Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

Τα δίχρονα χειρίζονται οθόνες αφής

Μπορεί για τους περισσότερους γονείς να μην αποτελεί έκπληξη, ωστόσο πλέον υπάρχουν και οι επιστημονικές αποδείξεις ότι από την ηλικία των δύο ετών τα παιδάκια είναι άψογοι χειριστές των οθονών αφής. Η μελέτη γύρω από την πρωτοφανή εξοικείωση των μικρών παιδιών με τις ηλεκτρονικές συσκευές πραγματοποιήθηκε από τους ειδικούς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Κορκ στην Ιρλανδία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, υπάρχουν και τα «χαρισματικά» παιδάκια που είναι σε θέση να χρησιμοποιούν smartphones και tablets ήδη από την ηλικία των 12 μηνών. Στο πλαίσιο της μελέτης τους η ομάδα των επιστημόνων ανέλυσε την ικανότητα των παιδιών να «σέρνουν» το δάχτυλο στην οθόνη αφής - το λεγόμενο swipe -, να ξεκλειδώνουν τη συσκευή ή ακόμη να ψάχνουν κάτι σε αυτήν, όπως π.χ. μια συγκεκριμένη εφαρμογή. Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η μέση ηλικία κατά την οποία τα περισσότερα παιδιά ήταν σε θέση να εκτελούν τις παραπάνω κινήσεις ήταν τα δύο έτη.

Τηλεόραση εναντίον γκάτζετ

Οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προειδοποιούν τους γονείς ότι ο χρόνος της έκθεσης ενός μικρού παιδιού στην οθόνη ενός smartphone ή ενός tablet θα πρέπει να είναι ο λιγότερος δυνατός.

Οι ιρλανδοί ειδικοί ωστόσο υποστηρίζουν ότι, αντί να είναι «ανθυγιεινή» η χρήση μιας ηλεκτρονικής συσκευής για ένα μικρό παιδί, μπορεί με την κατάλληλη καθοδήγηση να γίνει ευεργετική για την ανάπτυξή του. Αλλωστε, όπως αναφέρουν, ούτε η παρακολούθηση τηλεόρασης είναι ευεργετική. Οι ίδιοι εξηγούν ότι το γεγονός πως τα σύγχρονα γκάτζετ δέχονται εντολές μέσω της αφής του χρήστη και σε συνδυασμό με τη διαδραστικότητα που τα συνοδεύει τα φέρνει πιο κοντά στα παραδοσιακά παιχνίδια.

«Γκατζετάκιας» ετών… δύο

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Disease in Childhood» και σε αυτήν έλαβαν μέρος 82 παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Με τη βοήθεια ερωτηματολογίων που οι γονείς κλήθηκαν να συμπληρώσουν οι ερευνητές είδαν ότι το 82% αυτών είχαν στην κατοχή τους μια «έξυπνη» συσκευή, ενώ το 87% επέτρεπε στο παιδί του να παίζει με αυτήν. Περίπου το 50% των γονιών δήλωσε ότι το παιδί του μπορούσε να ξεκλειδώσει τη συσκευή, με το 9% να κάνει swipe και το 64% να ψάχνει κάτι συγκεκριμένο.

Οι νεαρότεροι λάτρεις της τεχνολογίας είχαν ηλικία ενός έτους, ενώ η μέση ηλικία των παιδιών που έπαιζαν και τις τρεις κινήσεις στα δάχτυλα άγγιζε τα δύο έτη.

«Ο διαδραστικός χαρακτήρας της οθόνης αφής προσφέρει στα παιδιά μια πρωτόγνωρη μορφή απασχόλησης που δεν είχε ως σήμερα παρατηρηθεί από άλλα μέσα και είναι ίσως πιο κοντινή στα παραδοσιακά παιχνίδια» επισημαίνουν οι ιρλανδοί ειδικοί. «Πολλές από τις εφαρμογές που έχουν σχεδιαστεί για παιδιά δεν ακολουθούν κάποιες συγκεκριμένες προδιαγραφές καθώς δεν υπάρχει κάποια επίσημη γραμμή γύρω από την ποιότητα, την εκπαιδευτική αξία και την ασφάλεια των συγκεκριμένων apps» τονίζουν.

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου