Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Παιχνίδι: Πιάσε το μπαλάκι

Ένα πολύ ευχάριστο και χαλαρωτικό παιχνίδι εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Κάθε παίκτης παίρνει μια στρογγυλή βάση (με υλικό τύπου βέλκρο) και την περνάει στο χέρι του (υπάρχει ειδικό κορδόνι που σχηματίζει λαβή στην πίσω επιφάνεια της βάσης). Ο ένας παίκτης πετάει το μπαλάκι (του τένις) και ο άλλος παίκτης καλείται να το «πιάσει» με την στρογγυλή αυτή βάση (η μπάλα κολλάει στην στρογγυλή βάση και δεν πέφτει). Στη συνέχεια, ο παίκτης που ήταν στην υποδοχή «ξεκολλάει»/ τραβάει την μπάλα από την στρογγυλή βάση και την πετάει στον άλλο παίκτη. Το παιχνίδι συνεχίζεται μέχρι ένας από τους δύο παίκτες να μην καταφέρει να «πιάσει» την μπάλα με την στρογγυλή βάση και η μπάλα να πέσει κάτω. 

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με την ηλικία, τις δυνατότητες και τα χαρακτηριστικά των παικτών και του χώρου. Μπορεί οι δύο παίκτες να είναι αντίπαλοι (με κίνδυνο να γίνονται πολύ δυνατές ή μακρινές μπαλιές με στόχο να μην καταφέρει να τις «πιάσει» ο άλλος) ή μαζί στην ίδια ομάδα (με στόχο να ανταλλάξουν όσο το δυνατόν περισσότερες μπαλιές πριν πέσει η μπάλα κάτω). 

Μπορεί να παιχτεί άνετα με άτομα με κινητικά προβλήματα και χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου αφού οι δύο παίκτες μπορούν να είναι καθισμένοι ή όρθιοι. Σε περίπτωση μικρών παιδιών ή ατόμων με σοβαρές κινητικές/γνωστικές αναπηρίες, μπορεί ο ένας παίκτης μόνο να πετάει την μπάλα και ο άλλος μόνο να την πιάνει. Στα πολύ μικρά παιδιά μπορούμε να τοποθετήσουμε τη βάση στο πάτωμα και να τους ζητάμε – όρθια ή καθιστά- να σημαδεύουν και να προσπαθούν να πετάνε το μπαλάκι στη βάση. 

Ένα διασκεδαστικό κινητικό παιχνίδι που αυξάνει τη δύναμη των χεριών, βελτιώνει τον οπτικοκινητικό συντονισμό και την ικανότητα συγκέντρωσης του παιδιού και του δίνει τη δυνατότητα κίνησης και εκτόνωσης μέσα στο σπίτι αλλά και έξω από αυτό (στον κήπο, το δάσος, την παραλία) με διασκεδαστικό τρόπο. 

Το ίδιο ακριβώς παιχνίδι μπορείτε να το κατασκευάσετε και μόνοι σας, επιλέγοντας άλλου είδους ρακέτα και μπαλάκι προκειμένου να μπορεί να το παίξει το παιδί σας. Το ίδιο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί με περισσότερους από δύο παίκτες πχ σε σχήμα κύκλου ή σε κάποια άλλη τοποθέτηση στο χώρο ή να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια παιχνιδιών γνωριμίας ή ανταλλαγής απόψεων (πχ όποιος πιάνει την μπάλα λέει το όνομά του ή μια ιδέα).

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός - Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου