Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Ελλειψη χώρων και υποδομών για ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες

Εγκλωβισμένα παραμένουν δεκάδες ασυνόδευτοι, ανήλικοι μετανάστες - κυρίως από το Αφγανιστάν και τη Συρία - περιμένοντας το «πράσινο φως» από το ΕΚΚΑ (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τις ευάλωτες ομάδες) για να εισέλθουν σε μια από τις δομές φιλοξενίας που λειτουργούν στη χώρα μας. Μια διαδικασία που μπορεί να διαρκέσει ημέρες, εβδομάδες αλλά και μήνες. Έως τότε κρατούνται σε εγκαταστάσεις της ΕΛ.ΑΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ζήτηση για μια θέση στις δομές μπορεί να είναι έως και 2,5 φορές μεγαλύτερη από την προσφορά.


Την Πέμπτη παρουσιάστηκε η ενδιάμεση αξιολόγηση του Προγράμματος «Ενίσχυση της λειτουργίας των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής» που αφορά τις διαδικασίες πρώτης υποδοχής σε περιοχές με υψηλές μεταναστευτικές ροές στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε η ΥΠΥ (Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής) του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη για το πρόβλημα της υποδοχής των παράτυπων αλλοδαπών τρίτων χωρών στην Ελλάδα, με έμφαση στο ευαίσθητο πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων (παιδιά ηλικίας έως 17 ετών).

Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, κρίσεις πανικού, αυτοκαταστροφικές ενίοτε συμπεριφορές, αλλά και κεφαλαλγίες, δερματολογικά και άλλα προβλήματα παρουσιάζουν τα παιδιά που φθάνουν ασυνόδευτα στη χώρα.

Στην εκδήλωση απέστειλε μήνυμα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιαςτονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλεται στην κατεύθυνση ενός ουσιαστικού και εποικοδομητικού διαλόγου. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία του έργου για τον τομέα της πρώτης υποδοχής, αλλά και στις εξειδικευμένες πολιτικές που εφαρμόζονται για την πιο ευάλωτη ομάδα αυτών των ανθρώπων που φθάνουν στη χώρα μας, τα ασυνόδευτα παιδιά. 

Γιατί εγκαταλείπουν τα παιδιά τις δομές

Τι σημαίνει ότι κάποια από τα παιδιά να είναι τυχερά και να βρουν μια θέση στις δομές; Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής κ.Παναγιώτης Νίκας «αυτό αποτελεί μια καλή αλλά και μια κακή είδηση. Καλή γιατί βρέθηκε θέση και κακή γιατί κάποιος άλλος ανήλικος εξαφανίστηκε».

Ως προς το δεύτερο ο κ. Νίκας εξήγησε ότι υπάρχουν μια σειρά από λόγοι που αυτό μπορεί να συμβεί. Ένας από αυτούς είναι ότι μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα τα κυκλώματα εντοπίζουν τα παιδιά στις δομές και τα εξαναγκάζουν να τις εγκαταλείψουν πείθοντάς τα ότι δεν αξίζει τον κόπο να μένουν στην Ελλάδα για να πάνε σχολείο.

Ένας άλλος είναι ότι οι σύγχρονοι δουλέμποροι εκβιάζουν τους γονείς των παιδιών στις πατρίδες τους λέγοντας τους να πείσουν τους ανήλικους να φύγουν και να πάνε σε άλλες χώρες της Ευρώπης για να εργαστούν και να ξεπληρώσουν τη μεταφορά.

Μάλιστα η πίεση γίνεται ασφυκτική προς τους γονείς εάν έχουν δανειστεί χρήματα για τη διακίνηση από τοκογλύφους ή τους σκοτώνουν ζώα που τους είναι χρήσιμα.

Επίσης σε κάποιες δομές κυρίως έφηβοι τις εγκαταλείπουν καθώς νιώθουν παραμελημένοι θεωρώντας ότι το προσωπικό δεν τους δείχνει την δέουσα προσοχή.

Χώρες προέλευσης μεταναστών

Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της δράσης της ΥΠΥ από τον Οκτώβριο 2013 έως τον Νοέμβριο 2014 υπάχθηκαν στις διαδικασίες Πρώτης Υποδοχής στις Κινητές Μονάδες 6.795 άνθρωποι, εκ των οποίων 5.715 άνδρες και 1.080 γυναίκες.

Το 51% ήταν από το Αφγανιστάν, 25% από τη Συρία και ακολουθούν οι προερχόμενοι από τη Σομαλία (9%), από την Ερυθραία (6%), τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη (3%) και 8% λοιπές εθνικότητες.

Από αυτούς ο μεγαλύτερος αριθμός (2932) ήταν ηλικίας 18-25 ετών, οι 1474 ηλικίας 0-17 ετών, οι 1310 ηλικίας 26-33 ετών και μικρότερος αριθμός από τις άλλες ηλικιακές ομάδες.

Από τους 6.795 οι 1.341 αναγνωρίσθηκαν, ότι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Συγκεκριμένα, οι 646 ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι, 301 θύματα βασανιστηρίων, 260 μονογονεϊκές οικογένειες, 58 ανάπηροι, 54 γυναίκες σε κύηση ή λοχεία.

Μεταξύ των ασυνόδευτων ανηλίκων, 623 ήταν αγόρια 12-17 ετών, 11 κορίτσια 12-17 ετών και 12 αγόρια και κορίτσια κάτω των 12 ετών. Σύνολο: 646 παιδιά.

Μεταξύ των ευάλωτων ομάδων, μόνο 626 παραπέμφθηκαν στο ΕΚΚΑ. Επιπλέον, και στο σύνολο των εισερχομένων, 599 παραπέμφθηκαν σε υπηρεσίες υγείας, 62 στην Υπηρεσία Ασύλου και 4.818 παραδόθηκαν στην ΕΛ.ΑΣ.

Επιπλέον στην ημερίδα συζητήθηκε το θέμα της κράτησης 190 ανηλίκων στην Αμυγδαλέζα υπό απαράδεκτες συνθήκες, ένα ζήτημα στο οποίο είχε αναφερθεί πρόσφατα «Το Βήμα».

Πηγή: Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου