Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Βαθμός εισαγωγής το... 3 ή το 4

Ποιος αμφιβάλλει ότι τον προσεχή Αύγουστο, κατά την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής, το κατώφλι για την ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι στο 3 ή το 4; Το 2014, χρονιά ανόδου των βάσεων, το κατώφλι εισαγωγής στα πανεπιστήμια ήταν 7.773 μόρια και στα ΤΕΙ το κατώφλι ήταν 4.054 μόρια, ενώ φέτος οι επιδόσεις των υποψηφίων είναι πολύ χειρότερες σε σύγκριση με πέρυσι. Παράλληλα, στη φετινή πτώση των βάσεων στα τμήματα ΑΕΙ/ΤΕΙ της περιφέρειας συμβάλλει και η δραματική μείωση του αριθμού των μετεγγραφών, όπως έχει προαναγγείλει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Ετσι, το ισχύον σύστημα των έξι εξεταζομένων μαθημάτων σε πέντε επιστημονικά πεδία ολοκληρώνει τον κύκλο του με πάταγο -το 2016 θα ισχύσει νέο σύστημα εισαγωγής- , θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη για δραστικές αλλαγές σε όλη την εκπαιδευτική πυραμίδα. Χαρακτηριστικά, και φέτος ο ένας στους τρεις υποψηφίους (31,69%) πήρε βαθμό πρόσβασης κάτω από τη βάση.

Ειδικότερα, με βάση τα στατιστικά στοιχεία για τις επιδόσεις των υποψηφίων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, οι οποίοι μετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις για μία από τις 68.345 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Φέτος μάλιστα, κατεγράφη ρεκόρ αποτυχίας σε τρία βασικά μαθήματα. Στα Αρχαία υπήρξαν μόλις 303 γραπτά σε όλη την Ελλάδα με βαθμό πάνω από 18, σε σύνολο 31.917 υποψηφίων. Γεγονός που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών με ποσοστό 0,95%. Αρνητικό ρεκόρ κατεγράφη και στη Λογοτεχνία με μόλις το 3,16% των γραπτών με βαθμό πάνω από 18, όπως επίσης και στη Φυσική κατεύθυνσης (το 79,17% των υποψηφίων της τεχνολογικής έγραψε κάτω από τη βάση, ενώ μόλις το 1,25% αρίστευσε). Μετά τις κακές επιδόσεις σε βασικά μαθήματα, αναμένεται εντυπωσιακή πτώση των βάσεων εισαγωγής σε όλα τα επιστημονικά πεδία, χωρίς να αποκλείεται η βουτιά να ξεπεράσει τα 1.500 μόρια σε σχολές της περιφέρειας, λόγω της μείωσης των μετεγγραφών στο 15% του αριθμού των θέσεων εισακτέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στην «Κ» του μαθηματικού, Στράτου Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα ανά επιστημονικό πεδίο:
1ο (ανθρωπιστικές, νομικές και κοινωνικές επιστήμες). Η μεγάλη αποτυχία στα Αρχαία Ελληνικά, αλλά και στα υπόλοιπα μαθήματα κατεύθυνσης, αφού σε όλα τα μαθήματα είχαμε χειρότερες επιδόσεις, θα ρίξει πολύ τις βάσεις. Η πτώση αναμένεται να ξεκινήσει από τα 400 μόρια και να διευρύνεται όσο οι βάσεις χαμηλώνουν. Ετσι, η Νομική Αθήνας θα κινηθεί περί τα 18.300 μόρια, και η Νομική Κομοτηνής περί τα 17.500.

Αντίστοιχα, η Ψυχολογία Αθήνας μπορεί να βρεθεί κοντά στα 17.200 μόρια, ενώ η βάση εισαγωγής στο Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθήνας μπορεί να βρεθεί περί τα 16.000 μόρια. Η Φιλολογία Αθήνας αναμένεται στα 16.500 μόρια.

2ο και 4ο (θετικές και τεχνολογικές επιστήμες). Εκτός από τη Φυσική, μεγάλη αποτυχία κατεγράφη και στα Μαθηματικά - τα δύο μαθήματα βαρύτητας για την εισαγωγή στις σχολές των δύο επιστημονικών πεδίων.

Αυτά προδικάζουν θεαματική πτώση βάσεων, η οποία θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια στα τμήματα της περιφέρειας. Ενδεικτικά, οι Ηλεκτρολόγοι Μηχανικοί και Μηχανικοί Η/Υ στο ΕΜΠ θα κινηθούν γύρω στα 18.600 μόρια και στο ΑΠΘ στα 17.800 μόρια. Οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΕΜΠ γύρω στα 18.300 μόρια και στο ΑΠΘ γύρω στα 17.700 μόρια, ενώ το Μαθηματικό Αθήνας εκτιμάται ότι θα κινηθεί περί τα 15.000 μόρια, «παίζοντας» με το ψυχολογικό όριο του 15.

3ο πεδίο (επιστήμες υγείας) Οι υποψήφιοι της θετικής κατεύθυνσης, οι οποίοι διεκδικούν θέση στις σχολές του πεδίου, έχουν -μεταξύ των τριών κατευθύνσεων- το μικρότερο ποσοστό βαθμών πρόσβασης κάτω από τη βάση (15,84% από 13% πέρυσι). Ομως, στα «ρετιρέ» οι μόλις 223 υποψήφιοι που ξεπέρασαν το 19 προδιαθέτουν και εδώ για βουτιά των βάσεων με την Ιατρική Αθήνας να πέφτει κάτω από 19.000 μόρια και την Ιατρική Αλεξανδρούπολης να βρίσκεται στα 18.200 και τη Φαρμακευτική Αθήνας γύρω στα 17.800 μόρια.

5ο πεδίο (επιστήμες οικονομίας και διοίκησης). Η πτώση εκτιμάται ότι θα ξεκινά από τα 500 στις υψηλόβαθμες σχολές των κεντρικών ΑΕΙ και θα ξεπεράσει τα 1.500 μόρια στα περιφερειακά τμήματα. Ενδεικτικά, το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) αναμένεται να κινηθεί περί τα 17.100 μόρια, ενώ το τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος περί τα 15.700 μόρια.

Βέβαια, ο κ. Στρατηγάκης τόνισε στην «Κ» ότι «πρόκειται για εκτιμήσεις με βάση τις βαθμολογικές επιδόσεις, αλλά χωρίς να έχουν προσμετρηθεί οι επιλογές που έκαναν οι υποψήφιοι συμπληρώνοντας το μηχανογραφικό τους δελτίο». Διαδικασία που πάντα κρύβει εκπλήξεις με επίπτωση στις βάσεις εισαγωγής.

Λιγότερες μετεγγραφές

Εντυπωσιακά μειωμένος σε σύγκριση με πέρυσι θα είναι φέτος ο αριθμός των μετεγγραφών στα κεντρικά ΑΕΙ. Και αυτό διότι το υπουργείο Παιδείας έχει ορίσει τις θέσεις για μετεγγραφή στο 15% του αριθμού των εισακτέων. Ενδεικτικά, πέρυσι πήραν μετεγγραφή προς το Παν. Αθηνών 1.799 φοιτητές, ενώ φέτος θα γίνουν δεκτές περίπου 820 μετεγγραφές. Στο ΑΠΘ από τις 4.318 μετεγγραφές πέρυσι, φέτος θα δοθούν 920 θέσεις (μείωση 80%), ενώ στο ΕΜΠ πέρυσι οι δικαιούχοι ήταν 900 και φέτος θα δοθούν 185 θέσεις (-80%).

Η θέσπιση ορίου στις μετεγγραφές θα οδηγήσει πολλούς υποψηφίους να επιλέξουν κατά προτεραιότητα σχολές που βρίσκονται κοντά στο σπίτι τους αλλά δεν έχουν αντικείμενο της πρώτης τους προτίμησης (π.χ. μετά την Ιατρική Αθηνών να δηλώσουν την Οδοντιατρική Αθηνών και όχι Ιατρική Ιωαννίνων). Η τακτική αυτή θα πιέσει πτωτικά τις βάσεις των περιφερειακών ΑΕΙ/ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι στο μηχανογραφικό τους δελτίο (με συνολικά 584 τμήματα και κατευθύνσεις εκ των οποίων 150 σε δύο επιστημονικά πεδία), το οποίο πρέπει να υποβάλουν έως τις 7 Ιουλίου, μπορούν να δηλώσουν όσες σχολές επιθυμούν από ένα ή δύο πεδία.

«Ενημερωθείτε για τις σχολές και δηλώστε τις σχολές με βάση τη σειρά προτίμησής σας, βάσει των ενδιαφερόντων σας και των επαγγελματικών δικαιωμάτων της σχολής και όχι σύμφωνα με τις περυσινές βάσεις» συστήνει προς τους υποψηφίους ο Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Νίκος Παυλάκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου