Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Ενδείξεις για την επιτυχία κατά την ενηλικίωση των ατόμων με αυτισμό.

Ποιος είναι ο καλύτερος προγνωστικός δείκτης της επιτυχία για τα άτομα με αυτισμό στην ενήλικη ζωή; Οι ερευνητές λένε ότι ίσως να μην είναι αυτός που θα περιμένατε. 

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο Διεθνές Συνέδριο για τον Αυτισμό στο Salt Lake City, η ικανότητα του ατόμου για καθημερινές δραστηριότητες αυτοφροντίδας, όπως το μπάνιο, το καθάρισμα, το μαγείρεμα παίζει πολύ πιο σημαντικό ρόλο από τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων και τη νοητική ικανότητα. 

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εμπειρίες 152 ατόμων με αυτισμό που είχαν διαγνωστεί μεταξύ 1970 και 1999, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο πρόγραμμα TEACCH Autism. Σήμερα που τα άτομο είναι πλέον ενήλικες – με μέσο όρο ηλικίας τα 35 χρόνια- οι ερευνητές πήραν συνέντευξη από τους φροντιστές τους ρωτώντας τους για την παρούσα κατάστασή τους. 

Σύμφωνα με την έρευνα, το 44% των ενηλίκων με αυτισμό ζούσαν μαζί με την οικογένειά τους και το 55% είναι άνεργοι. Περίπου 1 στους 5 είχε εργαστεί κάποια στιγμή στο παρελθόν, αλλά κατά το χρονικό διάστημα της έρευνας δεν είχε δουλειά. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα άτομα με πιο ανεπτυγμένες δεξιότητες αυτοφροντίδας – είτε ως ενήλικες είτε στην παιδική τους ηλικία – ήταν πιο πιθανό να διατηρούν τη δουλειά τους, να εργάζονται περισσότερες ώρες και να χρειάζονται λιγότερη βοήθεια κατά την εργασία τους. 

Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με αυτισμό που είχαν τις περισσότερες δυσκολίες διατήρησης μιας θέσης εργασίας ήταν εκείνοι που ως παιδιά παρουσίαζαν ικανότητες αυτοφροντίδας σημαντικά χαμηλότερες από το νοητικό τους επίπεδο. 

Μέχρι σήμερα έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων επικοινωνίας, αλλά οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι ίσως αυτό πρέπει να αλλάξει προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα τα άτομα με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού για την ενήλικη ζωή. 

«Περιμένουμε μια αύξηση ακόμα και 230% των ατόμων με αυτισμό που τα επόμενα 8 χρόνια θα ενηλικιωθούν, δήλωσε η Laura Klinger του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Chapel Hill, η οποία ηγήθηκε της μελέτης. Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας είναι μια κλήση αφύπνισης για τους γονείς και τους ειδικούς προκειμένου να αναγνωρίσουν την αξία της διδασκαλίας των δεξιοτήτων αυτοφροντίδας».

Απόδοση του άρθρου As More With Autism Near Adulthood, Clues To Success Emerge της Michelle Diament

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδιή Παιδαγωγός- Νηπιαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου