Δουλεύουν 12 με 18 ώρες την ημέρα, κάτω από τον ήλιο ή μέσα σε βρώμικα ποτάμια, φτιάχνοντας τούβλα και κερδίζοντας για τον κόπο τους ένα «πλουσιότατο» ημερομίσθιο της τάξεως των 3 ευρώ. Αυτή είναι η σκληρή μοίρα των - κυρίως, ανήλικων - τουβλοποιών της Χαϊντεραμπάντ, μιας πόλης τεσσάρων εκατομμυρίων κατοίκων στην κεντρική-νότια Ινδία και πρωτεύουσα της επαρχίας Άντρα Πραντές.
Η παραγωγή τούβλων είναι μια επίπονη δουλειά. Οπως σημειώνει σε ρεπορτάζ τπου στο BBC ο Βρετανός δημοσιογράφος Χάμφρεΐ Χόξλεΐ, φτιάχνουν το μείγμα μέσα στο νερό, στις όχθες ποταμιών και κατόπιν κουβαλάνε πάνω από 1.000 τούβλα μέσα στα φουρνέλα προκειμένου να ψηθούν και να είναι έτοιμα.
«Κατασκευάζουμε ο καθένας πάνω από 1.500 τούβλα την ημέρα. Η δουλειά είναι σκληρή, πρέπει να καθόμαστε όρθιοι μέσα στο νερό και να σηκώνουμε τα τούβλα», λέει ο 35χρονοςΓκουρντα Ματζι, ένας από τους «γηραιότερους», αναλογικά, εργάτες της βιοτεχνίας. Δίπλα του εργάζονται ξυπόλητες γυναίκες αλλά και μικρά παιδιά, ακόμη και τεσσάρων ετών, που αναγκάζονται να σπανέ το κάρβουνο. «Φυσικά, αυτό είναι παράνομο, ενάντια σε όλους τους εργασιακούς νόμους και την κείμενη νομοθεσία. Όλα αυτά όμως γίνονται καθημερινά εδώ: παιδική εργασία, σωματική βία, ακόμη και σεξουαλική κακοποίηση»,σημειώνει ο Αεσάλα Κρίσνα, ακτιβιστής στην οργάνωση Prayas για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ινδία. Ο ίδιος τονίζει πως μόλις ξεκίνησε η εξαμηνιαία περίοδος της κατασκευής των τούβλων στην επαρχία Άντρα Πραντές και τα μάτια τους έχουν να δουν κι… άλλα πολλά χειρότερα.
«Πολλές φτωχές οικογένειες ταξιδεύουν χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσουν στην περιοχή αυτή και να δουλέψουν έστω για έξι μήνες. Ανήλικα παιδιά, έγκυες γυναίκες, μικρά κορίτσια, όλοι τους δουλεύουν από 12 έως 18 ώρες την ημέρα, δεν σιτίζονται καλά, δεν πίνουν καθαρό νερό. Είναι υπό καθεστώς σκλαβιάς», εξηγεί ο Ινδός ακτιβιστής επισημαίνοντας πως συχνά μία οικογένεια αμείβεται με περίπου 200 ρουπίες την ημέρα, που αντιστοιχούν μετά βίας σε 3 ευρώ.
Η Ινδία είναι η δεύτερη ταχύτερα αναπτυσσόμενη μεγάλη οικονομία στον κόσμο, αλλά κατέχει και το θλιβερό παγκόσμιο ρεκόρ της χώρας με τα περισσότερα παιδιά-εργάτες. Τα επίσημα στοιχεία για αυτή την τραγωδία λένε ότι υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια εργαζόμενα ανήλικα παιδιά στην Ινδία. Ωστόσο, πολλές ΜΚΟ ισχυρίζονται ότι ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 60 εκατομμύρια, συμπεριλαμβανομένων και παιδιών που εργάζονται στο γεωργικό τομέα. Η UNICEF εκτιμά ότι στην Ινδία εργάζονται περίπου 28 εκατομμύρια παιδιά έως 14 ετών.
Πηγή: Βήμα
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου