Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

6.300 μαθητές στη μάχη του PISA

Με τον άτυπο χαρακτηρισμό του... δακτυλοδεικτούμενου ξεκινά η Ελλάδα στον επόμενο εκπαιδευτικό διαγωνισμό PISA του ΟΟΣΑ, στον οποίο μετέχουν 15χρονοι από περισσότερες από 70 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός θα αρχίσει την προσεχή Δευτέρα και είναι μια νέα ευκαιρία για την Ελλάδα να ξεκολλήσει από τη μετριότητα των θέσεων που είχε στους προηγούμενους πέντε διαγωνισμούς PISA, από το 2000. Στον περασμένο διαγωνισμό, μεταξύ 64 χωρών, είχε λάβει την 39η θέση στην κατανόηση κειμένου και την 41η στα μαθηματικά και τις φυσικές επιστήμες.

Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, στην οποία η ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το περιεχόμενο και τη διαδικασία του διαγωνισμού έγινε με τηλεδιάσκεψη και όχι με σεμινάρια. Ο διαγωνισμός θα γίνει για πρώτη φορά μόνο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι καθηγητές θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί με τις φόρμες και το λογισμικό που θα χρησιμοποιηθεί και τις φόρμες πάνω στις οποίες θα απαντήσουν οι μαθητές. Η ενημέρωση έγινε με τηλεδιάσκεψη στη χώρα μας ελλείψει πόρων. Επίσης, καθώς υιοθετήθηκε η διαδικασία της τηλεδιάσκεψης, δημιουργήθηκε και ηλεκτρονική πλατφόρμα σχολείων, στην οποία αναρτώνται πληροφορίες, έντυπα κ.λπ. για τα σχολεία. Μόνη άλλη χώρα που υιοθέτησε τη διαδικασία της τηλεδιάσκεψης είναι ο Καναδάς, αλλά εκεί ο λόγος ήταν η μεγάλη γεωγραφική διασπορά των σχολείων που θα συμμετάσχουν.

Απρόθυμοι εκπαιδευτικοί

Επίσης, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα του ΟΟΣΑ στην οποία λίγο πριν από την έναρξη του διαγωνισμού υπήρξαν εκπαιδευτικοί που δήλωσαν απροθυμία να συμμετάσχουν. Οι περισσότεροι το απέδωσαν σε φόρτο εργασίας, αλλά υπάρχουν και εκείνοι που παρουσιάζονται αρνητικοί στον διαγωνισμό του ΟΟΣΑ για ιδεολογικούς λόγους, καθώς αρνούνται να συμμετάσχουν σ’ ένα «εργαλείο», που διαθέτει ο ΟΟΣΑ για να διαγιγνώσκει παθογένειες στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών και να προτείνει μεταρρυθμίσεις.

Στην Ελλάδα, ο διαγωνισμός θα οργανωθεί –φορέας υλοποίησης είναι το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής– από την προσεχή Δευτέρα έως και την Παρασκευή 3 Απριλίου. Θα πάρουν μέρος περίπου 6.300 15χρονοι μαθητές, από 231 σχολεία απ’ όλη τη χώρα. Η επιλογή των σχολείων έγινε με στρωματοποιημένη δειγματοληψία και των μαθητών κάθε σχολείου με απλή, τυχαία δειγματοληψία. Συνολικά, στον φετινό διαγωνισμό PISA θα πάρουν μέρος περίπου 500.000 μαθητές από περισσότερες από 70 χώρες. Οπως ανέφερε στην «Κ» η Χρύσα Σοφιανοπούλου, εθνική διαχειρίστρια του PISA και επίκουρος καθηγήτρια στο Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι η αξιολόγηση της ικανότητας 15χρονων μαθητών να εφαρμόζουν γνώσεις και δεξιότητες στην κατανόηση κειμένου, τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες και τη συνεργατική επίλυση προβλήματος, ώστε να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής. Το κύριο γνωστικό αντικείμενο του PISA 2015 είναι οι φυσικές επιστήμες. «Mε την ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ασκούντες εκπαιδευτική πολιτική ενημερώνονται για ένα μεγάλο πλήθος πληροφοριών και συμπερασμάτων αναφορικά με το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας» τονίζει η κ. Σοφιανοπούλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου