ στην αυλή) χοντρές γραμμές- δρόμους, πάνω στις οποίες πρέπει το παιδί να κινεί το αυτοκινητάκι του για να πάει από τη μια μεριά στην άλλη.
16) Βγες από τον λαβύρινθο: ζωγραφίστε στο έδαφος (πχ στην αυλή) έναν λαβύρυνθο και αφού εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν μπορεί να περνάει το αυτοκινητάκι του πάνω από τις γραμμές, ζητήστε του να το κινήσει κατά τέτοιο τρόπο ώστε να βγει από τον λαβύρινθο.
Και μην ξεχνάτε. Μέσα από την αγάπη του για τα αμάξια, το παιδί μπορεί να γνωρίσει τον κόσμο των παζλ, της ζωγραφικής, των κολλάζ και της λογοτεχνίας, αρκεί να βρείτε υλικό που να το ενδιαφέρει.
Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου