Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Φιλίες και άλλες σχέσεις στο φάσμα του αυτισμού.

Είναι πολύ σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας τη διαφορά ανάμεσα σε έναν ξένο/ άγνωστο, έναν φίλο, έναν γνωστό, έναν σύντροφο (ερωτικό) ή ένα μέλος της οικογένειας καθώς και ποιου τύπου αλληλεπιδράσεις είναι κατάλληλες για κάθε είδους σχέσεις. 

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας:

- Συζητήστε με το παιδί σας για τους ανθρώπους που συναντά σε καθημερινή βάση. 

- Δημιουργήστε κάρτες (flash cards) με εικόνες ατόμων και βάλτε σε κάθε μια ετικέτα του φίλου, του αγνώστου, του γνωστού, καθώς και τον ρόλο τους αλλά και τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά μαζί τους το παιδί. 

- Δημιουργήστε μια δραστηριότητα στην οποία το παιδί σας θα κατατάσσει διάφορες κάρτες/ εικόνες ενεργειών στην σωστή κατηγορία προσώπων πχ Πράγματα που κάνω με τους φίλους μου Vs Πράγματα που κάνω με την οικογένειά μου, Πώς χαιρετώ ανθρώπους που ξέρω Vs Πώς χαιρετώ ανθρώπους που δεν ξέρω. 

- Μιλήστε για τους διαφορετικούς ανθρώπους που ξέρει και τον κατάλληλο τρόπο συμπεριφοράς κατά την αλληλεπίδραση μαζί τους. 

-Διδάξτε στο παιδί σας ότι έχει το δικαίωμα να λέει «όχι» και βεβαιωθείτε ότι έχει στη διάθεσή του τα μέσα που χρειάζεται για να εκφραστεί πχ μέσω του PECS, του προφορικού λόγου 

- Παρουσιάστε στο παιδί σας διαφορετικά σενάρια και ζητήστε του να παίξετε παιχνίδια ρόλων όπου θα πρέπει να αλληλεπιδρά μαζί σας την στιγμή που εσείς θα υποδύεστε κάποιον άλλο πχ τον διευθυντή του σχολείου του κοκ. Μπορείτε να βιντεοσκοπείτε αυτές τις αλληλεπιδράσεις και στη συνέχεια να τις συζητάτε ή να τις χρησιμοποιείτε για μοντέλα ρόλων. 

- Δημιουργήστε μια λίστα με κανόνες (μια κοινωνική ιστορία θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά). Έτσι κατευθύνεται το παιδί κατά τις αλληλεπιδράσεις του με τα άλλα άτομα. 

- Δώστε του τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει αυτές τις νέες γνώσεις του σχετικά με τον διαφορετικό τρόπο αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους ανάλογα με τον βαθμό οικειότητας μαζί τους σε κατάλληλο περιβάλλον πχ σε ένα εμπορικό κέντρο. 


Πολύ σημαντικό επίσης είναι να μάθει το παιδί να δημιουργεί και να διατηρεί φιλίες. Τι μπορούμε να κάνουμε για να το βοηθήσουμε στον τομέα των φιλικών σχέσεων;

- Συζητήστε με το παιδί σας τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου και ποιες ιδιότητες θα ήθελε να έχει η φιλία του με κάποιον. 

- Συζητήστε τι μπορεί να δώσει το ίδιο το παιδί σε μια φιλία

- Χρησιμοποιήστε παραδείγματα για φιλίες από βιβλία ή ταινίες για να διευκολύνετε την συζήτηση. 

- Φτιάξτε σενάρια για το πώς μπορεί κανείς να αρχίσει μια συζήτηση ή κατάλληλα θέματα που μπορεί να θίξει κατά τη διάρκειά της. 

- Σκεφτείτε μαζί μέρη όπου θα μπορούσε το παιδί να γνωρίσει ανθρώπους και να κάνει φίλους. 

- Συζητήστε διαφορετικούς τύπους φιλίας- γνωριμίας, όπως το να είσαι συνάδελφος με κάποιον, να τον γνωρίζεις λίγο, να είστε στενοί φίλοι κοκ

- Τονίστε του ότι μια φιλία για να αναπτυχθεί χρειάζεται αρκετό χρόνο και πρέπει να κάνει υπομονή. 

Από το "Life Journey Through Autism: A Guide for Transition to Adulthood" (2006) Organization for Autism Research. 

Ιωάννα Αγγέλου
Ειδική Παιδαγωγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου