Ένα σημαντικό μεταβατικό στάδιο ανάπτυξης στα 2 χρόνια του μικρού σας είναι η εκπαίδευση της πάνας. Οι νέοι γονείς πολλές φορές βιάζονται να δουν το μωράκι τους να εξελίσσεται και να μεγαλώνει και το κάθε βήμα ανάπτυξης δημιουργεί πολλές φορές άγχος και ανησυχία.
H διαδικασία της εκπαίδευσης της τουαλέτας όμως θέλει μεγάλη κατανόηση, ευαίσθητους χειρισμούς και αρκετή υπομονή από τους γονείς. H κατάλληλη περίοδος για να ξεκινήσει η διαδικασία της εκπαίδευσης είναι μετά τα δεύτερά του γενέθλια όπου το μικρό σας έχει αναπτυχθεί και πλέον υπάρχει ο έλεγχος των σφικτήρων.
Η εκπαίδευση για την τουαλέτα και κατ’ επέκταση το κόψιμο της πάνας από την πλευρά του μικρού σας είναι ένα νέο καθήκον που θα πρέπει να αναλάβει και να το βγάλει εις πέρας με επιτυχία.
Μέχρι τώρα η αλλαγή της πάνας, το πλύσιμο και το σκούπισμα του μικρού σας συνοδευόταν από πολλές εκφράσεις στοργής και φροντίδας, όπως χάδια, αγκαλιές, φιλάκια και γαργαλητά... ξαφνικά όλα αυτά τελειώνουν και παίρνουν τη θέση τους πολλές φορές η αυστηρότητα και η ευθύνη του «είσαι μεγάλος πια για να τα κάνεις επάνω σου» ή «πήγαινε στο γιο-γιο σου».
Το μικρό σας δεν μπορεί να ερμηνεύσει τη νέα ξαφνική συμπεριφορά σας και τα εκλαμβάνει ως αποστασιοποίηση και ψυχρότητα.
Γι' αυτό η διαδικασία εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι ένα νέο παιχνίδι.
- Ξεκινήστε να του φοράτε πάνα - βρακάκι με όμορφα παιδικά σχεδιάκια που θυμίζουν παιδικά βρακάκια και μπορεί με ευκολία να τις ανεβάζει και να τις κατεβάζει όποτε το μικρό σας θελήσει να πάει τουαλέτα. Θα χαρεί πολύ που θα έχει και εκείνο τα δικά του «εσώρουχα», που μοιάζουν με της μαμάς ή του μπαμπά του.
- Μπορείτε να του πάρετε όμορφα γιο-γιο με χαρούμενα σχεδιάκια ή μια παιδική κουλούρα για την τουαλέτα που μικραίνει τη διάμετρο της λεκάνης και ένα παιδικό σκαλοπατάκι για να μπορεί να ανεβαίνει πιο εύκολα και να πατάει τα ποδαράκια του. Στην αρχή μπορεί να φοράει και την πάνα του ενώ κάθεται στο γιο-γιο του ή στην τουαλέτα.
- Κατά την διάρκεια της ημέρας βγάλτε του την πάνα και φορέστε του καινούργια παιδικά βρακάκια.
- Στα πρώτα αποτελέσματα επιβραβεύστε την προσπάθεια του, ακόμη και αν δεν είχε μεγάλη επιτυχία και χρησιμοποιήστε εκφράσεις όπως «δεν πειράζει», «πολύ καλά τα καταφέραμε». Αποφύγετε εκφράσεις του τύπου «την επόμενη φορά θα τα καταφέρεις» που μπορεί να το αγχώσουν.
- Μείνετε μαζί του στην τουαλέτα όση ώρα θελήσει και ζητήστε την άδεια του ή αφήστε το να τραβήξει μόνο του το νερό όταν είναι έτοιμο. Τα παιδιά θεωρούν τα κακάκια τους κάτι δικό τους, τα συμπαθούν και νιώθουν περίεργα στην αρχή που τα αποχωρίζονται, γι’ αυτό καλό θα ήταν να δείξετε υπομονή μέχρι να τα καταφέρει, αλλά και μεγάλη περηφάνια όταν τελικά η προσπάθειά του στεφθεί με επιτυχία.
- Σύντομα θα πρέπει να απαντήσετε σε ερωτήσεις όπως «γιατί φεύγουν» ή «που πάνε τώρα;» Οι απαντήσεις που συμβουλεύουν οι ειδικοί είναι «σε μια μακρινή θάλασσα» ή «φεύγουν με το ποταμάκι και ταξιδεύουν σε μια μεγάλη θάλασσα». Απαντήσεις που είναι αληθινές και δεν φοβίζουν τα παιδιά.
- Μπορείτε ακόμη να του εξηγήσετε ότι τα «τσίσα» του είναι το νερό που πίνει και τα «κακά» του είναι το φαγητό που τρώει. Το σώμα του κρατάει όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να γίνει μεγάλο παιδάκι και δυνατό και ότι ο οργανισμός δεν χρειάζεται να κάνει «τσίσα» και «κακά».
Πηγή: in.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου