Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Πείτε ΟΧΙ στο διαδικτυακό εκφοβισμό!

Ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι όταν το διαδίκτυο, το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή τα κινητά τηλέφωνα χρησιμοποιούνται σκόπιμα και κατ’ εξακολούθηση προκειμένου να βλάψουν κάποιο άτομο εκθέτοντάς το σε εχθρική συμπεριφορά. Μερικές φορές χρησιμοποιείται ως προέκταση άλλων μορφών εκφοβισμού που μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί ή στον έφηβο κοινωνικές, ψυχολογικές ή δυσκολίες στο σχολείο.

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να περιλαμβάνει παρενόχληση ή απειλητική συμπεριφορά, ταπείνωση ή εξαναγκασμό κάποιου, με την αποστολή υβριστικών ή προσβλητικών κειμένων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τον αποκλεισμό κάποιου από ομάδες συζήτησης (chats), επικοινωνία, ή ανάρτηση κακόβουλων μηνυμάτων ή ανάρμοστων εικόνων σε τόπους κοινωνικών δικτύων (social networking sites).

Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να συμβεί στον καθένα, όχι μόνο σε ευάλωτα παιδιά και νεαρά άτομα. Ωστόσο ηλεκτρονικός εκφοβισμός είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε παιδιά που υφίστανται εκφοβισμό και εκτός διαδικτύου. Αλλαγή στη συμπεριφορά μπορεί να είναι ενδεικτική ότι το παιδί σας, ή κάποιο άτομο που γνωρίζετε, υφίσταται ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να περιλαμβάνουν προβλήματα υγείας, αλλαγή διάθεσης, διαταραχές του ύπνου, αποφυγή του σχολείου ή της συναναστροφής φίλων.

Ωστόσο αυτές οι ενδείξεις δεν είναι απαραίτητο να σχετίζονται με ηλεκτρονικό εκφοβισμό. Μερικές μπορεί να καταδεικνύουν γενικότερα κοινωνικά ή ψυχολογικά θέματα ή να αντανακλούν συνήθεις συμπεριφορές εφήβων που επιζητούν την επιβολή της ταυτότητάς τους και της διεύρυνσης των ορίων τους.

Περισσότερες υποδείξεις για τα παιδιά και τους εφήβους σας
  • Είναι πάντα δημόσιο. Ακόμη κι αν το προφίλ σας είναι απόρρητο δεν μπορείτε να ελέγξετε τι κάνουν οι φίλοι σας με τις πληροφορίες που δημοσιεύετε. Είναι σημαντικό να διαφυλάττετε τα προσωπικά δεδομένα σας – μην δημοσιεύετε πληροφορίες ή φωτογραφίες που δε θέλετε να τις βλέπει ο καθένας.
  • Μη μοιράζεστε τους κωδικούς πρόσβασης και τα υπόλοιπα στοιχεία σας παρά μόνο με τους γονείς σας και άλλους ενήλικους που εμπιστεύεστε.
  • Ενημερώνετε τους γονείς σας αν αποφασίσετε να δώσετε προσωπικές πληροφορίες ή να επικοινωνήσετε με κάποιον που δε γνωρίζετε στην πραγματική ζωή.
  • Ενημερώστε κάποιον ενήλικο που εμπιστεύεστε —αν κάποιος σας στείλει κακόβουλα ή εκφοβιστικά μηνύματα, πείτε το στους γονείς σας ή κάποιον άλλο ενήλικο που εμπιστεύεστε..
  • Πάρτε θάρρος και μιλήστε—αν βλέπετε ή γνωρίζετε ότι κάποιος φίλος σας υφίσταται ηλεκτρονικό εκφοβισμό, είναι σημαντικό να τον υποστηρίξετε και να αναφέρετε τον εκφοβισμό..
  • Να είστε διακριτικοί—να μεταχειρίζεστε τους άλλους όπως θέλετε να μεταχειρίζονται εσάς. Μην προωθείτε μηνύματα ή φωτογραφίες που μπορούν να βλάψουν ή να αναστατώσουν κάποιον..
  • Αν χρειάζεστε βοήθεια, επικοινωνήστε με την Γραμμή Βοήθειας Υποστηρίζω απευθείας στο 80011 80015.
  • Αν απειλείται η ασφάλειά σας η αστυνομία θα σας βοηθήσει. Σε περίπτωση απειλής της ζωής σας ή σε καταστάσεις όπου ο χρόνος είναι κρίσιμος, καλέστε το 11012.

Πηγή: cybersmart.gov.au via http://internet-safety.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου