Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Η πλαγιοκεφαλία στα βρέφη!

Τα οστά του κρανίου ενός νεογέννητου είναι τόσο εύπλαστα ώστε σε κάποια σημεία μπορεί να έχουν εντελώς επίπεδη μορφή.

Του Κώστα Κομματά, Παιδιάτρου, www.opediatrosmou.gr

Έτσι, κάποια νεογέννητα μπορεί να έχουν ένα παράξενο σχήμα στο κεφάλι τους, εξαιτίας της πίεσης κατά τη διάρκεια του τοκετού. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό και διορθώνεται χωρίς καμιά παρέμβασή μας λίγο πριν κλείσει τους δύο μήνες ζωής.

Όταν μιλάμε για πλαγιοκεφαλία, εννοούμε μια ασυμμετρία στη μορφή του κρανίου σε κάποιο σημείο είτε πίσω είτε πλάγια.
Η πιο συνηθισμένη μορφή είναι εκείνη που δημιουργείται όταν το μωρό μέσα στην μήτρα της μαμάς του, μένει καθηλωμένο σε ένα και μόνο σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τις πιο πολλές όμως φορές, η πλαγιοκεφαλία έχει σχέση με την ανάσκελα θέση του ύπνου, η οποία οδηγεί σε μια επίπεδη περιοχή στο σημείο που το κεφαλάκι του μωρού ακουμπά στο στρώμα.


Τι μπορούμε να κάνουμε;
Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, πρόκειται για ελαφριές περιπτώσεις, που ο γιατρός πολύ νωρίς, από τις πρώτες κιόλας επισκέψεις, θα σας προτείνει απλά μέτρα βοήθειας.

Έτσι λοιπόν, μερικά μωρά συνηθίζουν να έχουν το πρόσωπο τους στραμμένο είτε αριστερά είτε δεξιά, γεγονός που οδηγεί στην επιπέδωση της πλευράς του κρανίο που ακουμπά στο στρώμα. Σε τέτοιες περιπτώσεις, χρήσιμη βοήθεια είναι αν αλλάζουμε κάθε μέρα τη θέση ύπνου (δηλαδή εκεί που είχαμε χθες το κεφαλάκι του, σήμερα βάζουμε τα πόδια του, αύριο το αντίστροφο και κ.ο.κ. κάποιες φορές, μερικά μωρά, επειδή κοιμούνται στο ίδιο κρεβάτι με τη μαμά τους, συνηθίζουν να γυρνάν συνεχώς το κεφάλι προς αυτήν, γεγονός που οδηγεί στην επιπέδωση από την αντίστοιχη πλευρά.

Είναι αυτονόητο, πως σε τέτοιες περιπτώσεις η μαμά, αλλάζει πλευρά στο κρεβάτι, ώστε το μωράκι της προσπαθώντας να στρέψει το κεφάλι του προς τη μεριά της να διορθώσει την επιπέδωση του κρανίου.

Η χρήση μαξιλαριών για να εμποδίσετε με αυτό τον τρόπο να στρέψει το κεφάλι του είναι χωρίς αποτέλεσμα και μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ασφυξία.

Σε θηλάζοντα βρέφη, χρησιμοποιούμε πάντα και τα δύο στήθη, ώστε με αυτόν τον τρόπο το βρέφος να αλλάζει από μόνο του τη θέση του κεφαλιού του. Σε βρέφη που έχουν επιπέδωση του πίσω μέρους της κεφαλής, είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να τα αφήνετε για πολύ ώρα στο ριλάξ ή στο κάθισμα αυτοκινήτου ώστε να εμποδίζετε να στηρίζει το κεφάλι του, στο ίδιο συνεχώς σημείο.

Μεγάλη βοήθεια προσφέρετε στο μωρό σας, όταν κατά τη διάρκεια της μέρας, το τοποθετείτε μπρούμυτα.
Κατά αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνεται 2 πράγματα. Και βοηθάτε ώστε οι μύες του λαιμού του να δυναμώσουν και βέβαια εμποδίζετε να ακουμπάει το κεφάλι στο ίδιο σημείο. Είναι γεγονός ότι στα περισσότερα μωρά, η μπρούμυτα θέση δεν είναι καθόλου ευχάριστη. Για αυτό διαμαρτύρονται και οι γονείς σύντομα το ξαναγυρνούν ανάσκελα.

Επειδή όμως σε μωρά με τέτοιο προβληματάκι η μπρούμυτα θέση είναι υπερ- πολύτιμη, χρήσιμο είναι ο γονιός, από πολύ νωρίς να το βοηθήσει ώστε να την αποδεχθεί.
Υπάρχουν και μερικές πολύ σπάνιες περιπτώσεις, που θα χρειαστεί μια επιπλέον τεχνική βοήθεια με κάτι που μοιάζει με κράνος.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, το μωρό φοράει τη συσκευή αυτή τις περισσότερες ώρες της μέρας και η θεραπεία διαρκεί έως και 6 μήνες. Ταυτόχρονα, καλό θα είναι να συνδυάζετε με φυσικοθεραπείες, με απώτερο σκοπό την ενδυνάμωση των μυών του αυχένα.

Στα σπάνια περιστατικά που θα χρειαστεί το ειδικό αυτό κράνος, καλό θα είναι να χρησιμοποιηθεί πριν το μωρό γίνει 6 μηνών, διότι αργότερα, ειδικά μετά τους 12 μήνες, ο μηχανισμός αυτός δεν μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια.

Πηγή: Familylife

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου