Τρίτη 14 Απριλίου 2015

Είχες πιεστική μητέρα; Θα γίνεις επιτυχημένη!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Έσσεξ και επικεντρώνεται περισσότερο στα κορίτσια και το ζήτημα μιας εγκυμοσύνης σε εφηβική ηλικία που καθορίζει τη ζωή τους.

Αν οι γονείς είναι πιεστικοί με τα παιδιά τους, το πιθανότερο σενάριο είναι να αντιμετωπίζουν καθημερινούς καυγάδες, μούτρα και κλάματα, ακόμα και την αποστασιοποίηση των παιδιών τους. Αυτά τα “συμπτώματα” γίνονται εντονότερα όταν τα παιδιά βρίσκονται στην εφηβεία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όμως, αυτή η πίεση είναι ο μόνος τρόπος για να προετοιμάσουν όσον το δυνατόν καλύτερα τα παιδιά τους για την ζωή. Μάλιστα, αυτά τα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν επιτυχημένα στο μέλλον. Ειδικά τα κορίτσια. 

Πώς λειτουργεί η πίεση; Όχι με την καταναγκαστική της μορφή του “θα κανείς αυτό που σου λέω εγώ, επειδή εγώ ξέρω καλύτερα”, αλλά με την ευγενική της μορφή, που απλά πείθει τα παιδιά να μην πάρουν το λάθος μονοπάτι. 

Αν ένας γονιός θέσει υψηλά στάνταρ για το κορίτσακι του, τότε του αφήνει μικρότερα περιθώρια για οπισθοδρομήσεις στη ζωή του ή για κάποια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Αντίθετα, η έλλειψη όρων και ορίων μπορεί να κάνει ζημιά στα παιδιά, λένε οι επιστήμονες. 

Παράλληλα, η πίεση έχει αποδειχθεί πως δίνει μεγαλύτερες πιθανότητες στα κορίτσια για να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να περάσουν σε κάποιο πανεπιστήμιο, ενώ αντίθετα η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει στην ανεργία ή σε αρκετά χαμηλούς μισθούς, όταν φτάσει ο καιρός που τα παιδιά θα ψάξουν να βρουν δουλειά. 

Όπως αποκαλύπτει η μελέτη, το όφελος της πίεσης ήταν πιο εμφανές στους εφήβους που είχαν γονείς με χαμηλότερο ακαδημαϊκό επίπεδο, οι οποίοι συχνά δεν έχουν φίλους και οι καθηγητές δεν προσπαθούν να τους εμψυχώσουν για να προσπαθήσουν περισσότερο. Αυτά τα παιδιά, επειδή πιέζονται καταφέρνουν περισσότερα στο τέλος, ενώ προσέχουν να μην πάρουν αποφάσεις που θα τα βλάψουν. 

Όπως τονίζει η ερευνήτρια Ericka Rascon – Ramirez: “Σε πολλές περιπτώσεις καταφέραμε να πετύχουμε αυτό που πιστεύαμε πως ήταν το πιο βολικό για εμάς, όταν ήμασταν παιδιά. Ακόμα και αν αυτό ήταν αντίθετο στα θέλω των γονιών μας. Όμως όσο και αν προσπαθήσαμε να αποφύγουμε τις συστάσεις τους, στο τέλος κατάφεραν να μας επηρεάσουν, με λεπτό τρόπο, ώστε να πιστέψουμε ότι οι επιλογές που κάναμε ήταν δίκες μας”. 

“Αυτό που οι γονείς μας περίμεναν από τις σχολικές μας επιλογές είναι κατά πάσα πιθανότητα ο καθοριστικός παράγοντας για τις αποφάσεις που κάναμε. Το ίδιο ισχύει και για το αν θα αποφσίζαμε να αποκτήσουμε ένα παιδί ή όχι κατά τη διάρκεια της εφηβείας μας”, λέει η Rascon – Ramirez. 

Και αυτός το γονέας που επηρεάζει περισσότερο τα κορίτσια είναι η μητέρα, σύμφωνα με την μελέτη που ασχολήθηκε περισσότερο με τη ζωή των κοριτσιών, ηλικίας 13 και 14, από μια βάση δεδομένων 15,500 μαθητών. Είναι εκείνη που ασκεί την μεγαλύτερη πίεση, αλλά μπορεί να επηρεάσει και περισσότερο τις αποφάσεις των παιδιών της. 

“Το μέτρο των προσδοκιών σε αυτή τη μελέτη αντικατοπτρίζει ένα συνδυασμό από προσδοκίες και πεποιθήσεις σχετικά με τη συνέχιση των σπουδών των παιδιών. Ένας συνδυασμός που αναφέρθηκε εντονότερα από τον 'κύριο' γονέα, ο οποίος στις περισσότερες περιπτώσεις ήταν η μητέρα”, σχολιάζει η ερευνήτρια. 

Τα ευρήματα της έρευνας παρουσιάστηκαν στο Συνέδριο της Royal Economic Society και αποκαλύπτουν πως οι γονείς που έχουν μεγάλες προσδοκίες μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης κατά 4% συγκριτικά με εκείνους που έχουν “μέτριες” φιλοδοξίες. Γι΄ αυτό και η έρευνα προτείνει στα κράτη να αυξήσουν τις εκπαιδευτικές επιλογές, αλλά και τις προσδοκίες. 

Η εφηβική μητρότητα αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη ζωή των νεαρών γυναικών, αφού τα κορίτσια παρατούν το σχολείο και έτσι ποτέ τους δεν μπορούν να κυνηγήσουν μια εργασιακή θέση που ζητά πτυχία και συγχρόνως έχει μεγαλύτερες απολαβές. Επίσης, τα κορίτσια αυτά έχουν την τάση να συνάπτουν σχέσεις με αγόρια κατώτερου μορφωτικού επιπέδου.

Παράλληλα, τα παιδιά που γεννιούνται από έφηβους γονείς είναι πιθανότερο να πάσχουν από παχυσαρκία, να τα πηγαίνουν άσχημα στο σχολείο, να γίνουν και εκείνα έφηβοι γονείς και να καταλήξουν σε χαμηλές εργασιακές θέσεις και χαμηλά εισοδήματα. 

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της έρευνας με απλά λόγια; Η πίεση που ασκούν στα παιδιά τους συνήθως οι μητέρες είναι αυτή που τα βοηθά να αποφύγουν πολλά λάθη, με βασικό αυτών μια εφηβική εγκυμοσύνη. 

Αποφεύγοντας τα λάθη αυτά, περισσότερο τα κορίτσια αποκτούν μεγαλύτερες προσδοκίες και δεν παρατούν το σχολείο, αλλά αντίθετα συνεχίζουν στο πανεπιστήμιο. Με αυτόν τον τρόπο, αργότερα, όταν θα ψάξουν να βρουν μια δουλειά, θα έχουν όλα όσα χρειάζονται για να εξασφαλίσουν μια επιτυχημένη καριέρα και μάλιστα με υψηλά εισοδήματα. 

Επομένως, ας μην γκρινιάζουμε για τις μητέρες που βρίσκονται πάντα εκεί και σχεδόν πάντα αντιδρούν. Είναι για το καλό μας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου