Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

«Μπουχτίσαμε»: Απαγορεύονται τα «υγιεινά» σνακ!

Ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τους κινδύνους της διατροφής με υγιεινά σνακ και αποκαλύπτει μια άβολη αλήθεια που καλλιέργησε η μεγάλη βιομηχανία της γλυκιάς, αλλά καθόλου αθώας άσπρης σκόνης..

Ο προβληματισμός που θέτει το ντοκιμαντέρ «Fed up» (σε ελεύθερη μετάφραση «Μπουχτίσαμε») είναι απλός: μήπως ήρθε η ώρα να «δαιμονοποιήσουμε» τη μεγάλη βιομηχανία της ζάχαρης, όπως είχε γίνει στο παρελθόν με τον καπνό και τα τσιγάρα; Ή για την ακρίβεια, μήπως έχουμε ήδη αργήσει να το κάνουμε;

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το φιλμ της Stephanie Soechtig (το οποίο προβλήθηκε στο Sundance Film Festival) καταρρίπτουν πολλά από τα κλισέ της λεγόμενης υγιεινής διατροφής, όπως αυτή έχει διαδοθεί ως κυρίαρχη τάση τα τελευταία χρόνια. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1980, η εμφάνιση διαβήτη τύπου 2 σε παιδιά ήταν μηδενική. Το 2010 υπήρχαν 57.636 κρούσματα! Παράλληλα, ένα νέο σύμπτωμα των καιρών είναι ότι καταγράφονται πια θάνατοι 9χρονων και 10χρονων παιδιών από καρδιακά επεισόδια.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών προβλέπουν ότι σε 20 χρόνια το 95% των Αμερικανών θα είναι παχύσαρκοι, γεγονός που επηρεάζει τη χώρα σε κάθε επίπεδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι βετεράνοι στρατιωτικοί έχουν ήδη δημοσιεύσει μια προειδοποιητική μελέτη με τίτλο «Too fat to fight»!

Οσοι διαβάζοντας αυτές τις γραμμές, κοιτάτε με ικανοποίηση τη λεπτή γραμμή της σιλουέτας σας, μην είστε και τόσο σίγουροι. Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, το 40% των λεπτών ανθρώπων είναι κλινικά παχύσαρκο, διότι τα εσωτερικά όργανα είναι... παραγεμισμένα με λίπος, όπως και στους υπέρβαρους! Αρα; Η ταινία παρουσιάζει τη νέα παράνοια των καιρών: λεπτοί έξω, χοντροί μέσα...


Ενας άλλος μύθος που καταρρίπτει το «Fed up» είναι ότι οι υπέρβαροι είναι νωχελικοί και τρώνε «ανθυγιεινά». Ως παραδείγματα φέρνει το 13χρονο Γουέσλεϊ, ο οποίος ακολουθεί πιστά τη διατροφή της μαμάς του με δημητριακά, χυμούς και άλλα -υγιεινά- σνακ.


Το συμπέρασμα αυτής της άβολης αλήθειας για την υγιεινή διατροφή, που το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει, είναι ξεκάθαρο. Πίσω από όλα αυτά τα καινούρια -και όχι και τόσο καθησυχαστικά- κρύβεται μια τεράστια βιομηχανία «υγιεινών» προϊόντων -δημητριακά, μπισκότα, ποτά, τσιπς, κράκερς- τα οποία μειώνουν τις θερμίδες, όμως αυξάνουν τη ζάχαρη.

Για παράδειγμα, ένα πρωινό με χυμό και κατεργασμένα δημητριακά μπορεί να καλύπτει το μέγιστο της ζάχαρης που μπορούμε να πάρουμε την ημέρα. Και σε ένα αθώο μπισκότο, στο οποίο διαβάζεις ότι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι μόλις 11 γρ., το ποσοστό μπορεί να αντιστοιχεί στο 55% του συνόλου. Αρα, η ποσότητα είναι ήδη πολύ μεγάλη.

Κι όπως είναι γνωστό -κι έχει γίνει επανειλημμένως αντικείμενο έρευνας- η ζάχαρη, θέλει ζάχαρη, καθώς δημιουργεί εθισμό. Πρόσφατη εργαστηριακή μελέτη σε ποντίκια, μάλιστα, με θέμα τη σύγκριση ζάχαρης και κοκαϊνης, κατέδειξε ότι το 93% των ποντικιών αντί της λευκής σκόνης, προτίμησαν το -όχι και τόσο αθώο- ζαχαρόνερο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου