Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Η Επανάσταση των Σχολείων του Δάσους και στην Ελλάδα: φύλλα, κορμοί και μαθήματα ζωής

Είναι ένα παγωμένο πρωινό στο Klampeborg, προάστιο της Κοπεγχάγης. Καμιά τριανταριά μικρά παιδιά παίζουν στο δάσος. Μπαινοβγαίνουν ανάμεσα από τα δέντρα, άλλα τρώνε τα σνακ τους σε χαλάκια πικ νικ, ένας δάσκαλος παίζει κιθάρα και μερικά τον παρακολουθούν. Μοιάζει με εκδρομή σχολείου, αλλά δεν είναι. Είναι το ίδιο το σχολείο!

Το δάσος είναι η τάξη για αυτά τα παιδιά που παρακολουθούν το Klampeborg Skovbo, ένα Σχολείο Δάσους. Από τις 8 έως τις 4, πέντε φορές την εβδομάδα, τα παιδιά έρχονται εδώ με ήλιο, κρύο, βροχή! Κάτι που θα ξένιζε ένα παρατηρητή είναι ότι τα παιδιά δεν είναι μόνο νήπια. Οι ηλικίες ποικίλουν από 3 έως 7. Η Δανία περηφανεύεται ότι ξεκινά την επίσημη εκπαίδευση μετά τα 7.
Γι αυτό ενώ στην Αγγλία την ίδια στιγμή θα δεις εξάχρονους μαθητές καθισμένους πίσω από τα θρανία να προσπαθούν να διαβάσουν, να γράψουν και να προσθέσουν, στη Σχολεία Δάσους της Δανίας θα δεις παιδιά να αναπτύσσουν τις γνωστικές και κινητικές τους δεξιότητες χωρίς μολύβι, χωρίς χαρτί, χωρίς θρανίο – μόνο με την πολύτιμη βοήθεια της φύσης! Η φύση προσφέρει στα μικρά παιδιά οτιδήποτε χρειάζεται για την είσοδο τους στην επίσημη εκπαίδευση. Τα παιδιά παίζουν, δουλεύουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, φροντίζουν τους εαυτούς τους και τους άλλους. Μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα, να παίρνουν ρίσκα και να εξερευνούν φροντίζοντας πάντα για την ασφάλεια τους. Ξέρουν να κρατάνε τον εαυτό τους ζεστό στο χιόνι την ίδια στιγμή που φτιάχνουν ένα χιονάνθρωπο!
Μαθαίνουν για τη φύση, πως να τη σέβονται και να είναι μέρος αυτής. Την Άνοιξη ψάχνουν για σημάδια νέας ζωής στο δάσος και αναζητούν τα ονόματα ζώων και φυτών.Παρατηρούν τα φυλλώματα του φθινοπώρου και τις ετοιμασίες των ζώων για χειμερία νάρκη στις αρχές του χειμώνα. Παίρνουν μαθήματα ζωής με τρόπο απόλυτα συμβατό στην υπέροχη παιδική ηλικία.
Μέσα στη Ελλάδα της βαθιάς κρίσης, η Αθήνα καλωσορίζει το πρώτο Σχολείο του Δάσους. Σύμφωνα με τις αρχές της Παιδαγωγικής του Δάσους και των Ελεύθερων Σχολείων κι έτσι όπως έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρώπης (I Ur och Skur) και του κόσμου, ομάδες παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών και 6 έως 10, θα προσεγγίσουν τη ζωή στο ύπαιθρο, με την καρδιά, το νου και τα χέρια, σε ένα σχολείο καθοδηγούμενο από τα ίδια, χωρίς τοίχους, αυτό της φύσης. Την πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Πευκίτες.
Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου