Η Νορά ελ Μπατί, από την Αβινιόν της Νότιας Γαλλίας, είναι μία από τις δεκάδες κοπέλες που έριξε μαύρη πέτρα πίσω της για να σηκώσει τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους. Είναι 15 ετών, αλλά φαίνεται πολύ μικρότερη: μία λεπτοκαμωμένη έφηβη, με λαμπερό χαμόγελο, αδυναμία στα τζιν και τα αθλητικά και το όνειρο να γίνει γιατρός. Αυτά, έως πέρσι.
Ενα πρωινό του περασμένου Ιανουαρίου, η Νορά πήρε τη σχολική της τσάντα και όπως κάθε μέρα αποχαιρέτισε τους γονείς της. Μόνο που δεν επέστρεψε ποτέ από το σχολείο. Αντ' αυτού, πήρε το τρένο για Παρίσι, τράβηξε 550 ευρώ από τον λογαριασμό της και άλλαξε το κινητό της τηλέφωνο ώστε να μην αφήσει κανένα ίχνος. Στη συνέχεια πήρε την πρώτη πτήση για Κωνσταντινούπολη κι από εκεί μία εσωτερική πτήση για τα σύνορα με τη Συρία.
Πίσω στην Αβινιόν, οι γονείς της -μουσουλμάνοι μεν, αλλά όχι σκληροπυρηνικοί- ανέφεραν την εξαφάνισή της στην Αστυνομία. Ο μεγαλύτερος αδελφός της, ο Φουάντ, σίγουρος ότι η αδελφή του είχε κάποιο ατύχημα, γύρισε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής. Στην προσπάθειά του να βρει οτιδήποτε θα τον οδηγούσε στη Νορά, έψαξε το δωμάτιό της και τον λογαριασμό της στο Facebook. Δεν βρήκε τίποτα, εκτός από ένα χιτζάμπ στην ντουλάπα της, το οποίο είχε αρχίσει να φορά πριν από μερικές εβδομάδες.
Το μυστήριο άρχισε να ξετυλίγεται, όταν πια η οικογένεια πίεσε τους φίλους τής Νορά να μιλήσουν. Τότε ανακάλυψαν ότι η κοπέλα είχε ανοίξει και έναν δεύτερο λογαριασμό στο Facebook, όπου διατηρούσε επαφές με ισλαμιστές στο Παρίσι. Μεταξύ άλλων, βρήκαν τη φωτογραφία μίας γυναίκας. Ήταν καλυμμένη από την κορυφή ώς τα νύχια και κράδαινε ένα καλάσνικοφ. «Ναι, σκότωσε! Στο όνομα του Αλλάχ» έγραφε στα γαλλικά πάνω στη φωτογραφία.
Τρεις μέρες μετά την εξαφάνισή της, η Νορά επικοινώνησε με την οικογένειά της. Η Αστυνομία εντόπισε το τηλεφώνημα στα τουρκοσυριακά σύνορα. Τους είπε ότι είναι καλά, ότι τρώει καλά, ότι είναι ευτυχισμένη και ότι εν πάση περιπτώσει δεν θέλει να γυρίσει πίσω.
Η οικογένεια έλαβε δύο ακόμη τηλεφωνήματα: ένα από κάποιον άνδρα που μιλούσε αραβικά και ένα δεύτερο από κάποιον που μιλούσε γαλλικά, ο οποίος ζητούσε την άδεια των γονιών της για να την παντρευτεί. Οι γονείς αρνήθηκαν, αλλά προφανώς αυτό δεν είχε καμία σημασία.
Ενας άλλος άνδρας, ο οποίος εμφανίστηκε ως «υπεύθυνος για τους γάλλους μαχητές στη Συρία», επικοινώνησε με τον αδελφό της για να τον διαβεβαιώσει ότι η αδελφή του είναι ασφαλής, ότι βρίσκεται στη Συρία με τη θέλησή της και ότι εφόσον το θέλει, μπορεί να επιστρέψει.
Ο Φουάντ δεν πείστηκε. Έπειτα από επανειλημμένες προσπάθειες, κατάφερε τελικά να περάσει στη Συρία και να συναντήσει τη Νορά. «Έκανα το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου» φέρεται να του είπε. «Ηταν αδυνατισμένη και έδειχνε άρρωστη. Μαζί με άλλες γυναίκες φροντίζει μικρά παιδιά και ορφανά. Ζει ανάμεσα σε ένοπλους άνδρες» λέει στον Guardian ο Φουάντ.
Η οικογένεια υποστηρίζει τώρα ότι η Νορά έπεσε θύμα απαγωγής και έχει αναλάβει νομική δράση. Οι γονείς αναγνωρίζουν ασφαλώς ότι η κόρη τους έφυγε με τη θέλησή της. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν, η Νορά είναι μία έφηβη, που δεν θα είχε φύγει από τη θαλπωρή του σπιτιού της, εάν δεν της είχε γίνει πλύση εγκεφάλου από τους εξτρεμιστές. «Είναι πασιφανές ότι ένα πολύ καλά δομημένο δίκτυο την πήρε από το χέρι» υποστηρίζει ο δικηγόρος της οικογένειας.
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου